• 瀏覽: 2,438
  • 回覆: 13
+3
警方根據線報,經深入調查後昨日突擊搜查觀塘道一個樓上單位,搗破一間懷疑正在開放的派對房間。 警方在行動中拘捕一名26歲負責人,他是一名警員;另外單位內有5名男子,其中一名25歲男子亦是警員,,他們涉嫌違反限聚令。 涉案懷疑是處所負責人的警員,涉嫌違反預防及控制疾病的業務及處所規例,獲准保釋候查,須於...

同當值時蛇王去叫雞的警察、搵證物頂包的警察比較,依兩個警察犯嘅法輕好多。

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1584660-20210408.htm

引用:
原帖由 Newpopcorn2 於 2021-4-8 10:21 發表

Good Job HKPF!!!!
證明警方執法清除害群之馬絕不手軟徇私, 黃畜想抹黑警隊抹一次就冚一巴. 相比之下黃畜只會擁抱罪惡, 連火燒人渠蓋打頭嘅暴行都從不指責!!!!黃畜曱甴正冚家鏟!!!!
即係‘警察都唔一定個個係好人’原來冇講錯?

發展局局長黃偉綸於7月19日出席香港書展活動時,跟學生分享讀書樂趣時曾引述日本小說作家東野圭吾說:「警察都唔一定個個係好人」,警察員佐級協會認為其言論不當及打擊警隊士氣,昨日(25日)已去信予黃偉綸,要求對方回覆及釋除會員對其言論的疑慮;副本並抄送予公務員事務局局長羅智光及警務處處長盧偉聰。

引用:
原帖由 Newpopcorn2 於 2021-4-8 10:30 發表

當然冇講錯啦, 依家exactly就係壞警察俾好警察拉左啦, 黃畜"警隊個個黑警冇個好人"嘅白痴文宣不攻自破, 塊面俾打到啪啪聲啦.
黃畜自己又如何呢? 只識擁抱罪惡, 包庇兇徒, 對火燒人渠蓋打人頭嘅畜牲半句都唔敢指責
冇錯,冇可能全部警察都係黑警。

引用:
原帖由 longgun67 於 2021-4-8 11:11 發表

知法犯法是抵死的
革職便可
依家又話有招聘困難,個個月革十個八個職,夠唔夠人手架?

引用:
原帖由 takngaihk 於 2021-4-8 11:34 發表
又一單負面新聞爆出嚟, 再係咁落去啲藍絲好冇面㗎。 , 五毛又冇得抽水,佢哋會賺少咗。 狗隊生性啲啦...
餘下14萬其他部門的公務員反而冇乜新聞,警隊3萬但日日有新聞爆出,係唔係被人針對咋?

引用:
原帖由 Newpopcorn2 於 2021-4-8 11:36 發表

咁曱甴仆街死嘅仆街死,入冊嘅入冊,少左好多,應該都頂得住,唔啱師兄你出街掟兩舊磚頭測試下吖
我一向支持犯法就要拉架!我係關心警察一方面又要拉暴徒,另一方面又成日要拉自己人,真係唔知夠唔夠人手。

引用:
原帖由 koko759 於 2021-4-8 12:34 發表
都係果句 一粒老鼠屎攪禍成煲粥
實際上又唔止一粒老鼠屎,近來警察醜聞都已經好多單,攪衰左成枱餸了!

引用:
原帖由 koko759 於 2021-4-8 16:54 發表

其實全個政府好多呢啲,好多未爆出來姐,警察相較上係多啲,因為人多。公平d睇,其他都有好多,例如消防又秘撈又搞人妻、入境又私底下改更表、有d做埋暴徒,所以香港愈變愈差
公務員有17萬人,警察只佔3萬,但佢哋犯事數目遠超其餘14萬公務員的總和。

引用:
原帖由 team123456 於 2021-4-8 17:12 發表

不嬲都話警隊都有害群之馬,乜其他行業或公職人員會無咩?
其餘14萬公務員犯事總數,都唔夠3萬人警隊多。警隊再唔執返好紀律,就影衰埋大灣區警察了!

引用:
原帖由 koko759 於 2021-4-8 18:27 發表

你就誇張左d,只係傳媒焦點多數集中係警察到,因為佢係主要執法部門較有新聞價值,黑暴都已經證明
呢點,同埋你有沒數據比到出嚟先
2019年先得15名公務員犯事革職,近來犯事有機會被革職的警員都有10個下話。

引用:
原帖由 montejo 於 2021-4-8 18:38 發表

有牌正當生意……犯限聚令,炒乜?
你唔知可以判監架?

【Now新聞台】涉及疫情期間歌舞群組的尖沙咀百樂會懷舊歌舞,其持牌人以及籌辦派對的一名顧客,違反防疫規例分別被判罰款48000元及入獄兩個月。 

引用:
原帖由 montejo 於 2021-4-8 18:42 發表

老實講,如果佢攞正牌做生意,報埋上人事部,而家只係衰限聚,同唔戴口罩食煙無分別,唔覺得係乜嘢害群之馬囉!
違反防疫規例可被判監,判咗就必定革職。

盲目護短,只會令香港警察紀律進一步沉淪,越嚟越被市民睇唔起。

引用:
原帖由 D9L 於 2021-4-8 20:52 發表

警察都唔一定個個係衰人
你咁講邏輯上係成立。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]