• 瀏覽: 7,640
  • 回覆: 138
+10
網上周三(7日)流傳一段片段,可見觀塘一名警員在豬籠車司機位上懷疑睡覺,市民不滿敲窗下始「紮醒」。然而偷懶警面對市民質詢,竟然發難,甚至要求市民出示身份證,但偷懶警最終只是「得把口」,連落車截查也不願做。《蘋果》向警方查詢,警方指知悉事件,正跟進調查。 片段全長1分28秒,可...

片段全長1分28秒,可見一名警員在車上司機位懷疑睡覺。一名男市民發現後不滿,敲窗下始「紮醒」,隨即表示問敲窗市民何事, 該名市民便警員問「阿Sir,你出公帑瞓覺㗎」。警員聞言後,語氣隨即變得晦氣,先是稱「乜嘢呀,你拍架車做乜嘢」。

市民數次問同樣問題,並要求警員講出編號,但警員不但未有正面回應,屢屢反問市民「拍架車做乜嘢」。其後警員突然發難,要求市民出示身份證,「畀個身份證嚟,等我摘返你身份證」。

不過警員講完要求出示身份證後,沒有未有落車截停市民,只是繼續在司機位猶如錄音機般問市民「拍架車做乜嘢」,市民便表示「我頭先,作為市民,我行過,見到一個公職人員,喺度偷懶,就敲一敲門,提醒返公職人員要做嘢嘅」。

然而市民解釋一輪後,警員依然堅持唔認錯,向市民要求「畀個身份證嚟先」,市民便要警員「你落嚟做嘢囉,你查呀,落嚟查呀」,警員見狀,便沒有再理會該名市民。該名市民甚為不滿,直言「5969,我投訴硬嘅」、「唔落嚟,得把口」。其後,片段就此完結,未知拍片市民此後是否被截查。

據了解,現場為觀塘興業街興業中心附近;拍片市民亦在facebook上傳警車車頭照片,可見涉事警車隸屬機動部隊(PTU)D連。《蘋果》向警方查詢,警方指知悉事件,正跟進調查,強調警隊非常重視人員的操守,定必嚴正處理。

過去亦曾發生警員車內睡覺被發現事件。2018年10月,有市民在葵涌麗瑤邨一個停車場,見到兩名軍裝警員,在警車上睡覺「熟睡嗰隻,頭都斜晒」。據了解,警方事後已經召兩警「照肺」嚴肅處理。根據香港法例第232章第45條《警察(紀律)規例》,當值時睡覺是違紀行為,屬輕微違紀行為類別,一般會對違紀者施加書面訓誡。

-----------------------------
跟住就解話, 話該警員當時身體不適, 在車內小休。

新聞來源連結:

https://hk.appledaily.com/breaki ... m_content=link_post

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-4-8 03:55 AM 發表
網上周三(7日)流傳一段片段,可見觀塘一名警員在豬籠車司機位上懷疑睡覺,市民不滿敲窗下始「紮醒」。然而偷懶警面對市民質詢,竟然發難,甚至要求市民出示身份證,但偷懶警最終只是「得把口」,連落車截查也不願做。《蘋果》向警方查詢,警方指知悉事件,正跟進調查。 片段全長1分28秒,可...

https://hk.appledaily.com/resizer/1DC_tlGcaD_-ytReFAsoEKjgT24=/1920x1080/filters:quality(100)/d87urpdhi5rdo.cloudfront.net/04-07-2021/t_d95313b83f424fca9061ca20efb4df59_name_New_Project__4_.jpg ...
樓主,你返工試過蛇王未?

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-4-8 03:55 AM 發表

https://hk.appledaily.com/resizer/1DC_tlGcaD_-ytReFAsoEKjgT24=/1920x1080/filters:quality(100)/d87urpdhi5rdo.cloudfront.net/04-07-2021/t_d95313b83f424fca9061ca20efb4df59_name_New_Project__4_.jpg ...
清瘀血

公帑養廢物

蛇王呢D野。行行都有。佢蛇到出面。活該

有冇搞錯呀未夠一個禮拜又一單,唔係偷嘢就瞓覺,呢啲就係忠誠廢物 ?

蛇到甘

警察會話 阿sir 做嘢  唔使理教

一個市民定一條黃狗

會比人告國安大法
利申:五毛

唔怪得知咁多香港人移民去英國啦!

引用:
原帖由 montejo 於 2021-4-8 06:16 AM 發表

樓主,你返工試過蛇王未?
蛇王樓主試過啦!後來被老闆炒咗囉!你即話警察蛇王都要被炒嗎? 我覺得唔使咁嚴重喎

引用:
原帖由 西門町 於 2021-4-8 08:07 AM 發表

蛇王樓主試過啦!後來被老闆炒咗囉!你即話警察蛇王都要被炒嗎? 我覺得唔使咁嚴重喎
當然唔使咁嚴重,不過如果著住制服睡覺,犯警內部例行為有辱警務人員聲譽,扯紅旗啦……不過佢戴住黑超,點肯定佢睡覺?

晚間工商業大廈保安室最多警察蛇王

毒果用個'傳'字, 已經可以起到機.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]