• 瀏覽: 11,479
  • 回覆: 193
+9
引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-4-7 11:11 PM 發表
日本首相菅義偉將於本月16日訪美,與美國總統拜登在白宮舉行首腦會談。據報,美日擬推出印太版「一帶一路」計劃,透過制訂指引,支持印太及其他地區發展高品質的基礎建設,以抗衡中國。另有日媒指,菅義偉考慮於本月底出訪印度與菲律賓。

菅義偉與拜登希望在會談中達成協議,加強基建合作抗衡中國的一帶一路倡議,並討論推動印太地區的高速5G無線網絡與潔淨能源技術。《日經亞洲》報道指,日美希望制訂一個可供各大組織 ...
真係橙,一個中國,要十鳩幾個國家嚟聯手抗衡

第一,抄襲緊?定西人二次創作呢?

第二,中國OBOR有$大家搵,跟老尾隊?只有比佢係身上搵$最真 😂😂😂😂😂

引用:
原帖由 cardreadermp3 於 2021-4-8 10:05 AM 發表
日本=被人強姦完仲要講也乜嗲
秋田犬

下載檔案 (3).jpeg (12.57 KB)

睇黎,美日的大佬應該未明白一帶一路的意義

引用:
原帖由 SOHEUNG 於 2021-4-8 08:25 AM 發表
搞經濟就專心搞經濟啦, 依家美國佬做咩都因為中國而做會唔會本未倒置左d 呢, 聽日如有個中國人痾左督健力士巨型屎, 睇死美國佬都要搵督黎抗衡
老尾每次見傳媒有邊次唔提中國吖!佢地己經痴L曬線了。

引用:
原帖由 lostboyz 於 2021-4-8 08:25 AM 發表

但伊朗民間部分人不領情,網上出現「#對中國伊朗協議說不」(#No2ChinaIRAccord)的主題標籤。有Twitter用戶上傳寫有「中國滾出伊朗」的貼圖,還有網民用中文向「中國政治人物和人民」喊話,稱「我們伊朗人民反對與中國人達成任何協議」。Twitter甚至出現用中文發表的激烈言論:「建議中共政府向每一個派往伊朗的中國人送棺材......從現在開始,沒有任何中國人會在伊朗安全。」
呢D味即係伊朗犯民。

美版一帶一路一早有啦,上世紀六十年代美國已經有援助東南亞國家及非洲南美,不過受援國經歴慘痛,政治受美國影響,不是示威就係政變,而經濟卻受美國以援助為名進行掠奪,所以美國佬以自己作為加之指控今日中國一帶一路。

引用:
原帖由 東方忽然水樽 於 2021-4-8 06:58 AM 發表

幻想永遠係最好
民主選擇就是sale幻想
選舉承諾有多少能成真呢

引用:
原帖由 kks668 於 2021-4-8 11:23 AM 發表
其實唔明印度點解咁蠢,明明隔離有個中國成功版本你都唔去學與結盟,就去痴住專搵其他國家笨嘅老美,印度洋中國又唔會去攪你,你就去攪中國嘅南海做咩,只要中印陸地邊界大家攪清楚佢咩齊齊搵食囉,好蠢的印三😏
印度阿三自以為係雅利安鬼佬,比中國人高檔

引用:
原帖由 superplx 於 2021-4-7 11:15 PM 發表
菲律賓: 老美你貢獻幾多疫苗過黎呀
老美: 我有好多阿斯利康,一於平d賣哂比你!

引用:
原帖由 josonlai 於 2021-4-8 00:32 發表
㗎仔印度高鐵起好未?又開空頭支票??
係印度起高鐵根本係泥氹,實爛尾

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]