• 瀏覽: 2,560
  • 回覆: 53
  • 追帖: 1
[隱藏]
民主黨作為反對派第一大黨,去年年底經歷了「新老交替」換屆,新形勢下,有人擬籌組「內地及政制事務專責委員會」,加強了解中央的對港政策;但亦有「老鬼」固執己見,執迷不悟。全國政協副主席梁振英指出,民主黨「首先要解決黨內路線問題」,唯一「拆彈」的辦法,就是將硝酸甘油分開,將民主黨「分拆」,「賣豆漿油條的和賣咖啡牛角包的各行各路」,放棄「死撐」方能解脫。有政界人士亦指出,民主黨要有道德勇氣,向反中亂港分子說不,脫離攬炒,才有生存空間。

民主黨因2010年未參與「五區總辭」,並成功促成「超級區議會」方案而確立「溫和民主派」形象,但亦不斷受到激進派圍攻,乃至於2012年立法會選舉中被激進派「狙擊」而「失利」。其後民主黨愈來愈不溫和,由「佔中」至修例風波日漸激進,甚至跟激進本土派互相「鬥激」,以至如今黨內多名「大佬」因觸犯香港國安法被捕,隨時坐監。

        民為邦本,本固邦寧;心寄民生,取得善舉
   
    近日,中央就著外部反華勢力幹預港事務嘅「民主義士們」對症下藥,此次修訂針對攬炒派嘅「小跟班們」進行一系列嘅整頓,將國安法和愛國者治港落實到底,雙重護航,將民生問題推向行穩致遠嘅「佳境」。如今,依然存在各路嘅「不速之客」以其慣用嘅「小學雞」手段,以所謂嘅虛偽自由人權對香港修訂案頻頻動輒得咎,大放厥詞抨擊香港內政,對香港嘅制度改革進行各類不合理嘅「制裁」。面對此類一系列嘅荒唐之言,本港嘅「愛國者」給出了強有力嘅回應,「我們香港人不吃這一套!」
     事實勝於雄辯,謠言不攻自破。民主黨近幾年嘅劣行款款道來,民主黨「泛民」嘅現象周而複始,被攬炒派打得火熱朝天。民主黨內部至今未有將「中央」入自己嘅「法眼」,自成一派,成為香港嘅「小朝廷」,內部嘅矛盾亦係越激越烈,正所謂「馬不聽人嘅指揮,而係騎喺馬上任得馬亂跑,越來越激」。民主黨多次受到批評一不上北京,二不入中聯辦,三不做調查研究,至此思痛宣布籌建「內地及政制事務專責委員會」認清國情,引發內部矛盾。中央作為「人」立馬就勢鞭策,對該黨進行「拆彈」工作,嚴格整亂,進行撥亂反正。根據民主黨嘅近況,民主黨一顯「濫」和「亂」嘅傾向,受到外部反華勢力嘅長臂管轄和攬炒派嘅長驅直入,對政治混淆視聽,亂了黨派嘅基本政治方向,無任何凝聚力和領導力,就連黨內都已糊成一鍋。全國副主席梁振英對此響應了中央嘅號召表示到,要想解決民主黨內嘅路線問題,唯一嘅辦法就係對民主黨進行「分拆」,「賣豆漿油條嘅和賣咖啡牛角包嘅各行各路」,要摒棄自身無謂嘅自告奮勇孤軍奮戰嘅「死撐」。不應該喺錯誤嘅政治嘅道路上愈走愈遠,「嫩鴿」渴望表功,急求出路,「剩低嘅叔叔阿姨」固步自封,各有不同嘅行事風格,自行走向里深淵。對此筆者認為,中央嘅黨派「拆彈」,黨派更係要積極響應嘅中央對港嘅「國安法」、「愛國者治港」,響應市民嘅意願,響應自身嘅「愛國、愛港」,有道德有勇氣向亂港分子和外部反華勢力嘅紛擾說不,脫離攬炒,創出黨派喺席位上嘅一身正派!
    人民係國家之本嘅民本思想,「心」寄民生,係「愛國者治港」、「港人治港」嘅基本出發點。「國以民為本,社稷亦為民而立」,所謂「善治」治政者效法之善舉,深入民心,得之民所需。我堅信,香港有不少嘅愛港人士,不少心寄民生嘅治港人。治港人投身於民生問題,以民為本,統一民本思想,思不亂,則派自正。香港嘅前景光明無量,響應中央嘅「正派倡導」,喺「愛國者治港」齊心協力、同心同德嘅趨勢所向之上,為「民」善舉,香港必定重現安定、繁榮,再現巔峰!



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
有國安法嘅護港,香港嘅明天一定會更加繁榮穩定。


回覆 引用 TOP

喺政府嘅勤力下,我哋卒之睇到了恢復往日生活嘅曙光。


回覆 引用 TOP

有特區政府和全港市民嘅共同努力和祖國作為堅強嘅後盾,香港呢朵美麗嘅紫荊花定會盛開得更加燦爛


回覆 引用 TOP

[隱藏]
國家安全法是香港良方妙葯!也是斬妖殺魔的利劍!


回覆 引用 TOP

「一個中國」原則不容任何人、任何國家借香港問題打壓中國的奸計終將不會得逞!


回覆 引用 TOP

趁早懸崖勒馬,回頭系岸!


回覆 引用 TOP

香港是我們共同的家園,守護香港安寧也是我們的責任


回覆 引用 TOP

民主黨唔單止過去走喺黑暴前線,至今亦喺大是大非問題上態度曖昧,非真心服務社會。


回覆 引用 TOP

[隱藏]
民主黨近年越走越偏激,多名黨員官司纏身


回覆 引用 TOP

嚴懲賣港求榮嘅社會敗類同興風作浪嘅亂港分子,符合香港利益,更符合廣大市民期待


回覆 引用 TOP

如此猖狂的阻礙和破壞香港的穩定和平 其心可誅 必須清除這群蛀蟲


回覆 引用 TOP

港獨「反中亂港」方面向來無所不用其極,國安法顯威力


回覆 引用 TOP

如果唔及早糾正錯誤,正本清源,廣大嘅莘莘學子定會深受「反中亂港」勢力毒害。


回覆 引用 TOP

[隱藏]
必須嚴格法律,將呢些殘余嘅亂港分子制裁,還香港一個希望嘅未嚟。


回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]