• 瀏覽: 20,732
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
+12
致蔡總統:

中共於2013年3月10日,根據第十二屆全國人民代表大會第一次會議審議通過的《國務院關于提請審議國務院機構改革和職能轉變方案》的議案,國務院將實行鐵路政企分開,將鐵道部擬定鐵路發展規划和政策的行政職責劃入交通運輸部;組建國家鐵路局,由交通運輸部管理,承擔鐵道部的其他行政職責;組建中國鐵路總公司 (2019年改為中國國家鐵路集團有限公司),承擔鐵道部的企業職責;不再保留鐵道部。

中國內地已一早於2019年開始改為國企,獨立實行企業職責,有自己的董事長和總經理 (雖然都係黨派),並好好管理全國各地的子公司 ...

台鐵可否最低限度轉為國企公司而唔係宜家脫哂節到爆的三級行政機構方式存在? 中日韓都唔用呢種國家交通部管轄呢個經營方式啦 ...

台鐵局長近年兩年換一個,差唔多個個坐唔穩,仲衰過我哋的港鐵多多聲啦 ...

附件

Capture.JPG(123.99 KB)

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2021-4-7 05:42 PM 發表
個問題係工程車司機疏忽同台鐵有什麼關係?
你估香港唔會唔有呢種意外? 當然唔會啦! 港鐵睇得嚴格好多,肯定有護欄和包到路軌密一密先至開工了吧?!
之前香港人甚至好多別有用心的插屎港鐵沙中線紅磡站呢類跟本正常係查唔出的嚴重事故,你夠可以話係承建商和分配商的問題,但係似乎人人當時結果把憤怒和企圖想問責的聲音放哂落港鐵同政府度噃,講到港鐵要落地獄咁 ...

咁樣用同一把尺,咁低級錯誤台鐵同埋台灣政府咪係更值得屎十世?!

引用:
原帖由 PKdickson 於 2021-4-7 05:58 PM 發表

一個咁窮, 又落後的呆灣, 點會有錢改革, 就算有錢都用來攪政治
所以更為港鐵唔抵 ... 台鐵今年已出左幾個事故,死左幾個職工 ... 點解香港人唔關心?! 係咪聲稱自由中國就係美好?

https://money.udn.com/money/story/5648/5361580
太魯閣號非首例 林佳瑋:台鐵今年至少三起施工意外

上次係2021年2月23日,台鐵台東海端站進行道岔抽換工程,於工程結束後,3名池上工務道班3名工人不慎遭電力維修車撞擊,造成2命危,一受傷緊急送醫救治

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-4-7 06:49 PM 發表

18年嘅時候巳經叫過呢個口號啦,小英真係以為台灣人民係傻嘅。
佢話114樣做左109樣喇,但點解做極都有意外?

引用:
原帖由 fruitboy 於 2021-4-7 06:11 PM 發表

點解咁岩架車會跌落路軌,如果架車經常放係斜路,就唔係咁岩的問題
台鐵派人查察工程,有違規即處分公司,將危機風險減到最低甚至係零
依家個工程似係無王管機會多
經常放係斜路都可以成世都冇事的,但意外就係意外,發左就係一閃之間 ...

跟據記錄,如你所講佢都係慣犯黎 (慣左咁泊響斜路貨櫃工地門口,意識超差)。
台鐵的確若日常有警告過佢甚至禁止佢就可減風險 ... 在香港最少考工人注冊証時都有講點樣斜路用雞頭的安全吧 (仲有雞頭堂會講更多),所以香港有一套相對完善的機制,係非常幸福 ...

所以仲有人話台鐵甚至蔡政府唔關事的,實在要打屁股 (尤其係之前沙中線紅磡站出事時鬧到港鐵同運房局九彩個班雙標人)

引用:
原帖由 david1989 於 2021-4-7 10:07 PM 發表

出事路段建築公司負責人李義祥和蔡英文一樣係綠營,難免出現利益利益輸送

剛剛綠營在立法院否決成立獨立調查委員會

https://www.chinatimes.com/amp/realtimenews/20210405001271-260407
劇本咁似香港的? 但台灣冇香港人鬧,反而當年沙中線紅磡站見雙標,有獨立調查委員會過程和結果唔滿意照插 ...

正常人醒醒吧,香港真係要珍惜的美地,唔好跟喪屍思想一齊搞爛佢 ...

引用:
原帖由 montejo 於 2021-4-7 06:34 PM 發表

工程車意外翻落……係意外

其實鐵路部有嚴重問題,火車經過地盆竟然係全速12x公里前進
如果慢速60就已經無咁多死傷
內地啲綠皮車都160公里啦,京廣鐵路響廣東至湖南段之間咪又係天天穿山過山咁過 ...
問題係若果係山泥傾瀉天災真係意外 (內地也試過),但工程車跌落路軌真係人禍黎,大獲的! ...

https://www.motc.gov.tw/ch/home. ... 006&toolsflag=Y

跟據2020年的新聞稿寫:

// 普悠瑪列車事故兩周年 臺鐵誠實面對、深刻檢討並積極改善 持續完成各項改革成效

有關國家運輸安全調查委員會(運安會)於109年10月19日發布「107年10月21日臺鐵第6432次車新馬站重大鐵道事故補強報告」,臺鐵局對於該報告內容表示尊重,有關調查報告提出的18項改善建議,其中16項建議內容均涵蓋於行政院列管「臺鐵總體檢報告」之144項改善事項,臺鐵局將持續針對報告中18項建議事項積極辦理改善(內容請參考該報告第一冊p.262至p.267),並於90天內向運安會提出具體回復意見。
  另臺鐵局已積極完成行政院「臺鐵總體檢」列管改善事項(144項改善事項中已完成114項,包括33項優先改善事項全數完成改善),前述改善事項並奉交通部及鐵道局同意解除列管98項,其他項目刻正辦理及審查中。改善中之項目臺鐵局亦持續積極努力執行,包括加強人員訓練、改善運轉環境、強化車輛、號誌、軌道等維修,持續規劃老舊設備更新等,進一步提升設備可靠度,以維行車安全。//

結果今次醫到頭醫唔到腳,可能又要整多144項搞斜坡和安全施工問題喇 ...

引用:
原帖由 montejo 於 2021-4-8 08:14 AM 發表

天災不能避免
路軌旁斜坡工程,鐵路部竟然無要求司機經過減速先係問題
其實呢個清水隧道嚴格黎講唔係做緊斜坡工程黎 (係旁邊都幾遠的新清水隧道整明洞工程),結果令清水隧道旁邊有條工程車路啫 ... 所以若果佢有足夠保護和施工安全意識,甚至監工得好,甚至之前我講"包好條鐵路",跟本係唔需要司機經過要減速的 ...

不過再挑剔一啲,台鐵宜家仲衰過內地的鐵路,似足我哋未電器化之前的九廣鐵路,竟然可以無障礙入路軌都得,圖為同一地點未施工前有人影火車的情況貼響google map ... 呢個先至係另一樣大問題: 高速列車 + 高壓電纜丫 ... 令我想起30年前準高時代的深圳,民工響火車路旁經過俾火車氣流吹死的慘況!

圖為google map表示2017年有人響大清水服務站駕車下來清水隧道打咭情況,看到兩旁一點護欄都冇,即係可以隨便亂入 ... (唔知有冇cctv了 ... 上面的蘇花公路反而有好多cctv)

附件

Capture.JPG(339.32 KB)

引用:
原帖由 septemberchan 於 2021-4-8 09:19 AM 發表

如果系大陸一定受國際強烈遣責,日日俾黃人,美國咬住唔放
莫講大陸,香港自己都係啦 ...

https://www.youtube.com/watch?v=lhqTigXQ1fQ

唔知台灣做工程有冇上安全堂睇片先至開工?

附件

Capture.JPG(181.98 KB)

Capture1.JPG(164.16 KB)

竟然最新答案係那人駕車卸輪舦後轉彎過唔到卡樹,跟著和助手商量想用旁邊的雞頭拉佢上黎,結果拉唔成駕車跌落路軌 ... 太驚驚了!

https://www.ftvnews.com.tw/news/detail/2021408W0019

// 民進黨立委林俊憲質詢時,追問事發當時關鍵對話內容,楊宏智透露,第二人應該是「助理駕駛」,是否為外籍移工「阿好」,也將由檢調單位確認,其對話內容主要是談到「車子卡在樹叢時,後面處理的方式」。

林俊憲也追問事發過程,是否是工程車操作不當卡樹叢,李義祥跟助手商量「拉上來」,結果拉得時候操作不當,反而整台工程車掉下去?楊宏智坦言,「大致上是如此」。//

https://www.youtube.com/watch?v=pOlPtD1t6_I
呢個令我又想起上一個月呢單嘢 ... 都係工程界的奇蹟!! 毫無職業安全和計劃 ...

當然香港也想起何文田吊雞頭個單 ...

引用:
原帖由 charlir2005 於 2021-4-8 04:52 PM 發表

乜野唔拉手制丫, 事後作故仔啫

已好大機會係偷偷地開工,落貨後想轉彎落山,但轉唔到灣俾樹卡住出唔到黎,然後搵個雞頭綁住架車。比著香港人就會寧願打電話自首寧話自己違規作業,然後都要讓台鐵停左架車,然後開著個動力甚至搵嘢頂住架車,雞頭固定唔好郁,等人黎救 ... 但佢選擇自救,結果雞頭綁住車條繩斷左,跟著架車跌落山 ... 果刻都係唔打電話,結果真係冇得救 ...

想作古仔,但佢個跟車越南仔黑工逃亡失敗住民宿最終被發現,越南仔作供又口供前後茅盾又被當係過失殺人罪落案,佢都兇多吉少 ...

暴露台灣好多問題啊!!

附件

Capture.JPG(128.74 KB)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]