• 瀏覽: 17,999
  • 回覆: 335
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 dtw 於 2021-4-7 02:57 PM 發表

台鐵事故|蔡英文:改革台鐵勢在必行在台灣,總統蔡英文回應「太魯閣號」列車出軌事故,強調改革台鐵勢在必行,並提出三大

在台灣,總統蔡英文回應「太魯閣號」列車出軌事故,強調改革台鐵勢在必行,並提出三大改革方向,包括解決台鐵組織文化問題、處理台鐵長期虧損問題,並找出最適合台鐵永續經營的模式。蔡英文出席民進黨中常會前,又率領全體中常委為事故中的50名亡者和逾200多個傷者默哀

原文網址:https://www.881903.com/news/china/2386161
換走個腫桶仲有效

熱賣及精選
引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-4-7 03:41 PM 發表

呆灣人真係好易呃.
呆鐵問題咁多年, 有無話改?
唔死人就當無事, 死咗人先當一回事. (大部份地方既正苦都係咁)

不過菜腫今次唔第一時間表演, 真係反應遲鈍咗.
唔易呃就唔會連任啦,單係睇佢地制水原來呢20年都10次左右,台灣成21個水庫,佢地都知咩問題(淤泥積聚),咁都唔處理,台灣工資低,多d基建拉返高少少工資都好啦,打風暴雨成日有,水利都咁差,剩係無中生有搞人地,咁嘅政府都滿意到連任,真係冇得頂

引用:
原帖由 dtw 於 2021-4-7 02:57 PM 發表

台鐵事故|蔡英文:改革台鐵勢在必行在台灣,總統蔡英文回應「太魯閣號」列車出軌事故,強調改革台鐵勢在必行,並提出三大

在台灣,總統蔡英文回應「太魯閣號」列車出軌事故,強調改革台鐵勢在必行,並提出三大改革方向,包括解決台鐵組織文化問題、處理台鐵長期虧損問題,並找出最適合台鐵永續經營的模式。蔡英文出席民進黨中常會前,又率領全體中常委為事故中的50名亡者和逾200多個傷者默哀

...
1900億工程未完, 再用3800億改革, 這次發了游水

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-4-7 03:46 PM 發表

咩叫新起級航母???你中文學好一點才來發言好嗎??我只知道你之前吹水特朗普大反攻笑死人,白痴仔一個
新起級航母好勁架,係飛機跑道起樓梯級,行多D樓梯對身體好呀。

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-4-7 03:46 PM 發表

台鐵在蔣賊時代興建,跟民進黨無關
香港好多戰前97前樓宇,死人冧樓都唔關香港政府事?

改佢菜滷味咩!
今日眾籌左未?

錢來!

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-4-7 04:14 PM 發表

不是討厭台灣省有民主..........只是討厭民進黨..............!!
香港好多黃屍一樣:不討厭中國,但討厭共產黨,但又天天淘寶!

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-4-7 15:08 發表

台灣經濟集中晒在台北,工業在高雄,都不需要鐵路帶動,沿線居民都是窮人,收入不高,本來就是公益性質,公用服務,不賺錢是正常,要賺錢,加價,台中,花蓮那些人怎樣搭得起?
唔改變整個經濟布局,人口布局,單講改革一家鐵路企業想扭虧是耍流氓,就是喊下口號

中國鐵路,高鐵是用來拉動全國工業遷移和物流配送效率,大量運送煤炭和鋼材,台灣的工業布局沒用到鐵路,純粹旅遊觀光和出行,現在大陸旅行團又少了,更加 ...
Pineapples and Pens

引用:
原帖由 afternoon 於 2021-4-7 04:00 PM 發表

佢講個三點有無撞車都要做架啦,後知後覺,根本就係廢話
其實樓上有師兄分析得仲清楚,公營運輸工具賺唔到錢就預咗,要賺錢咪加價囉,根本得個講字,對撞火車冇幫助,定係佢覺得賺到錢就唔會有呢類意外?可以用賺到嘅錢起護欄?賺唔到錢就咩都唔洗改善?咁不如開多幾條長途巴士線好過啦

引用:

...
公關工作做到足.
形像緊要過人命...

4月17日 已打2針科興疫苗, 乜事都無!!
總之差唔多到選舉既時候,大大力反中,反一國兩制,維護台灣民主自由,就順利贏多次囉

蔡老太,看看自己和下屬的戶口就知道台鐵為何長期虧損啦!

都市閒人
3年前出軌, 蔡總統都話要改革 ,點知3年後仲大獲 

不過無辦法, 民主選舉就係咁, 選民覺得蔡總統無問題就無問題喇

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]