• 瀏覽: 8,711
  • 回覆: 3
引用:
原帖由 JoeSenior123 於 7-4-2021 09:22 AM 發表
【明報專訊】一連5日復活節及清明節假期結束,餐飲業協會表示假期生意暢旺,較去年同期上升約四成,每日平均生意額達3.2億元,回復疫情前九成,業界需增聘臨時工。同期的美食及購物節等則銷情慘淡,92萬人次入場,是近5屆新低,部分展商說生意額不夠付場租、「蝕住做」,生意較上屆跌兩至七成不等;有專賣凍肉的展商則表示力保不失,生意與以往相若。

https://fs.mingpao.com/pns/20210407/s00007/93b723b9c5b074a88bd064362ee0ca9b.jpg ...
早幾日睇第二個報導先話有個旺角食店老闆叫苦,話假期都無客無生意,皆因 D 人去晒行山同離島,而家呢個話好生意左

大哥,我信邊個好?

引用:
原帖由 賭爸 於 7-4-2021 10:36 AM 發表
散貨就散貨埸
所謂美食,依家通街都係
仲平過在這裡買
個重點根本唔係特別平,買完又要去果到拎返屋企。只係叫集中 D,又無試食又無大媽去,我公司做食品一早都唔做啦,連工展會都唔做,因為根本賺唔到場租同人力錢番黎,更何況而家有疫情!

引用:
原帖由 一人行 於 7-4-2021 04:50 PM 發表

我舊公司都係做食品,都冇參加,一來人流預左唔會多,二來公司大部分產品都唔算出名,但價錢又唔算平,好靠臨場試食去推,啲客冇得試,好難賣。
我地公司同你相反,不過我地係知名品牌,唔需要 hard sell,名我就唔公開喇,公司只係覺得大費周章做完無咩得著,分分鐘場租都輸埋

引用:
原帖由 賭爸 於 7-4-2021 11:35 PM 發表

識得朋友係食品公司做
高級食材
平民價

其實去這些展覽會真係專登入去迫下 感受下氣氛
絕對係,為賺錢你死得

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]