• 瀏覽: 642,478
  • 回覆: 29
  • 追帖: 117
+452
引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-4-20 01:23 PM 發表

果日見到呢個新聞..... so sad 😢😢
https://std.stheadline.com/realtime/article/1550482/即時-港聞-維港會-港男𠱁父母賣樓移民英國-兩老欲同住被拒頓時樓財兩失
個仔固然係畜牲
但兩老可憐亦可恨
就算個仔真係接佢哋去英國
幾十歲人真係覺得可以係英國養老咩
就算無兒女係身邊 我都要留係中國人的土地上
何況佢哋仲有個女係香港

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-4-20 03:26 PM 發表
大叔好嘢!
愚港媒體,時辰到了!

老豆搵囝 管理完時辰到

https://youtu.be/GeAl9Bl0uzg
須然判得輕
但坐監的日子十分難過 有得佢受
仲比判社會服務令強得多

呢幾日日日都有漢奸曱甴暴徒判監
真大快人心
終於像樣了

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-4-20 05:38 PM 發表

填字仔間店分分鐘唔知放係邊等真係有確診都唔知拿咩出嚟,所以都好流下
今天又預件事唔知我八卦定好彩,今朝8點幾又美心吃心超值早餐剛好坐係門口,有條30歲到入美心個姐姐話唔該掃碼or填紙,個人就話外賣的,好啦我又坐係門口唔見條趴街出嚟,然後我同姐姐講條趴街騙妳哦要話比經理聽,去又面有難色我當然又八卦同經理講啦條友無掃碼又無填紙仔仲騙姐姐外賣但又坐係度食,,我話 ...
腰兄適合做街道辦
服務社會

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-4-20 05:49 PM 發表

咁又唔知個細女有冇能力接收佢兩老o既,
但睇兩老賣晒兩層樓, 所有錢俾晒個大仔, 又一心諗住跟個仔過去住(個仔唔係呃佢的話),
即係佢哋都未必會打算靠個女o架啦, 唔係到咗而家咁o既田地都想唔起自己仲有個女,
先唔講錢, 俾你係個女, 你條氣會順?
中國人的社會仍然有好多人重男輕女
香港都唔例外
係咁嘅家庭長大
仔嘅會自私
女嘅會無歸屬感
唔會溫暖得去邊

引用:
原帖由 big3624 於 2021-4-20 05:55 PM 發表

睇個故事係兩老賣咗兩層畀晒個大仔,而細女係兩老投靠佢時先至知道呢件事,所以個女覺得父母太偏心而拒絕父母

可憐之人必有可恨之處,兩老唔柢可憐,如果兩層樓仔女各分一層,相信個女未必咁絕

多謝中央照顧愚港人,留下大灣區可以畀大家北上發展/養老
仲要係兩層樓都唔預少少俾個女
究竟有冇當個女係女
真係幫唔落

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-4-20 05:49 PM 發表

咁又唔知個細女有冇能力接收佢兩老o既,
但睇兩老賣晒兩層樓, 所有錢俾晒個大仔, 又一心諗住跟個仔過去住(個仔唔係呃佢的話),
即係佢哋都未必會打算靠個女o架啦, 唔係到咗而家咁o既田地都想唔起自己仲有個女,
先唔講錢, 俾你係個女, 你條氣會順?
有人曾經甘講
你嘅愛係邊 你嘅錢就用係邊
尤其中國人
父母愛邊個仔女 啲錢就會留俾嗰個仔女
男人愛邊個女人 啲錢就會用係嗰個女仔身上
女人愛邊樣野 啲錢就會花係嗰樣嘢度
人性如此 唔係現實 係事實

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-4-20 05:58 PM 發表

見錢開眼, 唯利是圖, 貪盡小便宜, 呢啲人我由細見到大,
自家阿爸過身, 明明有咁多兄弟姐妹, 個個夾少少出嚟做喪事都唔肯,
佢哋唔係冇錢, 唔係冇工作, 唔係殘廢, 但就係唔肯出,
最後係最孝順但最爹不疼娘不愛嗰個自己簽賣身契同公司借錢幫自己老豆辦喪事,
佢啲兄弟一個仙都冇出, 包括死咗老公o既佢老母都唔肯出錢, 咁o既家庭環境你覺得如何?
母不慈子不孝
一個支離破碎的家庭
唯有自求多福

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2021-4-21 11:01 PM 發表

呢啲人我成日都覺得好奇怪,佢地唔會老架咩?有朝一日佢地啲歌可能都變成流行經典50年(又或者太廢經典唔到)
難怪佢地覺得自己唔會變廢老,原來係咀咒自己早死。。。
有啲人廿幾三十歲的時候經常以自己後生自豪
笑啲四、五十歲的同事係老餅
時間過得快
佢哋已經三十幾快四十歲了
而家就只字不提年紀
因為怕廿幾歲啲新人笑

我唔覺得奇怪
只覺得佢哋無知無聊

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-4-22 10:22 AM 發表

如果唔係見有報導講佢批評TVB, 我真係完全冇聽過咁既人.
我無仔細追貼
到而家都唔知大家講緊邊個
只知道是可以忽略的一個

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-4-22 11:48 PM 發表

我睇左54個新手上路,所有發言都是官方和報紙路線,,睇嚟係文宣做野
發文過於生硬
文宣輿論輸YC呆灣老尾九條街
要學學培育網軍人才應戰
不要一味清者自清
這個世道行唔通

君不見老尾死了58萬人國內外鴉雀無聲
埋屍小島不見了
凍肉卡車當停屍間照片不見了
痛哭失去親人的視頻又不見了
醫護人員哭訴保護設施不足工作時間過長的資訊通通不見了
一點漣漪都泛不起了
像什麼都沒有發生一樣

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-5-1 06:48 PM 發表
我有個黃💩甲由細妹返馬鞍山食飯,就話1989年六四事件的解放軍及緬甸的軍人大肆殺害市民好殘忍,但是又唔講下佢地主動攻擊警察及軍人,周圍大肆破壞放火,發動大罷工及罷課,警察及軍人才至用武力鎮壓清場
佢話佢啲同事的朋友話當年好多人在內地被洗腦,兼且仲話BBC是報導了在內地被封殺的新聞 ...
其實你細妹應該仲好後生
好明顯係自己無知但係就以為自己好醒乜都知
呢類自以為是不可一世的後生仔女香港好多
但不幸的是其中一個係你個妹
只可講句家門不幸

引用:
原帖由 kylohk 於 2021-5-2 03:50 AM 發表

咁快又多單新聞啦,相信大部分反中港人會比想像中更快死心啦!

之後就要解決口服心不服嘅問題。
理得班YC服唔服
最好唔服
但係又要聽聽話話
扮死狗咁過埋下半世就最好

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-5-20 09:33 PM 發表

飛雞師都變左gogo車師機啦,飛雞好多跑高鐘啦,洗慣用慣邊頂得順呀,,又這樣串嘴唔飛內地現在好囉永遠唔洗飛,,我有個堂侄女做南方空姐月入都萬七蚊人仔
很高了
是做了不久還是已做多年了

引用:
原帖由 ahlihaha 於 2021-5-20 10:53 PM 發表

好心華英畀d骨氣,仲乜要問政府攞錢?眾籌咪得囉,橫掂有咁多校友,隨緣樂助,實有人捐(我有黃💩同事都係華英畢業嘅)
是非都唔識分點可能有骨氣

引用:
原帖由 kenywj 於 2021-5-24 07:10 PM 發表

接受唔到事實咪話假囉~
佢哋唔須要真相
只須要幻像

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]