• 瀏覽: 642,609
  • 回覆: 39
  • 追帖: 117
+452
引用:
原帖由 救火佬 於 2021-5-13 09:33 PM 發表

當年聽前輩講過,九龍大停電,但詳情已無咩記憶(補充下資料)

https://m.koudaiwiki.com/wiki/1971年九龍大停電

港島好似試過北角電厰火警而大停電

https://zh.wikipedia.org/wiki/北角發電廠
71這個不似,因新界多架空天線,勁颱風後有廣泛地區無電幾天在幾拾年前是常態,應不涉及去到black start的程度。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-5-18 10:33 PM 發表

張舉能帶團上京,接了提示返到香港會否判得更重更辣啦,這2星期可能天天好戲,531就非法初選審,再遲點535不知有沒有暴徒真係出嚟衝啦
所以我話佢未上任前那次上京,幾可肯定中央已向他放話:你看著辦吧!(意謂你地班香港法官再亂咁判的話就勿謂言之不預也)

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-5-19 08:00 AM 發表
廢到一個點
https://youtu.be/2_OmKz8XMqI
起碼夠坦白XD
知道在港做廢青也安全過在呆灣呆下去(疫情下)

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-5-19 09:42 AM 發表

我個人睇法:
呢2年未必咁快武統呆毒。
現在衹是窮台政策開端,下半年有機會全面打壓+大張旗鼓餓台政策實施。
用兩年時間,看看內民眾和當權者點毒和考定世界局勢發展再進一步考慮武統。
通常共產黨戰術先以心戰統戰行先,失效後被迫再加經濟政策強硬窮台,到時班小娃娃連小確幸都失去了,甚至去到大饑荒時代,呆娃人又會點諗呢?
打與不打?現在開始用時間倒數交個波俾台灣市民大眾定奪,估計2年內有結果!

以上袛 ...
同意,戰艦戰機遊台已成常態,一切已掌握中,很本不用急了。而且呆仔比港蛙更作死,就由佢慢慢窮慢慢死,太早救你多謝也不會有一聲,由佢衰到無得再衰才算吧。中央留番精力心血應對老美吧先為上算,若真立即悟洞有太多不可預測的效果可能出現,或許可以影響大棋局(中美對奕)。所以,按兵不動,氣定神閒地應對老美我個人看仍是現在最佳的選項。

引用:
原帖由 Chilie 於 2021-5-19 02:12 PM 發表

你咪話。。。前兩日即管line吓個呆南朋友,問佢果邊情況嚴唔嚴重。佢話現況疫情的話,會比較擔心大陸嗰邊嘅問題😳 好在唔係開視訊唧😂😂 呆蛙個心大過個天
佢地對呆政府真係好有信心架
真係呆蛙,無改錯名。

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-5-20 09:18 AM 發表

葉劉呢期搞邊科,想變第二個曾俊華?
19年時佢沒有明確為特首站台對抗黑暴黃亂,我當時已肯定她想食埋胡須曾的人氣吧!

本來正氣不柯的葉太,心魔(太恨做特首)太盛以致越行越遠(越歪了)。

順道說埋另一不知什麼底縕的當時行會人:泰國思,呢個我只用會當年徐四民那句形容:陰陽怪氣,我就信他不過了。

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-5-20 10:32 AM 發表

講呢D,主動將政治介入教育

好圖已cap起

他日把這反動組織連根拔時,這就是罪證之一。

引用:
原帖由 heyworld 於 2021-5-21 12:17 PM 發表

凍結討論??
重奌是為乜唔直接否決???
博再簽好D條件及又要顧左膠心情

我話最好你否決,到時看你EU那國鬥快找中國傾XD

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-5-27 09:41 PM 發表
廣州核酸檢查井井有條,無黑媒說市民烈日當空排幾小時安排不當,沒磚家說市民做錯什麼,,只有為國家為地區為小區的小市民,只有堅守第一線的醫護無問天熱不人道沒說加班費特別津貼,,感謝我國可愛可敬的醫護人員也謝謝在香港堅守第一線正常的醫護人員,謝謝你們【烈日下的核酸檢測!廣州女醫護把盒飯放腿上吃,表情讓人心疼】https://haokan.hao123.com/v?context=%7B%22nid%22%3A%22sv_1091430400487722055%22%2C%22sourceFrom%22%3A%22bjh%22%7D&isBdboxShare=1&pd=share&vid=1091430400487722055
看到國內同胞的素質,再看看咱們傷講人的尿性,真唔敢同同胞講自己是傷講人。

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-5-29 10:45 PM 發表
美國勇今次正常返啲,不過最後記者提問點睇同內地通關,問嘅有心,答者唔知有無意嘞

TVB News
袁國勇稱:「問題是我們相信第五波一定會來,差不多,不要說一定,即很大機會會來。無論是內地、台灣或其他東南亞國家,他們已做得很好,但結果都是會有個案出現,現在是時候做準備,不是第四波就拍手掌,將所有社交距離措施放寬,這個是錯誤想法,想都不要想。」 至於本港是否適合現時跟內地通關, ...
今次我覺得佢真係有做平衡,有科學醫據,答得中肯(有校正回歸XD)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]