• 瀏覽: 642,283
  • 回覆: 129
  • 追帖: 117
+452
引用:
原帖由 救火佬 於 2021-5-1 11:01 AM 發表
雙重變種即刻扑到去檢測,愚港人這個尿性,睇下幾時爭位打疫苗

[頭條日報] 【一檢難求】全港社區檢測中心5月1日及2日預約爆滿

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2061465/
離爭位打疫苗的情況,不遠啦。尤其是居港果班外藉人士(無論係勾尾定東南亞),因為印度爆成咁,佢哋知愚港有得免費打疫苗係好幸福........

至於本地愚港人,如果多一兩單變種病毒社區個案,我相信都會多一成人去打疫苗........

呼應吓本帖主題先

林鄭月娥稱特區大量制度待改
包括傳媒及教育
https://news.rthk.hk/rthk/ch/com ... m?spTabChangeable=0

引用:
原帖由 ahlihaha 於 2021-5-2 09:36 AM 發表

假新聞法應該在途上
可能不只假新聞法.....
我斷估,無辛苦嘅!

引用:
原帖由 superpartick 於 2021-5-2 12:23 PM 發表

大叔打左未?
近排老毛病發作未穩定,醫生建議睇定啲先。

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-5-3 07:15 PM 發表

腰兄,又要拎副漢奸啤牌出嚟對下派彩
副漢奸啤牌真係本世紀偉大發明嚟!

中國人角度,呢啲就係要還嘅代價........

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2064444/

胡志偉申請奔父喪遭拒
懲教署安排視像方式參與喪禮

正還柙的民主黨前主席胡志偉,其父親上月中離世,胡父喪禮本周五晚上舉行,胡志偉早前申請外出奔喪。懲教署表示,經保安評估後,為保障懲教人員、在囚人士及公眾人士的安全,決定不批准有關申請,並安排以視像方式參與喪禮讓在囚人士考慮。

懲教署表示會一視同仁,按現行保安機制處理所有在囚人士提出相關申請。根據《監獄規則》第17條,署方會考慮在囚人士的所犯罪行、保安風險、押解路線、地點安全等各項保安因素。署方近日亦留意到喪禮的日期、時間及地點較早時被社交媒體廣泛報道,網上亦有人士號召喪禮當日到場支持。經保安評估後,為保障懲教人員、在囚人士及公眾人士的安全,署方決定不批准有關申請。

署方對於在囚人士家人離世深表同情,所以希望提供其他可行途徑作出協助。近年,署方致力發展智慧監獄,傳輸視像訊息是其中一項主要發展範疇。有見及此,署方決定應用有關科技,首次安排以視像方式參與喪禮讓在囚人士考慮。

引用:
原帖由 hanE 於 2021-5-5 01:06 PM 發表

其實佢邊有面出席老豆喪禮?除非佢老豆都黃。
做得白鴿黨主席,好可能全家族都黃呢!
😏😏

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-5-5 01:20 PM 發表

今次胡塗煮食比班曱甴累死,吹曬鷄話到時去大酒店支持煮食,柳記就大條道理保安理由唔批,最好笑搞到無仔送終,真喺出得嚟行,預咗要還
出得嚟行,預咗要還!
呢樣嘢真係唔好唔信,屢應不爽!阿煮食今次送唔到終,應該會令佢後悔埋下半世人(如果佢仲有孝順之心嘅話!)

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-5-6 10:30 AM 發表

CY相信唔會夾硬呢. 佢如果出呢選都必定會先得到中央同意.
但係同樣道理, 林鄭如果再選都會係中央同意.
所以我諗唔會見到CYvs林鄭.
佢地邊個出都會經中央同意. 一個出另一個就唔出.
更加唔會攪到兩邊陣營打大交咁.
唔想林鄭再做既建制可能係有另外既人選.
點解無人再講葉劉?

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-5-6 11:36 AM 發表
人生更精彩
繼續坐。
監獄是佢地五星級的家。

又有人出嚟柒

http://hd.stheadline.com/amp/news/realtime/hk/2066004

Chickeeduck荃灣店被圍封 警店外設封鎖線

童裝店Chickeeduck位於荃灣的生活百貨近日正式開幕。下午5時起,一批軍裝警員到達店舖,並在門外拉起橙色封鎖線,目前未知圍封原因。

Chickeeduck藝術生活百貨荃灣店周二(4日)正式開幕,在店舖入口位置放有民主女神像。Chickeeduck下午在社交媒體發文指,「未知咩事」,並上傳一張店舖被圍封的照片。帖文隨後表示,在下午5時半,「所有客人被查身份證後已全數離開,老闆於店內接受問話中」。

荃灣區議員易承聰表示,與其他當區議員已陸續到達現場了解情況,亦已向警方查詢。據了解,警方拿取「法庭搜令」而作出相關調查,並引述其中一名顧客指,剛才準備離開店舖時警方突然將店舖圍封,要求會見負責人並將顧客帶離店舖及登記顧客的身分證,期間問及有否在店舖購物等情況,隨後獲放行。他又指,店內有疑似警方國安處人員。

Chickeeduck去年曾分別在荃灣愉景新城、屯門市廣場等分店內,擺放「香港民主女神雕像」,先後被相關商場入稟要求移除相關物品。至於行政總裁周小龍則原定在去年舉行的立法會選舉中,報名參選體育、演藝、文化及出版界,並成功「入閘」。他近日表明,會再次報名參選新一屆立法會選舉。

引用:
原帖由 3848 於 2021-5-6 06:28 PM 發表

絕對同意!我以前老細退休,個仔上場,其他部門襯佢咩都唔熟悉就個個都想劃地為王當新老細無到。我唔過眼,就重新強調公司規矩、正確運作流程,違反之後果⋯⋯⋯⋯而哩D通告本來我部門可以出,但我提議比新老細出,跟著有D新公司政策雖然一向都係我部門出,但當時我都比新老細出,唔係我唔想做,而係要話比全公司知而家邊個係老細,你哋唔好亂嚟!有人話林鄭有權唔用,吓吓都要阿爺出手,其實就係反對派想淡化一國,所以咪就 ...
我眼中,煙仔何=港版傻侵。

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2021-5-6 06:54 PM 發表

我剛剛都諗起侵侵。。。商人從政,第一時間諗起佢,同埋巴西嗰個侵侵第二...
對比吓........

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-5-6 09:49 PM 發表
重覆使用?🤮🤮🤮

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-5-7 07:17 AM 發表
"世衛專家正檢視國藥和科興的新冠病毒疫苗臨牀數據。路透社周三(5日)引述世衛文件,稱專家對國藥提供的部分病人嚴重副作用風險數據「信心非常低」,但整體對疫苗預防感染的能力有信心。世衛免疫策略諮詢專家小組(SAGE)檢視科興疫苗數據後,亦稱科興缺乏有關疫苗嚴重副作用風險的部分關鍵數據,但認為能有效防止60歲以下者染疫。"

專家小組都咁政治思維??
出面公海有呢段新聞,同一段新聞,另一個翻譯出嚟,只係話中國疫苗嘅「副作用數據不足」,完全係另一個意思嚟。最好搵番原版外文嚟睇。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]