• 瀏覽: 642,803
  • 回覆: 921
  • 追帖: 117
+452
引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-4-10 09:13 PM 發表

大部分朋友係黃
我都冇辦法㗎😒😒
qq我覺得妳平日都要忍辱負重哦,又不能太表明正常人心態但又唔想跟班傻人共舞,,好多人生活中就是這樣難,,我就話知你我公司傻人不少但幸好大老闆係藍藍藍

剛才大台直播節目老豆在睇,我聽到條趴街森尾話五xxx,雖然不是這獨口號但經這趴街說出嚟好銀耳,,有沒有師兄姐睇到又聽到,因我只聽到

引用:
原帖由 ckm 於 2021-4-12 12:18 AM 發表

其實2018年前都唔係好,根本香港人好多品德都唔好,憎人富貴厭人貧,只講權利不講義務,又鍾意投訴
其實每星期總會係銅鑼灣所謂遊行見到都煩,但成班妖魔仲話香港係遊行之都以驕傲你話死唔死,從皇后碼頭菜園村香港已經不再安寧,跟住國教判亂已經開始死得,當時好多家長帶幾歲人仔去政總做個交叉手勢已茶毒他們,,非法佔中,,驅逐自由行踢人行理箱圍人但都成大班人覺得啱的,,然後初二暴動最後到2019黑暴,,,,香港很多介別都要來個大清洗希望中央這劑中藥能清得晒這些毒,,,,這10年都要同理妖孽共存亡但我還沒打算搬入大灣台只希望能通關間中可回去舒緩下

引用:
原帖由 ing.baring 於 2021-4-12 10:35 AM 發表

咁有無媒體報導埋菲臘親王過身前都曾經接種新冠疫苗呢件事?按照媒體慣性手法,只要瓜左老襯,就關疫苗事架啦
親皇過生前48天接種疫苗死亡專家將介定因果關係,,香港發生一定這樣報

引用:
原帖由 microstation 於 2021-4-12 06:59 PM 發表
目測食肆, 一半填紙仔,一半掃安心, 如為放寬人數而執行強掃安心, 可能流失一半客, 得不償失。
笑狗死,原來真係一隻拖鞋狗

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-4-12 07:02 PM 發表

食肆所有員工打咗一針加衹用安心出行唔收紙仔,可以6人一枱加營業至12點

如果員工打2針加顧客已打針,可以進一步放寬

等睇班黃店點樣用各種借口取消收紙仔
開返6個對酒樓夜市真係做返好多生意的

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-4-12 07:09 PM 發表

班妓者問埋啲低智問題,政府又不是強制你用安心出行,鍾意填紙仔又或者無手機嘅(老媽70歲,過年後放寬4個人加用安心出行,家人已經第一時間幫佢安裝,出外食飯幫佢掃),咪去幫襯10點收檔4人1枱啲食肆囉,什麼唔比人出外食飯?如果願意配合防疫政策,當然多點選擇喇,有咩理由要願意配合嘅人陪處處作對嘅人一同受罰?
我家父早上飲早茶都係填紙仔但再強調去用真名真電話的(因仔用2g手機的),而我已經有2部手機安了安心出行,每次我們和他外出吃飯都幫他掃,我老豆聽左話可放到6人甚至8人我地可一起外出晚餐啦,

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-4-12 07:25 PM 發表
其實係好多方法解決無智能手機呢個問題。雖然我唔覺有幾多長者無
無SIM卡既手機都用得

政府整個安心食飯app比餐廳用, 幫長者整張有加密 QR code 既卡 (或者整張有QR code 既新長者卡) , 然後餐廳用安心食飯app 掃QR code對身份證/長者卡姓名
資料儲存係手機度, 政府提供備份方法, 餐廳淨係掃果下睇到名, 其他資料全部加密
餐廳唔會無智能手機啦
內地就係這樣做的,老人可去居委會街道辦申請個2維碼方便出行的

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-4-12 08:08 PM 發表

本來今年我打算不上香土討論政治,但我不能忘記和不會遠離這裡各位大師兄大師姐的互相扶持的恩情,就算幾忙也抄時間追帖和回覆一二,以表敬意!同時,也是感恩大叔不辭勞苦為我們出帖圍鑊的極力支持!

己一年多了,衹有大叔帖這裡我才得到溫馨和共鳴。
謝謝大家!🙋‍♂️
希望終有一日我們能大團聚!🙏
成立大叔之家!💖
大叔之友!🥳
🙏🙏🙏
奔放兄大叔之家好似老人院哦,比你任務改個好聽D的

引用:
原帖由 Loving11 於 2021-4-12 08:31 PM 發表

我住嗰度有黃色車仔麵從一開始限聚就唔做夜市,唔知佢點為皮
黑錢黑錢黑錢洗錢洗錢洗錢,,重要事說3次

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-4-12 08:57 PM 發表
呢條友,咁有guts咪唔好做生意囉,家政府擺到明用各種放寬限聚措施,來推高疫苗接種率,再而達至群體免疫而慢慢恢復人流往來,大家有生意做。酒吧不是必需性行業,你迫唔到啲客打針咪唔好做生意住囉,等啲有能力鼓勵啲客打針嘅行家揾住錢先,你慢慢等下喇

[頭條日報] 酒吧業界批復業條件不合理 稱無法要求顧客接種疫苗

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2045319/
我地打左針同三五知己去酒樓飲到12點囉,,頂大啤都係30蚊支

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-4-12 09:18 PM 發表

腰兄好嘢,多備一部手機陪家人出外食飯,比個
我屋企9個大人有7個打左疫苗,就得2個新抱未打,我弟婦就話唔想2公婆一齊打怕有咩事,當然唔知去現在打唔打啦而我老虎問左居委會說下個月會比港澳台同胞接種,老虎話第一個報名,,睇嚟我屋企可以11個1圍食飯啦

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-4-12 09:46 PM 發表

年紀大,已經小去酒吧,酒樓六6點幾隊到11點幾,都好夠皮
我上次去酒吧係2019年10月係湖南,,食晚飯酒吧卡拉ok,跟住第二日老虎又比外母嬲唔睇住老公

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-4-12 09:49 PM 發表

要留意下,老人家手機無指模辨識,用唔到智方便,到時點樣出示針紙
嚟個係問題,無理由次次帶針紙的,,其實政府真係可以比個2維碼老人家的

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-4-12 09:49 PM 發表

腰哥,乜你咁庵尖啩?我好老土的,唔通叫:
大叔鐵粉團       咩!
支持大叔!
大叔遊樂園

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]