• 瀏覽: 642,787
  • 回覆: 74
  • 追帖: 117
+452
引用:
原帖由 hkc9 於 2021-4-26 09:09 AM 發表
黃色物體為了攪亂抗疫,真係乜都敢講,話打完針無反應就等如無效。

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/8344513-城市傳說-打新冠疫苗無反應就無效是真的嗎?-這/
香港真係多白痴 😂
佢地想要咩大反應?由細開始都已經打唔少針,佢地次次都有好大反應的話都幾辛苦🤪

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-4-27 10:24 PM 發表
印度疫情:辧工室6個人有4個確疹😱😱
https://m.weibo.cn/status/4630549606434750
好多IT vendors都出事,因為佢地supoort centers, dev centers喺印度。我公司都有projects受影響,原來個vendor個proj team有60%的人返唔到工,一係自己中招,一係要照顧中左招的家人。

食衞局官員都幾寬鬆喎,好在今次行會糾正返。

港府宣布推出「疫苗氣泡」以放寬多個場所的防疫限制,昨天公布的「最後版本」卻令到餐飲業界代表大感愕然。

https://hd.stheadline.com/news/r ... 府突-轉軚-收緊免打活門要求-業界愕然

引用:
原帖由 無爪的八爪魚 於 2021-4-30 08:15 PM 發表
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210414/bkn-20210414114812669-0414_00822_001.html?refer=hn2
"現已吸取教訓,感到後悔"
👆🏻因為會無左退休金。。。

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-5-2 08:59 AM 發表

好多黃cafe同我講唔駛掃碼
因為
佢地只係兩人一枱同營業至6點😑😑😑
(已blacklist咗好多間)
我好耐無去小型cafe了🤭
同埋全部會上網睇下係唔係黃店,廢事入左去周寫唔聚財,等陣我唔小心鬧黃人都唔知佢地會唔會加料。
黃友同印度,好都好沉迷精神勝利法🤔

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-5-2 09:37 AM 發表

我唔介意養去成世,最緊要入獄人生更精彩,天天水飯房3面牆一道閘,每天自言自語過一生
我諗最好係坐返10年先,跟住俾佢保外就醫,再跟住就byebye

引用:
原帖由 藍色小魚 於 2021-5-2 02:35 PM 發表

我有啲黃到黑同事話呢個係政府陰謀,特登谷疫苗令到唔打既人變少數,甘就可以俾壓力啲“少數”既人有壓力打wor,我聽完真係俾唔到反應,佢地好似已經有被迫害妄想症甘
有疫苗的國家,個個都谷人打針架喎。陰國都谷得好勁,大麻國唔需要谷都排哂長龍都打唔到。的確呢啲傳染病疫苗係應該要多啲人打先啱架。佢地變少數無野架,疫苗唔係要全部人打哂,而係大部人打哂就有用架啦~

仲有,有壓力啫,佢地黃黑咁勁,咪頂住呢個壓力堅持唔好打囉。到時一係周邊好多變種搞到一地都係搞到佢地好怕死,一係要去旅行,佢地又會扮野話唔係我想打,係被逼架...正垃圾。

引用:
原帖由 藍色小魚 於 2021-5-2 04:09 PM 發表

咪係囉,真係勁奇怪,仲要自己唔打都唔想人地打
我之前因為身體原因book左遲啲先打,佢地一聽到我話我預約左就黑我面,有個仲要講左句:呢啲性命攸關關既野你自己決定啦,你死左公司都無得賠架
……真係痴痴地線,我都無問佢地意見,明明係佢地問我打唔打咋麻
佢地問你,咁佢地似係想搵人認同佢地唔打針呢個意見喎...睇黎頂唔住壓力的就係佢地啦~😏
就睇下佢地頂得幾耐😤

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-5-3 01:25 PM 發表

97前的89移民潮,算是大規模,而我嗰時剛出社會做事,亦親歷3單移民個案,2個是同學,另一個是職場第一份工,一位年資比我多10年的前輩,幾位移民後後的際遇如何,不得而知,但香港沒有因為佢哋嘅離去而冧咗落嚟,反而做就咗向上爬的機會。

你話黑暴後會有移民潮,個心唔喺度,留個人喺度都無用。但香港會唔會冧,我覺得唔會,因為阿爺今次處理黑暴香港人親眼目到,不似卅幾年前,歐美媒體偏頗報導,令港人增加恐懼感 ...
不知幾想啲人走...公司有啲人都等緊外面或內部有呢啲人,咁就有位上。
有移民潮ok, 唔好有回流潮就得😏

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-5-4 09:11 PM 發表

以前試過讓姐姐去些社區中心的但最後無咩人去。
我都認同好多姐姐為港出了力幫助了無數家庭,越洋過海係慘的但要搵食就無辦法所以我地同胞都好多每年見親人一次的,,我地現在都好多一年才見親人一次,,但食得咸魚就低得渴,,而且去地雖則得4900人工但包食包住分分鐘比清潔工好的,,,我唔係岐視去地但大是大非上面真的要好好配合,真係見太多一群一群唱歌跳舞群聚吃東西了,,在這片地方大家也同心抗疫吧我都說過不分你 ...
所以話,唔係歧視佢地,而係佢地生活習慣上係容易中招同傳播病毒...我地本地人咁緊張,佢地反而唔緊張...印度兩個月前都唔緊張架,而家搞成咁。

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-5-5 01:22 AM 發表

多9餘, 叫佢地賓妹又話歧視, 叫佢地賓賓又話唔得, 叫佢地工人又話睇唔起人, 叫女傭/菲傭乜Q都話係歧視, 而家連叫姐姐都唔得? 呢D死人白左嘅所謂政治正確我真係懶理!
地盤工友我都習慣叫地盤工人。。。我真係無歧視佢地架 😂

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-5-6 06:30 PM 發表

我眼中,煙仔何=港版傻侵。
我剛剛都諗起侵侵。。。商人從政,第一時間諗起佢,同埋巴西嗰個侵侵第二...

引用:
原帖由 SKY2019 於 2021-5-6 09:49 PM 發表
好核突...😑

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-5-7 08:02 AM 發表

出面公海有呢段新聞,同一段新聞,另一個翻譯出嚟,只係話中國疫苗嘅「副作用數據不足」,完全係另一個意思嚟。最好搵番原版外文嚟睇。
同一段新聞勁多標題黨,強調"信心非常低"。入到去睇內文,就話對普通成年人的效用好有信心,妖。

引用:
原帖由 hk_mask 於 2021-5-8 04:24 PM 發表

病毒量低但咁會唔會都有傳染性先?最慘係check極都check唔到中咗招,咁患者就容易成社區隱性傳播!😔
我相信邊一款疫苗都一樣,打疫苗作用係令病情變得輕微,係保護自己,其他人想保護自己,都係要打針先得。少左啲病情嚴重的人,醫療系統的負擔都少啲,嚴重的病人都有資源去醫。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]