• 瀏覽: 642,635
  • 回覆: 77
  • 追帖: 117
+452
引用:
原帖由 naly 於 2021-4-11 18:41 發表
其實有好多人原本都以為只會用較溫和的30,30,30方案, 到最後就係用左較硬的40,30,20方案, 選區分細同直選只有20席, 呢個措施就一定會降低投票率, 如果再硬的話投票率會降到太低。 不如直程取消直選或者立法會仲好。
不如猜測下嗰10個直選選區點劃啦!

相信會順勢打散新東依個泛暴派票倉。其中一區好有可能包含觀塘、秀茂坪、藍田、油塘同將軍澳。

睇黎咁耐都冇人討論田飛龍話建制派內充滿兩面派依單新聞。

相信大家都睇到建制派多年黎都好似佢所講,到佐關鍵時刻唔會挺身而出。其實西方世界嘅政客,特別係右翼嘅政客例如美國共和黨同Boris上台前嘅英國保守黨都係咁。

問題就係點解,始終係咪因為嗰班人自私同錫身,受到外來壓力首要考慮就係保住自己個政治生涯,等就算輸佐做在野黨都繼續有得撈攞著數?

https://www.hk01.com/政情/611130/田 ... &itm_medium=web

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-4-13 19:22 發表

某政黨主席咪最佳例子囉......黑暴果陣完全潛晒水.......
駱主任寧願見工記人都唔見佢就知乜野事啦......田飛龍下下"銳"中班建制既死穴.....
相信將來果批立法會議員不再可能係hea做....

好似霍啟剛咁....佢雖然未做議員,但呢一年真係好勤力去幫自己界別做事,唔似佢老豆做議員時咁hea....
好多時要有災難來臨時先知道邊個係真正嘅朋友。絕大部分建制派都唔合格。前年就咁由佢哋喺區選大敗都值得嘅,可以教訓佢哋唔可以靠做敵人嘅敵人咁老奉去呃選票。

依位田教授又幫大家將班所謂建制派定性,日後都可以叫佢哋做兩面派啦!

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-4-13 19:47 發表
新選區劃界,新界東西打散曬,元朗北區鄉事派撈埋一齊打,沙田大埔被分開,將軍澳黃區就同沙田一齊玩,葵青荃自成一區分別不大,港島分東西,港島西又加理離島,唯一九龍分別不大,衹劃多咗個九龍東

[頭條日報] 【完善選舉】立法會直選分10區 港島變2區 九龍劃分3區(附圖)

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2045955/
最出乎意料就係港島兩區竟然同成個離島區堆埋一齊,即係東涌同中環喺同一個選區。但係點解要將新東反中選民集中喺兩區,唔打散佢哋?

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-4-13 20:15 發表

北區去咗新界西北,大埔加沙田,但黃區馬鞍山走咗將軍澳,好似已經打散咗3份
自己覺得將反中選區打散,每部分黐落特別親中嘅選區黎溝淡佢哋嘅影響力。

睇下阿何志光有咩講啦。

引用:
原帖由 diverstranger 於 2021-4-13 22:31 發表

田飛龍一講忠誠的廢物,即刻有人跳出嚟,好好笑。
始終兩面派順口過忠誠的廢物! 班人跳出黎雞飛狗走咁狡辯即係變相自認啦。

引用:
原帖由 ahlihaha 於 2021-4-14 22:28 發表

同意師姐所講,個個口講要被「尊重」,有幾多人懂得「尊重」呢?愚港媒體有好大責任,呢個正正切合大叔短評002:愚港媒體,時辰快到了!
有種思潮喺香港同成個西方世界已經蘊釀左好多年,就係覺得自己信念係啱就要盡力捍衛,幾不擇手段都係合理嘅。

好多暴動同顏色革命就係因為咁發生啦。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-4-19 22:01 發表

近D睇返西班牙加泰搞獨立失敗係咩收場,,現在只是要去地受返法律責任已經是人至意盡的了,,我不會可憐他們只希望坐完變返正常點就好,不望對社會有功只望不要再拖社會後腿
班黑暴依十幾年贏慣佐,就算有時實際上輸佐(例如反高鐵、佔中)都可以當係精神上嘅勝利,真係多得反中傳媒唔少!

要等佢哋死心認命就要等佢哋連輸好多鋪,而且要等佢哋連精神勝利都得唔到。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-4-21 05:46 發表
"褚簡寧最近4年主持無綫新聞明珠台節目《清心直說》,昨晚8時播出訪問警務處長鄧炳強,是他最後一集擔任主持,辭鋒依然尖銳。他與鄧討論外國勢力干預香港時,褚簡寧說至今未見到相關證據,鄧稱「若你相信沒有外國干預香港,我想你是侮辱香港人的智慧」,褚簡寧隨即還火稱「沒有提供證據及反對獨立調查委員會調查事件,你也是侮辱人的智慧」。針對未來特首、選委會及立法會參選人均要由警務處國安處資格審查,鄧炳強稱審查不等於 ...
可能覺得橫掂要離開囉,最後一集唔需要再有任何克制。

終知預佐要burn哂啲bridges啦!

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-4-21 06:10 發表

其實依家移民外國的有兩種:

1.黃中產家庭:佢地呢世去到外國只會變成低下中產甚至基層,始終佢地賣左層樓(最少8球啦),都足夠佢地響外國生活到3,5,7年既...到時佢地無錢既話就靜靜雞返黎香港囉.....一堆BN(O)乞兒過多幾多後就迴流呢個唔係奇事,事實上香港幾次移民潮後迴流返香港既都有唔少....佢地迴流果陣,對政治已經唔再熱血架啦...

2.罪犯:佢地怕被人拉之下就去外國做基 ...
公度啲黎講,唔住倫敦等大成市用兩三球已經買到幾大嘅屋。剩番最少五球,用黎買哂五厘以上嘅收息股,如果唔大駛已經可以靠收息養一家四口。

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-4-21 21:24 發表

其實佢地未必有太多選擇
住太遠又唔識揸車
住太遠點返工?😏
所以結果咪又要搬近市區😏😏
唔係呀嘛? 我自己就算冇咩計劃買車都好早考佐牌,何況係人生技能黎嘅。

英國考車出名超難,想黎到先考真係會好痛苦架!

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2021-4-22 11:03 發表
巴士的點評——圍爐取暖+推波助瀾—假新聞是這樣煉成的
巴士的點評 2021-04-22

昨天看到一則新聞,令我有很大感觸。

   新聞是關於一個加拿大籍年輕人,二十歲。兩年前,他在「七‧二一事件」翌日去荃灣荃豐中心,打爛立法會議員何君堯的辦事處。裁判官初審判他十二個月感化,律政司上訴,法庭改判二百小時社會服務令,繼續不監禁。但律政司不同意再上訴,上訴庭昨天判這人入教導所。

我對這件事印 ...
因此美國就算好多最基本嘅嘢例如基建同醫療殘舊破爛咁多年都唔搞番掂,反而咁落力發展智能電話、平皮電腦等科技。

班金主好明顯知道依啲科技好有潛力向大眾洗腦,特別係隨時可以拎出嚟睇下撳下。洗大家嘅腦對班金主黎講遠遠重要過改善民生!

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-4-24 21:22 發表

我地放長雙眼睇去地做得D咩囉,,嚟班人知道自己柒時已經無得返轉頭了,,,,現在大家最重要保護好自己小區的業委會,業委會失了給黃趴街就大穫
咁就真係會窮到剩番得錢! 控制業主立案法團最主要嘅作用就係幫自己友圍標。

既然唔可以再抗爭落去,啲業主無論乜嘢立場都唔會鍾意俾人劏。咁搞法會等班反中人士更快失去民心,俾政府有理由喺依方面取締佢哋。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-4-25 06:08 發表

跟本係一班小圈子去爭奪話語權.....
六千幾票又如何?中大有廿幾萬畢業生架....

佢地公然撐獨的話,準備去國安處飲普洱啦......
黑暴期間,有好多個屋苑既業委會都被黃友侵佔,結果佢地搞到烏煙瘴氣下都要落番台....
好嘢! 廉署以前成日請人飲咖啡,國安公署原來請人飲普洱嘅!

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-4-25 11:36 發表

6,7,80年代香港經濟急速起飛,所有地方都可以係肥肉,70年代前住院要比好處姐姐唔係水都無得飲,排上廉租屋又要比好處,仲有官商勾結,起樓就鹹水樓,市面上普通市民都有比飲茶習慣,,雪糕成立後幾多黑材料係陰國手裡,班褲豪點解群起反中央反林鄭就唔難理解,為了己得利益而唔幫陰國分分鐘爆份黑材料出嚟都唔定,,,當然阿爺一定有晒準備唔係就唔會一穫炒起晒
廉署喺70年代中成立,嗰班富豪最多玩到嗰時就要停手啦。

已經40幾年啦,大部分主犯都已經去世或冇咩時間啦,仲驚英國啲咩呢? 回歸佐咁耐,英國想喺依方面郁啲唔聽話嘅富豪又可以做啲咩呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]