• 瀏覽: 642,912
  • 回覆: 7,322
  • 追帖: 117
+452
引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-4-7 07:01 AM 發表

中央做野向來都係一步到位,而且會殺過措手不及.....

有D建制人繼續痴埋地產黨度吧...睇下中央會唔會對付佢地....
中央也常打開口牌,未開牌前都會講明是大牌,醒水就投降輸一半,唔信邪跟落去,底褲都輸埋。

唐湘龍喺最後的幾分鈡講咗一個嬰角餐廳的故事。一個青年人開一間虛擬餐廳,然後自己寫評論,經過半年的努力而成為嬰角最紅的餐廳。不妨聽聽,最後十分鈡左右,全片約48分鈡,從39分鐘開始說的這個故事。網路是如何帶風向,影響群體的?
https://youtu.be/DfLP2nqhw5I

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-4-7 08:25 AM 發表

阿爺其實知道親中媒體在愚港好有問題,力度唔夠。所以去年2020年尾,文匯大公曾經都幾著意咁係招聘渠道,招募新媒體嘅編輯及寫手/製作人。有關招聘資訊,鄰貼馬兄都有post過出嚟。我唔知現時招聘成點,但好明顯現在仍未見到有效果。

不過咁,文匯大公有心做新媒體,都未必做得到,始終話事果班都係舊媒體嘅人,而且係愚港媒體市場慣咗「不痛不癢」咁做,要佢地一時間改頭換面改埋心態,真係難,除非阿爺係國內親自派 ...
唔關所謂話事人事。

主要問題係兩方面,一係對面例如毒果某報係請作家,傳統媒體係記者,記者依據係事實。呢一點輸九成。

另外發放渠道,新媒體幾乎全部美資社交媒體作為渠道,佢地封號不手軟。抖音企係美國個邊。

最後,要有效果都要幾年。

👍有關香港媒體嘅嘢真要好好整治!😶

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-4-7 01:10 AM 發表
媒體,包括有傳統的紙媒及出版企業,也還包括了各類社交平台及網上媒體。回歸後,媒體自稱有所謂的「第四權」,到現在,大叔仍然唔明,這個所謂的「第四權」,是由誰授權?又由誰可以制衡?

得媒體者可以得天下,就連佢老尾選總統都不能倖免。君不見傻侵被媒體禁言了,或多或少影響了一場大選的結果!國內對於媒體,早已視之為需要恆常整頓的大環節,無他,因為作為一個有14億人的國家,對媒體管理一有鬆漏,就會影響民生民情 ...
可恨的愚港霉體,支持大叔正能量。

引用:
原帖由 realfo 於 2021-4-7 08:43 AM 發表

其實李梓敬同陳穎恩係youtube都算搞得唔錯,我覺得新媒體應該向呢個方向發展
愚港有一個問題,起底批鬥的惡劣文化嚴重。
沒後台沒背景的人有多少有膽子站出來?我佩服這兒很多師兄在2019年已在這網絡世界冒着可能被駭取身份的風險發聲(前兩個貼子大叔有個回應坎入我心--這已是一場戰爭,不能被滅聲。我是衷心認同大叔的觀點。)
但是,如果要回到現實報業用實名寫文,又有多少人能拱得起隨時在不同環境被外人找麻煩等等的壓力?外部勢力很喜歡用行政方式欺壓我們,當茶餐廳實名撐警會被人投訴得經常被查牌,這反映了對方的攻勢是多方位的。暫時,我仍認同之前網友師兄們有個看法,「初九-潛龍勿用」,意思是先低調隱藏實力,靜待時機。
雖然要隱忍,但在大是大非上一定要絕不含糊.

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-4-7 01:10 AM 發表
媒體,包括有傳統的紙媒及出版企業,也還包括了各類社交平台及網上媒體。回歸後,媒體自稱有所謂的「第四權」,到現在,大叔仍然唔明,這個所謂的「第四權」,是由誰授權?又由誰可以制衡?

得媒體者可以得天下,就連佢老尾選總統都不能倖免。君不見傻侵被媒體禁言了,或多或少影響了一場大選的結果!國內對於媒體,早已視之為需要恆常整頓的大環節,無他,因為作為一個有14億人的國家,對媒體管理一有鬆漏,就會影響民生民情 ...
呢個 topic 一絕,喺資訊泛濫世紀,黑媒借假新聞作霸凌行為,立法管制絕對應該,媒體尤其要為自己嘅報導負責!
佢哋咁鍾意監察,就立法媒體要互相監察,整個scorecard出嚟每年(督)夠幾多個就加分作為續牌之用🤔

支持大叔,第一時間追蹤收藏

支持大叔

引用:
原帖由 geometric 於 2021-4-7 06:36 AM 發表
支持大叔!
我認同大叔大叔所講,究竟是誰賦予所謂的第四權?
媒體只應是中立報導事實的真相,但在近二十多年被偷換概念為他們擁有監察社會的第四權。媒體自我授權後更恃惡橫行....
愚港很多這些偷換概念例子:
例如,立法會工作是協助制訂法例政策而不是監察政府;
偷換概念的目的,又是圍繞了一個權字。
看看現在洗了多年腦,鮮少有人質疑第四權的否正確說法。
所謂第四權,只係毒媒自己講

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-4-7 07:05 AM 發表
報到!媒體一定要清算!
仲有班教畜

報到

一定要控制假新聞。
好多國家對假新聞都有懲罸法例。

繼續支持大叔

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]