• 瀏覽: 642,638
  • 回覆: 7,322
  • 追帖: 117
+452
支持大叔

引用:
原帖由 owan12345678 於 2021-4-7 09:27 AM 發表

所謂第四權,只係毒媒自己講
三權分立都無,仲第四權,我哋都可以9吹香討係第五權😎

引用:
原帖由 tommy414 於 2021-4-7 09:19 AM 發表

呢個 topic 一絕,喺資訊泛濫世紀,黑媒借假新聞作霸凌行為,立法管制絕對應該,媒體尤其要為自己嘅報導負責!
佢哋咁鍾意監察,就立法媒體要互相監察,整個scorecard出嚟每年(督)夠幾多個就加分作為續牌之用🤔
scorecard? 誰定 weighing?
攪定黃務員同NGO再說吧

引用:
原帖由 靚c9 於 2021-4-7 08:31 AM 發表

大叔早晨,支持大叔論點,港毒媒風氣必須大力整頓。

第四權等同無法無天, 唯恐天下不亂,網軍,ig, fb等輩, 長期在臭港 興風作浪,制造不穩。🤬🤬🤬
呢個第四權都唔知邊度開始講既~講到至高無上神聖不可侵犯咁

好事,支持整頓假媒體

繼續支持。

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-4-7 01:10 AM 發表
媒體,包括有傳統的紙媒及出版企業,也還包括了各類社交平台及網上媒體。回歸後,媒體自稱有所謂的「第四權」,到現在,大叔仍然唔明,這個所謂的「第四權」,是由誰授權?又由誰可以制衡?

得媒體者可以得天下,就連佢老尾選總統都不能倖免。君不見傻侵被媒體禁言了,或多或少影響了一場大選的結果!國內對於媒體,早已視之為需要恆常整頓的大環節,無他,因為作為一個有14億人的國家,對媒體管理一有鬆漏,就會影響民生民情 ...
到到到

引用:
原帖由 054D 於 2021-4-7 09:08 AM 發表

唔關所謂話事人事。

主要問題係兩方面,一係對面例如毒果某報係請作家,傳統媒體係記者,記者依據係事實。呢一點輸九成。

另外發放渠道,新媒體幾乎全部美資社交媒體作為渠道,佢地封號不手軟。抖音企係美國個邊。

最後,要有效果都要幾年。
西方資本控制網上資訊

有一次在google搜尋一些新聞,搜尋結果除了第一頁有一些其他傳媒內容,跟著全是立場新聞的內容,第23456789頁都清一色立場新聞,無論內容有沒有我搜的關鍵字。

見有人問"國安啤牌"上人物既近況, 原來有一副新既近況更新版.
都係唔知乜野人出既. 有乜含意啟示就要自己解讚.

梁生應該好驚.  

https://www.bastillepost.com/hon ... 單人物近況-joker、a、k只有梁家

神秘部門再流出54啤牌名單人物近況 Joker、A、K只有梁家傑未坐監未退出

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-4-7 10:23 AM 發表
見有人問"國安啤牌"上人物既近況, 原來有一副新既近況更新版.

梁生應該好驚.  

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/8231242-神秘部門再流出54啤牌名單人物近況-joker、a、k只有梁家
公民袋老鬼最終可能走嗮。

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-4-7 10:23 AM 發表

梁生應該好驚.  

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/8231242-神秘部門再流出54啤牌名單人物近況-joker、a、k只有梁家
公賊黨其實係咪應該宣佈得certified? 連嗰件郭公公都着埋草, 得返袋巾一個,
垃圾會冇晒人, 咁都唔算滅黨?
不過唔睇嗰副國安啤牌, 都唔知原來有姚蟲炎, 仲已經走埋佬...

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-4-7 01:10 AM 發表
媒體,包括有傳統的紙媒及出版企業,也還包括了各類社交平台及網上媒體。回歸後,媒體自稱有所謂的「第四權」,到現在,大叔仍然唔明,這個所謂的「第四權」,是由誰授權?又由誰可以制衡?

得媒體者可以得天下,就連佢老尾選總統都不能倖免。君不見傻侵被媒體禁言了,或多或少影響了一場大選的結果!國內對於媒體,早已視之為需要恆常整頓的大環節,無他,因為作為一個有14億人的國家,對媒體管理一有鬆漏,就會影響民生民情 ...
支持!!

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-4-7 10:35 AM 發表

公賊黨其實係咪應該宣佈得certified? 連嗰件郭公公都着埋草, 得返袋巾一個,
垃圾會冇晒人, 咁都唔算滅黨?
不過唔睇嗰副國安啤牌, 都唔知原來有姚蟲炎, 仲已經走埋佬...
唔知公賊黨員收夠錢過世未呢😏
最好吊銷埋佢哋啲律師牌無得翻身

涼瓜要好好招呼佢!😏

在內地港澳同胞接種新冠疫苗 保障政策與內地居民一致

國家衛健委發出通知,在內地港澳同胞接種新冠疫苗,保障政策與內地居民一致。根據通知,在內地工作和生活的港澳同胞,可在知情自願的前提下,憑公安部門制發的港澳居民居住證或內地醫保參保憑證,免費接種疫苗。在內地各類學校工作和學習的港澳籍師生,接種疫苗政策與內地師生一視同仁,同等對待。港澳同胞在內地接種疫苗後如果出現異常反應,有關救治和補償政策原則上與內地居民保持一致。不在有關接種範圍內的港澳同胞,原則上不納入在內地免費接種疫苗範圍。如果今後開放自費接種疫苗,可在知情自願的前提下,參加自費接種。

在內地的港人留意下,應該各城市陸續開比持居住證的港人打針了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]