• 瀏覽: 642,292
  • 回覆: 7,322
  • 追帖: 117
+452
繼續支持🙋‍♂️

引用:
原帖由 大叔2020 於 7-4-2021 01:10 發表
媒體,包括有傳統的紙媒及出版企業,也還包括了各類社交平台及網上媒體。回歸後,媒體自稱有所謂的「第四權」,到現在,大叔仍然唔明,這個所謂的「第四權」,是由誰授權?又由誰可以制衡?

得媒體者可以得天下,就連佢老尾選總統都不能倖免。君不見傻侵被媒體禁言了,或多或少影響了一場大選的結果!國內對於媒體,早已視之為需要恆常整頓的大環節,無他,因為作為一個有14億人的國家,對媒體管理一有鬆漏,就會影響民生民情 ...
不得不佩服大叔精闢獨到的遠見,回想2019年8月,除咗武警長駐港深邊緣,震攝黑暴,其他各項都有點mission impossible 。但2年快到了,各項真的一步一步實現,可見阿爺已經放棄以前的玩法,而用上同以前相反的玩法。反正以前的玩法唔得,予其繼續玩愚港繼續爛,可不就原全改變玩法。所以,可見嘅未來,處理媒體,教育及法律界,絕對可以發生。

再一次支持大叔

到,支持大叔

豬員好早開工。
唔知係咪係1毛買返來的水軍之一。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-4-7 07:05 AM 發表

"改革親中媒體,加強網絡及紙媒文宣"

呢樣野真係要逐步黎,始終西方的造謠手法已有過百年歷史......
阿爺其實知道親中媒體在愚港好有問題,力度唔夠。所以去年2020年尾,文匯大公曾經都幾著意咁係招聘渠道,招募新媒體嘅編輯及寫手/製作人。有關招聘資訊,鄰貼馬兄都有post過出嚟。我唔知現時招聘成點,但好明顯現在仍未見到有效果。

不過咁,文匯大公有心做新媒體,都未必做得到,始終話事果班都係舊媒體嘅人,而且係愚港媒體市場慣咗「不痛不癢」咁做,要佢地一時間改頭換面改埋心態,真係難,除非阿爺係國內親自派人嚟督軍,否則只能望親中媒體有日頓悟,會奮起力追。

支持大叔💪💪💪

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-4-7 01:10 AM 發表
媒體,包括有傳統的紙媒及出版企業,也還包括了各類社交平台及網上媒體。回歸後,媒體自稱有所謂的「第四權」,到現在,大叔仍然唔明,這個所謂的「第四權」,是由誰授權?又由誰可以制衡?

得媒體者可以得天下,就連佢老尾選總統都不能倖免。君不見傻侵被媒體禁言了,或多或少影響了一場大選的結果!國內對於媒體,早已視之為需要恆常整頓的大環節,無他,因為作為一個有14億人的國家,對媒體管理一有鬆漏,就會影響民生民情 ...
大叔早晨,支持大叔論點,港毒媒風氣必須大力整頓。

第四權等同無法無天, 唯恐天下不亂,網軍,ig, fb等輩, 長期在臭港 興風作浪,制造不穩。🤬🤬🤬

支持大叔兄
黑媒黃媒一定要打殘去地 ,我只想聽到新聞報導而不是去地的評論,我只須真實報導而不要加鹽加醋,

支持大叔

早,支持支持

傳媒,教育,司法都會整頓及清理,好快啦!

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-4-7 08:25 AM 發表

阿爺其實知道親中媒體在愚港好有問題,力度唔夠。所以去年2020年尾,文匯大公曾經都幾著意咁係招聘渠道,招募新媒體嘅編輯及寫手/製作人。有關招聘資訊,鄰貼馬兄都有post過出嚟。我唔知現時招聘成點,但好明顯現在仍未見到有效果。

不過咁,文匯大公有心做新媒體,都未必做得到,始終話事果班都係舊媒體嘅人,而且係愚港媒體市場慣咗「不痛不癢」咁做,要佢地一時間改頭換面改埋心態,真係難,除非阿爺係國內親自派 ...
如果真係想喺近年做些少效果,繼續用大公文匯應該無咩效,有幾多40歲以下的會睇?真心講我自己一份都無睇過...
同埋佢地官媒形象太深入,唔少人一望到報紙名已經決定唔睇。。。

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-4-7 08:25 AM 發表

不過咁,文匯大公有心做新媒體,都未必做得到,始終話事果班都係舊媒體嘅人,而且係愚港媒體市場慣咗「不痛不癢」咁做,要佢地一時間改頭換面改埋心態,真係難,除非阿爺係國內親自派 ...
其實李梓敬同陳穎恩係youtube都算搞得唔錯,我覺得新媒體應該向呢個方向發展

支持整頓港媒

支持大叔
假新聞可恥
濫用權力可恥

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]