• 瀏覽: 642,299
  • 回覆: 7,322
  • 追帖: 117
+452
引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-5-5 12:32 AM 發表

攞住65000就學人移民
先叻仔,正所謂真係"無嘢輸", 係香港都係搵唔到食㗎喇,去到求其搵到份送外賣呀,洗碗呀,又可以對住香港啲黃朋友也文也武。帶住幾百萬家爺仔乸走果啲就傻,食完啲穀種都唔知點算。

引用:
原帖由 ing.baring 於 2021-5-4 09:32 PM 發表

其實有聘請外傭嘅家庭照計應該好乸驚至啱喎,話晒都同住一屋,外傭一旦染疫,真係九成九會傳染晒俾成屋人喎,正常僱主都會想屋企個外傭拿拿臨去檢測啦,難道啲黃畜反政府反到咁乸on9?
我有朋友就係你口中所講嘅ON 9 黃輸,仲要係面書上話政府咁做係歧視。
又唔諗下,一直都清唔到零,或者清咗幾日就斷,就係因為有人唔配合,一直清唔到,同隔離唔到帶病毒嘅人!
就係呢啲人唔配合! 轉個頭,又話好多人搵唔到食,啲做飲食嘅好慘。低B加虛偽!

亞洲移居人士聯盟

咩嚟架?! 唔係入鄉隨俗咩?! 點解要我哋香港人就佢哋?!

引用:
原帖由 武德鼎 於 2021-5-5 01:16 AM 發表
資本選秀收皮了

希望只係第一波
點解要佢收皮既? 我記得以前都有好幾個類似既選秀節目喎。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-5-4 10:24 PM 發表

有堆中產會賣樓過去,佢地要細鎮買屋都只係用二三百萬.....

如果本身賣左樓之後有800-1000萬,剩番600-800萬係可以一家人生活到六年...當然,走去賭走去浦就另計...
但生活質素一定比香港低兩級.....
坐食山崩.
幾百萬係低生活水平既地方就話夠退休啫.
如果仲係壯年, 又有子女要讀書, 都幾難支持.
除非真係搵到工啦.
仲要希望5年後入到藉.

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-5-4 11:43 PM 發表
偉大的民族
澳洲咁既做法的確好有問題.
自己人點都要收. 又唔係冇辦法防疫.
就算明知佢地有感染, 都可以番到呢完全隔離.
係本地有人發現中咗招都係隔離醫治啫. 唔通拉出去公海掉落海咩?
仲講乜人權,仲點好意思過問別國既人權?
原來一有事,一有少少可能危及自己既事就連自己人都可以隨時犧牲。 

引用:
原帖由 ina_macau 於 2021-5-5 09:45 AM 發表

點解要佢收皮既? 我記得以前都有好幾個類似既選秀節目喎。
兩個主因

第一,呢類打投節目同牛奶飲品合作
無腦粉絲為咗打投,要二維碼唔要牛奶,全部倒

第二,係第一名大熱余景天的父母涉嫌經營涉黃涉毒場所,佢本人亦中加雙重國籍

呢類選秀節目真係最好永遠收皮,秀出一群無腦粉

引用:
原帖由 dustin 於 2021-5-5 08:44 AM 發表

先叻仔,正所謂真係"無嘢輸", 係香港都係搵唔到食㗎喇,去到求其搵到份送外賣呀,洗碗呀,又可以對住香港啲黃朋友也文也武。帶住幾百萬家爺仔乸走果啲就傻,食完啲穀種都唔知點算。
我都係咁唸。
正所謂身無長物。仲可以有乜損失,除了時間。
咁既資產值,佢地係香港做開既工都唔會係幾高級。
去到如果搵到工支持到生活就平手。
正常就一定唔夠資格移民。
現在英國"咁好人",唔去就笨。
多D咁"好資格"既人過去, 幫下英國都好。 

中國人角度,呢啲就係要還嘅代價........

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2064444/

胡志偉申請奔父喪遭拒
懲教署安排視像方式參與喪禮

正還柙的民主黨前主席胡志偉,其父親上月中離世,胡父喪禮本周五晚上舉行,胡志偉早前申請外出奔喪。懲教署表示,經保安評估後,為保障懲教人員、在囚人士及公眾人士的安全,決定不批准有關申請,並安排以視像方式參與喪禮讓在囚人士考慮。

懲教署表示會一視同仁,按現行保安機制處理所有在囚人士提出相關申請。根據《監獄規則》第17條,署方會考慮在囚人士的所犯罪行、保安風險、押解路線、地點安全等各項保安因素。署方近日亦留意到喪禮的日期、時間及地點較早時被社交媒體廣泛報道,網上亦有人士號召喪禮當日到場支持。經保安評估後,為保障懲教人員、在囚人士及公眾人士的安全,署方決定不批准有關申請。

署方對於在囚人士家人離世深表同情,所以希望提供其他可行途徑作出協助。近年,署方致力發展智慧監獄,傳輸視像訊息是其中一項主要發展範疇。有見及此,署方決定應用有關科技,首次安排以視像方式參與喪禮讓在囚人士考慮。

引用:
原帖由 武德鼎 於 2021-5-5 11:11 AM 發表

兩個主因

第二,係第一名大熱余景天的父母涉嫌經營涉黃涉毒場所,佢本人亦中加雙重國籍

牛奶投票好似上一季都有, 但係今年有個反浪費法, 佢地真係當中央流

另外人民網點名批評佢後援會因為集資不足, 公然話要懲罰粉絲, 十足十d黑社會交唔夠數俾阿公

內地嘅飯圈文化真係要整治, 為流量乜都做得出

引用:
原帖由 武德鼎 於 2021-5-5 11:11 AM 發表

兩個主因

搜了下,第一名個樣好唔偶像喎...而且其他參賽者都😶

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021/5/5 11:22 發表
中國人角度,呢啲就係要還嘅代價........

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2064444/

胡志偉申請奔父喪遭拒
懲教署安排視像方式參與喪禮

正還柙的民主黨前主席胡志偉,其父親上月中 ...
抵L死,飲杯

引用:
原帖由 wing_gun 於 2021-5-5 11:33 AM 發表

牛奶投票好似上一季都有, 但係今年有個反浪費法, 佢地真係當中央流

另外人民網點名批評佢後援會因為集資不足, 公然話要懲罰粉絲, 十足十d黑社會交唔夠數俾阿公

內地嘅飯圈文化真係要整治, 為流量乜都做得出
佢班無腦粉家陣係咁洗地
呢類選秀真係要停,價值觀爛晒

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-5-4 06:52 PM 發表
外傭去做檢測可以好容易,政府做得好,主流傳媒會告訴你嗎?

一編好持平的評論

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/8395719
其實政府限外傭幾日內去檢測唔係最好咩
確疹者越快搵出對社會越好
而且專家都講香港每日可以檢測幾萬個樣本
9日做晒幾十萬外傭無問題
睇新聞大部份外傭都贊成做檢測
只係黑媒係都要寫衰

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-5-4 07:45 PM 發表
正常醫護,應該已經打針免檢,剩低啲對抗嘅,可以享受14日一檢嘅樂趣

[頭條日報] 醫管局:6.5萬名前線員工下周起需進行定期抗原測試

......

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2064159/
呢隻黑馬簡直係醫護界既毒瘤

醫管局要員工定期檢測打兩針可免 馬仲儀批資源錯配
https://std.stheadline.com/realtime/article/1564450/即時-港聞-醫管局要員工定期檢測打兩針可免-馬仲儀批資源錯配

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]