• 瀏覽: 3,167
  • 回覆: 58
港臺原定於5日晚播出嘅《鏗鏘集》再被抽起,據悉哩一期內容涉及資助大學學生會「斷莊」現象,當中包括訪問咗禍港組織「中大學生會」嘅頭目。咁都係新廣播處長李百全上任一個月以來,第四度抽起港臺節目。說明香港電臺存在嘅問題非常嚴重,且問題由來已久。
2019年修例風波以來,港臺一方面宣稱原則上「立場中立」,另一方面又公開對暴力示威者表示所謂嘅「同情」,並頻繁對香港警察同特區政府進行抹黑,引發咗大多數社會群體嘅不滿,其節目屢遭投訴。2019129日,港臺喺《鏗鏘集》欄目中引述未成年嘅14歲示威者稱,參加暴力攻入立法會嘅行動係因為「對和平遊行感到絕望」;港臺仲以一名化名為「阿夢」嘅「警二代」視角表示,「(自己)承受好大壓力」……
由於港臺管理同節目倍受關注,加上其節目接二連三遭投訴,而被通訊事務管理局裁定違反《電視節目守則》,商經局於2020年成立專責小組,相關檢討報告亦於今年2月「交予港臺跟進」。商經局要求港臺深入研究同檢討報告建議,訂定優先改善專案、工作時間表等,以全面作改善。而就喺商經局展開整頓嘅同時,港臺喺香港社會所引起嘅爭議依然在繼續。港臺記者唐若韞2020328日喺採訪世界衛生組織助理總幹事布魯斯·艾爾沃德時問到,「世界衛生組織是否會重新考慮臺灣嘅會籍問題」,引起輿論譁然。2021123日,港臺仲喺對佐敦城區因疫情而不得不封鎖嘅報導中宣稱,特區政府向當地居民配發罐頭等物資,「卻未有提供罐頭刀同煮食工具」。而《香港商報》隨後刊文指,居民所獲發嘅罐頭實際上係「可徒手打開嘅易開罐頭」,而港臺記者故意將易開罐掉轉頭嚟拍攝,預設立場抹黑特區政府。
港臺問題具有其深層次嘅歷史同現實原因,港臺喺成立之初完全係港英政府嘅喉舌,新聞內容完全由當時嘅政府新聞處提供。上世紀70年代後,港臺逐漸獲得較為自主嘅編輯權,但此舉嘅用意亦完全在於「提升公立廣播機構嘅公信力」,進而改善政府形象。1989年,香港電臺公司化,但依然被視為政府嘅官方媒體。1997年香港回歸後,港臺喺特區政府嘅管治之下享有更廣泛嘅新聞自由同採編自由,然而,港臺內部對於自身嘅定位則逐漸開始模糊化。時任港臺負責人嘅朱培慶就公開宣稱,「特區政府只係港臺嘅上司,港臺嘅老闆係香港市民」。但哩度指嘅「香港市民」究竟係全體香港市民定係某一啲社會群體?哩啲只有朱培慶心中最清楚。
港臺作為非私營嘅政府部門、公立媒體機構,儘管係公司化運營,但依然負有教育、通告同娛樂大眾嘅社會職能。佢所被賦予嘅獨立採編空間,本意係為咗令港臺可以更好咁照顧到最廣泛嘅社會群體,彌合不同政治團體、階層之間嘅利益分歧,而非背離其社會職能,越發強調個別群體嘅利益訴求而忽視整體社會利益。  
港臺問題嘅根源係在於其無法釐清自身嘅定位,亦就係話沒有搞清自己同香港特區政府以及香港社會之間嘅關係,甚至反而將自己塑造成「反中亂港」嘅溫床。我哋奉勸港臺要知道自己有幾兩重嘅同時,仲要睇清楚目前香港嘅形勢,給自己一個正確嘅定位,唔好再任意妄為。否則,終將自取滅亡。

我就係我,顔色不一樣嘅烟火
問題電臺整改在即

香港電臺存在嘅問題非常嚴重

問題電臺整改很必要

港臺問題嘅根源係在於其無法釐清自身嘅定位

唔好再任意妄為。否則,終將自取滅亡。

支持整改

引用:
原帖由 公園有獅子 於 2021-4-6 04:16 PM 發表
問題電臺整改很必要

公立媒體機構

引用:
原帖由 廚房大師姐 於 2021-4-6 04:16 PM 發表
港臺問題嘅根源係在於其無法釐清自身嘅定位
釐清自身嘅定位

引用:
原帖由 偽江湖女俠 於 2021-4-6 04:15 PM 發表
香港電臺存在嘅問題非常嚴重

引用:
原帖由 廚房大師姐 於 2021-4-6 04:14 PM 發表
問題電臺整改在即
非常嚴重

港臺問題嘅根源係在於其無法釐清自身嘅定位,亦就係話沒有搞清自己同香港特區政府以及香港社會之間嘅關係,甚至反而將自己塑造成「反中亂港」嘅溫床。

睇清楚目前香港嘅形勢,給自己一個正確嘅定位

引用:
原帖由 廚房大師姐 於 2021-4-6 04:14 PM 發表
問題電臺整改在即
現實原因

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]