• 瀏覽: 21,614
  • 回覆: 185
+4
垃圾曱甴,冇求生技能

引用:
原帖由 織菊妨基 於 2021-4-6 10:07 AM 發表
回流香港都唔代表佢地會搵到工
喺香港搵唔到工有綜援呀
外國你食自己啦

叫你們的同事以後都唔好返黎

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-4-6 09:37 AM 發表
近年移民成為城中熱話,最近就有網民在討論區發帖,指同事在去年年中移民,由於在當地找不到工作,於是決定回流香港。帖文引來網民熱議,有網民驚道:「移民潮都未完,回港潮就已經開始?」 同事移民經歷:                 

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2915000/2915291/123_1024.png

呢睇到呢啲新聞真係笑左 ...
重點係 有得選擇,可以移,移咗覺得唔適合又可以返來,呢啲咪自由囉。  極權國唔恨得咁多。

引用:
原帖由 錢太多4 於 2021-4-6 09:44 AM 發表
假新聞,我個老友係英國做外賣師月入$50000,仲比其它店爭住請佢
我有朋友去左英國做街頭行乞師,老婆就去紅燈區做妓藝師,收入好可觀,預計未到35歲已經可以退休

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-4-6 09:37 AM 發表
近年移民成為城中熱話,最近就有網民在討論區發帖,指同事在去年年中移民,由於在當地找不到工作,於是決定回流香港。帖文引來網民熱議,有網民驚道:「移民潮都未完,回港潮就已經開始?」 同事移民經歷:                 

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2915000/2915291/123_1024.png

香港無民主自由喎,返嚟做乜9!!

當故事聽吓就算,近期作文比較差,窮人繼續留響香港,有錢人就會慢慢走

引用:
原帖由 55cc 於 2021-4-6 09:53 AM 發表

可唔可以關照下我,我暫時都未搵到嘢做
外賣師2500磅返足7日做唔做?

引用:
原帖由 光棍man 於 2021-4-6 09:42 AM 發表
人哋本土人都揾唔到工,香港人憑乜嘢咁快有工做
好多戇鳩仔話過去送外賣喎

唔好話土生土長,閒閒人哋喺嗰度住咗幾年十年,路都熟過你啦係咪啊?

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-4-6 09:46 AM 發表
唔好啦,離開咗呢個極權地方又要返返嚟,為乜呢? 做黃狗做得咁冇骨氣?
X2

引用:
原帖由 番攤士碌架 於 2021-4-6 10:12 AM 發表
我有朋友 係英國雙碩士
(寶石學 + 時裝設計)
英國 搵到的 都是超市  或者 寫字樓見習生
人工 hk$ 6000
結果 都是返左香港
(留學十多年 已拿國民護照)
佢本身家底唔差!係果邊食住應該頂到退休喎

引用:

外國白鬼都水深火熱,如果佢地好景點會歡迎香港班黃畜去移民吖,現在搞移民果班都係on9兼無腦。

引用:
原帖由 錢太多4 於 2021-4-6 09:44 AM 發表
假新聞,我個老友係英國做外賣師月入$50000,仲比其它店爭住請佢
你騙人
係5幻£

去到外國有無遭白眼,
大家心照
d黃色物體係香港已經廢, 去到外國有乜作為, 又係心照啦

咁咪證明咗香港自由度有幾咁高囉,郁啲唔滿意就可以移民,話走就走,全世界有邊啲地方可以吖,話回流就回流,咁都重話冇民主,另一個層面亦睇到呢班人只活喺7吋世界入面,都好嘅,唔見吓呢個世界又點知乜叫自由空氣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]