• 瀏覽: 2,756
  • 回覆: 43
中國中央電視台(CCTV)旗下的英語新聞頻道中國環球電視網(CGTN),近日發表一篇法國記者的署名文章,內容反駁西方對新疆人權的指控,但有法媒質疑該名記者根本不存在,中國官方則堅稱確有其人。法媒《費加羅報》上周五(2日)報道指,循線追蹤後確認該記者是一名年約40歲的法國女性,她曾是CCTV的法語台主播。

該位署名博蒙(Laurene Beaumond)的法國女記者,在CGTN發表題為《我的新疆:停止假新聞專橫》的文章.博蒙指自己的確如同CGTN所寫,曾在巴黎第四大學修讀藝術史與新聞,也曾在一些報社實習,但不願透露媒體名稱。她表示,該涉疆文章是自己主動撰寫,並在上月24日投稿,並在上月29日歐美多國制裁涉新疆鎮壓的中國官員之際刊出。報道指,博蒙當時的丈夫來自烏魯木齊,她承認並沒進行新聞調查,只是描寫自己的所見所聞,最終被CGTN拿來當作回應西方指控的報道;又對文章標題感到後悔,承認其立場站不住腳。

該法國女記者,雖然曾是CCTV的法語台主播
但她曾在中國生活,應該有權發表自已的睇法......我覺得冇咩問題.

除非你証明到她受了中國政府很多錢,發表假報告......

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210404/bkn-20210404092531901-0404_00952_001.html

"《我的新疆:停止假新聞專橫》" 方向報有點大提小做、如果方向報把尺系咁、不如睇下自己啲新聞報導、放左幾多opinion?

西方虛偽國家不敢面對事實

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-4-5 11:33 PM 發表
中國中央電視台(CCTV)旗下的英語新聞頻道中國環球電視網(CGTN),近日發表一篇法國記者的署名文章,內容反駁西方對新疆人權的指控,但有法媒質疑該名記者根本不存在,中國官方則堅稱確有其人。法媒《費加羅報》上周五(2日)報道指,循線追蹤後確認該記者是一名年約40歲的法國女性,她曾是CCTV的法語台主播。

該位署名博蒙(Laurene Beaumond)的法國女記者,在CGTN發表題為《我的新 ...
外國都打壓支持中國聲音。再証明外國佬一直雙重標準。

最緊要是報導事實.

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-4-5 11:33 PM 發表

該位署名博蒙(Laurene Beaumond)的法國女記者,在CGTN發表題為《我的新 ...
一個幫大陸媒體工作既法國人放假時去烏魯木齊既遊記
既然人地都已表明該文唔係訪問, 你又唔好話人作野

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-4-6 03:35 PM 發表
最緊要是報導事實.
佢已經講左該文唔係採訪報導, 只係一篇遊記
唔存在有冇報導事實既問題

可以不喜歡中國,但要報道事實😏

西方的言論自由並不包含唱好中國的言論

引用:
原帖由 kxkx 於 2021-4-6 03:49 PM 發表

佢已經講左該文唔係採訪報導, 只係一篇遊記
唔存在有冇報導事實既問題
遊記,起碼人去過。

好過有D戇鳩仔信埋一堆記者人都未去過去既作文。

根本就是常識

去過嘅人唔信,反而未去過嘅人寫出來就信?咩理倫

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-4-7 12:17 AM 發表

遊記,起碼人去過。

好過有D戇鳩仔信埋一堆記者人都未去過去既作文。
班戇鳩仔真係以為新彊好似油麻地果欄咁大導遊帶你行完就知元朗白菜幾錢斤一樣

引用:
原帖由 kxkx 於 2021-4-7 12:58 PM 發表

班戇鳩仔真係以為新彊好似油麻地果欄咁大導遊帶你行完就知元朗白菜幾錢斤一樣
有去過既人有好多, 點會只係睇一個呢.

就係有班戇鳩仔, 只係信D 無去過既人既作文. 真係奇怪.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-4-7 06:28 PM 發表

有去過既人有好多, 點會只係睇一個呢.

就係有班戇鳩仔, 只係信D 無去過既人既作文. 真係奇怪.
就係有班戇鳩仔, 去北韓旅行見唔到金仔, 就話佢係北韓採訪完發現北韓冇金仔呢個人一鳩樣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]