• 瀏覽: 18,864
  • 回覆: 176
+24
日本自衛隊發布「遼寧艦」航母等多艘解放軍艦艇穿過沖繩附近海域進入太平洋,並首次有「055型」大型驅逐艦編隊同行。

中國第一艘航母「遼寧艦」在近期亞太海域形勢緊張之際有新行動。日本防衛省表示,自衛隊確認「遼寧艦」與解放軍最新型滿載排水量超過一萬噸的「055型」大型驅逐艦「南昌艦」,及另外四艘艦艇,在上周六早上通過沖繩本島和宮古島之間的宮古海峽,南下進入太平洋。自衛隊一度派出護衛艦和巡邏機監視。

今次是「遼寧艦」相隔一年再駛經屬公海的宮古海峽,亦是首次與「055型」驅逐艦編隊航行。防衛省又稱,中方一日後再派出預警機在東海和太平洋之間飛行,認為是中方加強海洋活動的一部分。

同一日,美國「羅斯福號」航母戰鬥群經馬六甲海峽駛進南海,是「羅斯福號」今年內第三次進入南海活動。

內地學者分析認為,美軍航母近期活動轉趨飄忽,實戰部署意味明顯增強,更預計美國航母在南海活動的頻率將大幅攀升,可能達每年數十次。

德國國防部長卡倫鮑爾亦確認,將在八月派遣一艘護衛艦到南海和朝鮮半島附近等亞洲海域巡邏,目的是要確保航行自由。

055先至係焦點,055有幾勁也不用多講

新聞來源連結:

https://news.tvb.com/greaterchin ... 宮古海峽往太平洋-首與055型編隊同行

與鳳凰同飛,必是俊鳥;與虎狼同行,必是猛獸!
你能走多遠,看你與誰同行!
德國都不甘寂寞

弱國無外交,中國要自強不息

架仔驚到瀨屎

一艏咁嘅古董航母睇吓幾時比人一炮打沉佢囉。

舊消息, 幾日前己經發現

引用:
原帖由 戇居士電梯佬 於 2021-4-5 11:38 PM 發表
日本仔好驚驚

引用:
原帖由 戇居士電梯佬 於 2021-4-5 11:38 PM 發表
用你嘅嘴炮試下囉

中國經公海出太平洋其實唔使大驚小怪,因為個個國家都有航行自由。

引用:
我哋黃屍用咀炮打沉咗佢啦。。。

引用:
死傻仔,米叫你祖家日本夠膽試下囉

德國日本呢2個戰敗國最出力

引用:
幾時呢?

引用:
駛乜呀!
你嘅咀炮足夠摧毀成個航母群啦!

引用:
叫呆灣用紅衫打兩炮睇下

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]