• 瀏覽: 2,133
  • 回覆: 34
+4
律政司司長鄭若驊昨日表示,市民不應投白票,並指會研究目前的規管是否足夠。港大法律學院公法講座教授陳文敏表示,若要在法例上規管選民不能投白票,將出現不少灰色地帶。

其實應該恢復港英時期制度,所有議員全由政府委任

新聞來源連結:
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/8235989-【完善選舉制度】指政府或憂廢票率創新高-陳文敏?current_cat=1

又係尼隻貌似法律權威
打官司次次都輸

對付黃畜, 要令佢地幻想完全破滅絕望

法例上就應該唔會禁止投白票,不過國安法就會控告「呼籲投白票」的人囉!

不過計我話呢,只要改為「實名投票」,咁就真係唔驚投白票囉!

跟本係會場要人用平版電腦(App) 投票, 連投白票既機會都比唔到佢. 咁米得咯. 政府真係笨.

用最簡單方法都得, 同現在一樣. 投票前核實身份, 不過唔再派form 比你吸印仔, 只係比你去電腦選一個人, 選完Printer 先印出來, 再放入票箱.

投票完成先正式扣除投票資格, 咁就100% 無白票. 而且電腦仲可以幫你做到初步點票結果.

簡單一句, 邊撚個吹雞就犯法.

灰你老母咩,死pk走狗。阿爺一句話投白票犯法,咪無灰色囉,吊你,無腦架你。

引用:
原帖由 奶露神街 於 5-4-2021 22:29 發表
律政司司長鄭若驊昨日表示,市民不應投白票,並指會研究目前的規管是否足夠。港大法律學院公法講座教授陳文敏表示,若要在法例上規管選民不能投白票,將出現不少灰色地帶。

https://media-proc.bastillepost.com/wp-content/uploads/hongkong/2021/04/facebook_704x369__2021040515452528784.jpg

其實應 ...
呢條死狗仲在生?

不記名投票制度下 . 跟本冇可能阻止白票 ..

唯一可做 , 就係處理白票既手法 ..

卿姐講得啱,唔使扮有民主選舉喇

陳文敏

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2021-4-6 12:35 AM 發表
不記名投票制度下 . 跟本冇可能阻止白票 ..

唯一可做 , 就係處理白票既手法 ..
當投白票等於少咗個人投票,或者用電子投票,唔俾白票嘅選項,得唔得?

引用:
原帖由 tam_n 於 2021-4-6 01:07 AM 發表

當投白票等於少咗個人投票,或者用電子投票,唔俾白票嘅選項,得唔得?
電子投票 . 即係記名投票 .. 

咪玩啦 .. 

引用:
原帖由 tam_n 於 2021-4-6 01:07 AM 發表

重點係 . 白票都當廢票計 . 定真係當白票計 .

如果多票既贏 . 計乜都冇所謂 .

如果贏既人 . 重要計得票率至當真係贏 . 白票同廢票就有影響啦 .

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2021-4-6 01:10 AM 發表

電子投票 . 即係記名投票 .. 

咪玩啦 .. 
唔一定, 電子投票都可以有好多方法.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]