• 瀏覽: 2,163
  • 回覆: 7
+4
不記名投票制度下 . 跟本冇可能阻止白票 ..

唯一可做 , 就係處理白票既手法 ..

引用:
原帖由 tam_n 於 2021-4-6 01:07 AM 發表

當投白票等於少咗個人投票,或者用電子投票,唔俾白票嘅選項,得唔得?
電子投票 . 即係記名投票 .. 

咪玩啦 .. 

引用:
原帖由 tam_n 於 2021-4-6 01:07 AM 發表

當投白票等於少咗個人投票,或者用電子投票,唔俾白票嘅選項,得唔得?
重點係 . 白票都當廢票計 . 定真係當白票計 .

如果多票既贏 . 計乜都冇所謂 .

如果贏既人 . 重要計得票率至當真係贏 . 白票同廢票就有影響啦 .

引用:
原帖由 加燦 於 2021-4-6 01:16 AM 發表

唔一定, 電子投票都可以有好多方法.
除非唔對老新 . 對完老新 , 叫你入臭格按制二選一 . 咪即係知道你既選擇囉 ..

唔對老新 . 又點核實投票人身份呀 ...

引用:
原帖由 cskch 於 2021-4-6 01:29 AM 發表

用最簡單方法都得, 同現在一樣. 投票前核實身份, 不過唔再派form 比你吸印仔, 只係比你去電腦選一個人, 選完會印出來, 再放入票箱.  (每張form 最好有獨立QRCode, 放入票箱前可以確定係真票, 咁就萬無一失啦)

投票完成先正式扣除投票資格.

咁就100% 無白票. 而且電腦仲可以幫你做到初步點票結 ...
對完老新 . 再經任可電子設備 . 已經可以知道投票人既選擇 . 

用你既方法 . 對完老新 . 再去電腦印票 . 官方已經知道投票人既選擇啦 .

如果有方法 . 可以核實身份 . 不記名又經電子設備 . 已經有其他地方同國家用緊啦 . 

點解重要用人手劃票呢 ? 

引用:
原帖由 cskch 於 2021-4-6 08:00 AM 發表

部份如美國係2000年轉左啦. 核實入場者身份, 但唔知佢地去那部機投票, 就解決到呢D 問題,

投票人在電子畫面找到要投給的候選人,用手觸摸他的名字,這一票就記錄在系統裡了,但同時也列印出一張選票,選票上標記剛剛所選的候選人,投票人如果認為正確,就把這張選票投入旁邊的 ...
點會唔知呀 ..  

票場有幾多 cctv 你又知唔知 . 投票者核實完身份 . 到佢去邊部機投票 . 都全程都影得一清二楚 . 

你咪自已呃九自已至得架 .. 

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-4-6 08:40 AM 發表

而家立法會投票都是記名的
唔好誤導網友

立法會議員表決法案 , 係記名投票 .

市民選立法會議員 / 區議員 . 係不記名投票 .

引用:
原帖由 cskch 於 2021-4-6 08:00 AM 發表

部份如美國係2000年轉左啦. 核實入場者身份, 但唔知佢地去那部機投票, 就解決到呢D 問題,

投票人在電子畫面找到要投給的候選人,用手觸摸他的名字,這一票就記錄在系統裡了,但同時也列印出一張選票,選票上標記剛剛所選的候選人,投票人如果認為正確,就把這張選票投入旁邊的 ...
最簡單 . 部機有冇裝 cam . 你跟本就唔知 .

老味要監控你 . 又點會通知你 .

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]