• 瀏覽: 10,877
  • 回覆: 119
+5
台灣花蓮火車出軌事故,經DNA核對後,當局再修正死亡人數為50人,200人傷,45人仍留醫。事故疑似因為停在邊坡的工程車未拉手煞車釀禍,肇事工程車所屬義祥工業社負責人李義祥,被撤銷保釋、收押看守所,最新有網民發布照片,見意外發生時李義祥等多人站在山坡上觀看,未有第一時間報警。

一個正常嘅大叔,如果見到咁大鑊嘅外,應該已經嚇暈佐,記者何必咁剋薄要佢又清醒求救又英勇呢...
估計佢泊架泥頭車係山邊都唔想佢溜落去架
相信呢次應該係純意外,搵滾水煮死個呆灣司機都無補於事格

新聞來源連結:
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/8234455-【太魯閣出軌】照片曝光-李義祥等多人意外時疑站

綠蛙現在就找個背鍋的整死他,那麼管理差的問題就沒有人問了.

嚇到傻

水洗都唔清.

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-4-5 10:49 AM 發表
嚇到傻
見佢氣定神閒喎

想向從事高速如火車業人事解答下, 以前曾聽收音機講話, 因火車地鐵實在太快, 兼且眾車廂有近千個乘客, 所以司機即使見到路軌有人佢地都唔會, 正確係唔可能急殺停火車, 否則係200-300咪之下急停, 車廂內眾乘客既受傷係無可能承擔得起

呆灣仔點呀 一時又54人死
一時又話48人 今日又話50人

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-4-5 10:52 AM 發表

見佢氣定神閒喎
內心戲

工程車司機,又係工程公司老闆
身分係民進黨黨員,曾選上花蓮縣黨代表
所以至有辦法標到政府維護工程黎做
冇需同佢擔心,有關係就沒關係
死五十人視同一項過失致死罪
最高只能判到監禁五年
台灣法規刑期一半就可以申請假釋
除非有特殊原因,否則獄中表現良好假釋申請好少唔過
最壞打算入去坐二年半又係一條好漢

仲有個司機一早講大話
台灣法令國定連假不能施工的
司機謊稱"一個人"去工地巡視,並冇做任何野
而家有圖為證唔止一個人,除左佢仲有其他工人

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-4-5 10:37 AM 發表
台灣花蓮火車出軌事故,經DNA核對後,當局再修正死亡人數為50人,200人傷,45人仍留醫。事故疑似因為停在邊坡的工程車未拉手煞車釀禍,肇事工程車所屬義祥工業社負責人李義祥,被撤銷保釋、收押看守所,最新有網民發布照片,見意外發生時李義祥等多人站在山坡上觀看,未有第一時間報警。

https://media-proc.bastillepost.com/wp-content/uploads/hongkong/2021/04/facebook_704x369__2021040508283422065.jpg ...
台狗一貫作風
有理無理搵人祭旗先

呆灣司機有自由

將工程車放起路軌
然後觀看撞車
自由大L晒
其他人你死你賤
呢個就係民主自由既核心價值

如果屬實, 呢條友要斬立決!

台灣有人話,起初司機可以保釋,一日後唔俾保釋,係俾一日時間佢處理一啲嘢。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]