• 瀏覽: 1,202
  • 回覆: 16
+2
(星島日報報道)本港疫情放緩,適逢復活及清明節一連五日長假,不少市民均會外出逛街購物。「春季購物節」及「春日美食節」前日在灣仔會展開幕,

同期還有「香港家居潮流博覽」及「數碼生活車品博覽」,共吸引逾五百個參展攤位,為爆疫以來首次舉辦的大型展覽。有參展商形容,人流與往年相比大減七成,銷情更是「慘淡」,批評主辦方宣傳不足,擔心貨品滯銷。

去年因疫情取消的購物及美食節,一連四日舉行,場內禁止飲食,昔日「試食」畫面不再,亦有職員定期在場內巡查,提醒市民戴好口罩。每位入場人士必須使用「安心出行」或登記個人資料,進場前要先量體溫,場內設有多部消毒機器。

昨日所見,雖然是復活節假期的周末,但人流明顯較往年少,不少參展商直言銷情慘淡,市民消費意欲大減。有售賣罐頭鮑魚的攤檔,以「二百元十罐」招徠。負責人葉先生批評,主辦方宣傳不足,首兩日人流只有往年的三成,今年生意額大跌八成,相信難以回本,慨歎「只有這麼少人,防疫措施都無話做得好不好啦。」

同場另一海味店今次第三年參展,負責人李小姐指,生意額下跌超過一半,認為場內不設「試食」令美食節的吸引力大減,「以前大家就算不消費,也會進場逛一逛」。亦有首次參展的口罩商,以約九折優惠「吸客」。產品經理劉小姐稱,除了卡通口罩外,中小童用口罩亦是暢銷產品,相信與逐步復課有關。

雖然人流大不如前,仍有不少市民「拖篋」入場掃貨。市民張小姐和馮小姐各花費約二千元,購買參茸海味及乾貨等。她們稱,場內禁止飲食對防疫是好事,「沒有試食,可能小朋友會比較悶。」

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/daily/article/2347019/日報-港聞-美食節人流減七成-參展商批欠宣傳

真係吾多聽到宣傳過,
起碼巴士站既牌無廣告先,
我都吾知有「春季購物節」及「春日美食節」

現實環境如此 也不能所有都瀨在政府身上..

做生意宣傳要靠自己.... 
唔善用網絡... 無計啦...

我去食晚餐,結帳後收銀給我2張美食入場卷,

無大陸遊客都小得三成,再有三成人夠穩陣,知道都唔會去,咁得返三四成系咁上下啦

咁想爆第五波?

觸犯港區國安法,拉!

有宣傳都冇用,我舊公司過去年年都參加美食節,我以員工身份都喺美食節開過好多次工。

以我經驗,除左知名食品,其他中小企嘅產品要推銷,好靠臨場比啲客試食,啲客未試過,唔知啱唔啱口味,根本好難賣。

另外,美食節過去有好多即食攤檔,吸引好多人(例如情侶)入去行街食嘢,當一個假日節目,帶旺人流,而家冇得即場食,除非一早已有心水野想買,唔係根本唔會入去行,所以人流少好多。

曱甴黃人又瀨政府

附件

IMG_20210328_123036.jpg(9.55 KB)

在這時間硬要舉行, 並不睇好這類活動。

引用:
原帖由 無憂無悔 於 2021-4-4 09:56 PM 發表
我去食晚餐,結帳後收銀給我2張美食入場卷,
送比你咁益你

引用:
原帖由 kitlo0414 於 2021-4-4 09:35 PM 發表
(星島日報報道)本港疫情放緩,適逢復活及清明節一連五日長假,不少市民均會外出逛街購物。「春季購物節」及「春日美食節」前日在灣仔會展開幕,

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/none/56eba89e2dd4e8fc1c714576635edec9/stheadline/news_res/2021/04/04/296765/i_src_103133047.jpg ...
真係唔知近期有呢個展覽

引用:
原帖由 一人行 於 2021-4-4 10:25 PM 發表
有宣傳都冇用,我舊公司過去年年都參加美食節,我以員工身份都喺美食節開過好多次工。

以我經驗,除左知名食品,其他中小企嘅產品要推銷,好靠臨場比啲客試食,啲客未試過,唔知啱唔啱口味,根本好難賣。

另外,美食節過去有好多即食攤檔,吸引好多人(例如情侶)入去行街食嘢,當一個假日節目,帶旺人流,而家冇得即場食,除非一早已有心水野想買,唔係根本唔會入去行,所以人流少好多。
反而我會睇家居潮流博覽,
無記錯係有家居電器,
我會留意煮食電器.....

引用:
原帖由 Lclau2021 於 2021-4-4 11:17 PM 發表

真係唔知近期有呢個展覽
我都吾知, 睇下完左未, 買飛入去睇下

唔開又話有生意唔俾人做。 唔左又賴人流少, 莫非做生意實賺,輸錢就賴政府

主題標籤 #口罩
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]