• 瀏覽: 948
  • 回覆: 15
行政會議成員、金融管理局前總裁任志剛今(4日)表示,美國因應《港區國安法》等對香港實施制裁,惟美國作為全球最大負債國,中

他又指,難以估計中美關係會如何發展,但相信美國極不可能推出不讓香港使用美元的「核子武器」,又指一旦港元鈎不住一種貨幣,亦可與其他貨幣掛鈎,但並非建議港元與美元脫鈎,只是本港亦要有後備方案,聯繫匯率已實行38年,穩如磐石,而美元獨大地位難受挑戰,看不到美元作為全球最重要貨幣的地位,會在中短期內受特別影響。
呢個真正是金融專家啦
美國一路印銀紙一路負債泥足深凹,
如果再攪美元制裁
世界無幾多國家再買美債

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210404/bkn-20210404115318405-0404_00822_001.html

飯要一口一口食
需要等待時機

中國已經啟動石油黃金人民幣數字化,任老仲未訓醒?

雖然機會不大,但香港亦要作最壞打算,如真與美元脫鈎,可立即與其他國家貨幣掛鈎,以保港元穩定

引用:
原帖由 1333333 於 2021-4-4 02:56 PM 發表
行政會議成員、金融管理局前總裁任志剛今(4日)表示,美國因應《港區國安法》等對香港實施制裁,惟美國作為全球最大負債國,中

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210404/photo/bkn-20210404115318405-0404_00822_001_01b.jpg?20210404123415
他又指,難以估計中美關係會如何發展,但相信美國極不可能 ...
當然,我唔相信美國蠢到唔畀香港用美元,因為咁做會動搖世界對美國領導嘅信心。
但,香港係買美元印銀紙。要同美元脫勾,不能一夜間就可以完成將手上美元轉為其他貨幣。係要一個漫長過程。

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-4-4 02:58 PM 發表
啫係有生之年都睇唔到變化 有心待變化的慢慢等待
你是廢老就會睇不到。
是廢青的話,夠長命有生之年應該睇到世界新秩序。

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-4-4 02:58 PM 發表
啫係有生之年都睇唔到變化 有心待變化的慢慢等待
Peter 哥,你可安好?有生之年咁短?

美元全球儲備已經係25年新低喎!保重!保重!

响外國,出街小心呀!亞洲人俾人打架!

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-4-4 03:38 PM 發表

當然,我唔相信美國蠢到唔畀香港用美元,因為咁做會動搖世界對美國領導嘅信心。
但,香港係買美元印銀紙。要同美元脫勾,不能一夜間就可以完成將手上美元轉為其他貨幣。係要一個漫長過程。
美國同香港有300億美元順差,美國佬唔係傻架

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-4-4 16:30 發表
但係全球總量也升左N倍你唔提 
你實有機會一百尾金食個菠蘿包

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-4-4 04:30 PM 發表
但係全球總量也升左N倍你唔提 
即係美國呢20年 印 的美元,有不少部份最後去了其他貨 幣 …………

傷盡五毛藍屍既自卑心

原油人民幣期貨企穩後,一帶一路續繼駛人仔,有生之年應該可以替代一啲日印月印嘅陰司紙

主題標籤 #任志剛
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]