• 瀏覽: 13,431
  • 回覆: 120
好彩你
「寫住咁多先!」

原來吾聽人發噏風,就係走寶?

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-3 21:16 發表
1. 大陸人以為香港人好 like 美國文化,其實完全估錯!只有大陸人,開口埋口,先講美國!香港人,主要仍係 傳統廣東 同 英國的文化混合!
例如,星期日會同家人聚會,去教會,做義工。
宣揚互助精神、福利主義,社區一定要有公眾可以使用的會堂、文娛康體設施!
不是共產、平分財產!但有能力者,會照顧弱勢社群!

2. 香港人二百幾年都係用英文,不是美語!e.g. colour, centre, 一向串 ...
你顯然系自閉式香港仔,目光如豆,不知世界每天在變,更不知大陸系點。
大陸人君子坦蕩蕩,絕對唔會介意講及揾幾多、幾多歳及間屋買咗幾多錢。
大陸人系群體社會,有自己的圈子。香港人自築高牆,亊亊不想人知,亦對他人的亊冇興趣。其實是文化不同,沒有優劣之分。但你就涯岸自高,系屎撚窟鬼而已。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-3 09:16 PM 發表
1. 大陸人以為香港人好 like 美國文化,其實完全估錯!只有大陸人,開口埋口,先講美國!香港人,主要仍係 傳統廣東 同 英國的文化混合!
宣揚互助精神、福利主義,社區一定要有公眾可以使用的會堂、文娛康體設施!

2. 香港人二百幾年都係用英文,不是美語!e.g. colour, centre, 一向串 ...
我一睇你就知係唔係香港出世,其實香港上世紀六至七十年代出世嘅人喜愛乜電視劇,就知你係邊度大,當然如果你係含住金 鎖匙,就另計,因為那時大部份係窮人,因為有七成人係內地走難來香港,用得走難二字已經知你係唔係那時那時香港人,因為現在已經冇人來 形容,係大陸來香港嘅人,那時因為 大饑荒,或者某原因來香港,而196幾年代,更加少人有電視機,就算有都係黑白電視機,好講咗咁耐,你知唔知當時,無線,或者 麗的呼聲,有乜細路仔喜愛電視片集,嗱我講先超人吉田,係當時小朋友最鍾意,睇嘅節目,你唔好講 啼笑姻緣歡樂今宵,呢D咁老土節目,因為上網查得

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-3 09:16 PM 發表

唔好成日講到英國有乜好,你問吓人,有邊個覺得英國好過美國,就算上世紀至到現在,英國就係一堆屎,除咗你講英語係標準同正統之外,當年有位中國香港人,名叫劉家傑,係當時公認係英文最叻嘅人,咁又如何,我除咗英女皇叫 事頭婆,最有印象就係當時天仙嫁比一個柒頭皇子,就係 戴安娜王妃嫁比隻豬皇子,當年呢個世紀婚禮的確好 哄動,香港當然有直播,那時我對英國仍然有少少好感,只知 戴安娜好靚女,嫁比 查理斯王子,都算匹配,後來 戴安娜王妃死咗,而且佢嘅死,係比皇室殺死,一個全世界公認最好同最美麗嘅皇妃,其實 間接比英國皇室害死,原來 查理斯呢個豬皇子根本唔愛 戴安娜,而係愛一個比豬還醜嘅女人,如果皇子唔愛 戴安娜又何必娶佢,攪到離婚收埸,最後更加 枉 死,如果 戴安娜唔係嫁比皇室,佢可能更加快樂,更加唔會有意外,係一個平凡而開心嘅女人,一想到佢,一個咁好而又美麗既女人,全世界公認嘅最好皇妃,一生嘅 遭遇,真係令人心酸,現在我只話 一朵鮮花插在牛糞上 ,所以英國點同美帝比,英國根本就係爛,美帝點衰都係大佬,英國永遠就係似隻哈巴狗咁,永遠聽美帝話,永遠 抬唔起頭 對住美國,英國呢D窮國唔該收皮啦。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-4 17:19 發表

一講自己咩職位,基本上人哋大約心中有個 range, 根本不用問人搵幾錢!
做 friend 係睇性格同嗜好夾唔夾,用錢來衡量人的價值,非常落後!
大陸改革開放經歷一段非常時期,人的轉流非常之快,各人都想揾機會,問人揾幾錢,通常系想睇下自己有冇機會改行。香港人真系冇呢種文化。
問人幾歳,年稍長就系阿哥。問間屋幾錢,跟住讚你買得抵,因為升咗好多。
香港人大驚小怪,大陸人一樣大驚小怪,覺得港人黐膠線。

大陸人曾經崇美,而且好想民主添,唔系點會有六四。
不過俱往矣!

你真系好卵背!

剩係睇第一點
就知樓主活係虛幻中
有病要睇醫生

去教會我去黃大仙

語無倫次

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]