• 瀏覽: 13,447
  • 回覆: 120
引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-9 04:54 PM 發表

咪就係話你聽,香港課本跟英國囉!
宜家過哂美國總統大選,除咗 Marvel 電影同美股,無人開口埋口都講美國㗎啦!你扮唔到香港人㗎啦!
噢、原來美國已經衰落到咁嘅田地。
明白。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-9 05:00 PM 發表

會講美式英語,但唔會開口埋口就講美國D制度點!醫療制度點,綜援制度點,大麻又邊個省合法!
老美除咗 Marvel 電影,同美股,根本無乜嘢係值得香港人關心!
香港人最多親友去的國家,係加拿大、澳洲、新西蘭!
要比較,都同加澳新比啦!
我有個親戚回流,就真係成日提住個女,澳洲出世,有牛奶金呀!
大陸有冇呀?
明喇,明喇。美國已經衰落嘛!

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-9 05:20 PM 發表

所謂美國,只係五十個小國加埋的一個組織,佢因為遠離歐亞大陸,所以,受二戰的傷害,係最細!
根本就無香港人會覺得美國好強大,通常只係覺得美國好自由,但又好怕佢哋太易有槍!
我哋香港人,細細個開始,已經朝朝早起身,開收音機聽早晨節目,聽 DJ 播歌,讀新聞頭條,無人會日日關心老美㗎!都係講港聞多,另外講吓世界各地一D趣聞,邊到死人冧樓,天災人禍要籌款!
當年X-files hit 到爆,都唔係人人有 ...
知喇、知喇,美國已經衰落嘛!

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-9 11:34 PM 發表

關仁隱士!
係唔係香港人,唔到你說了算!

井蛙

香港系好多唧 😂

又係度搞分化,英國就快分成三個國家仔啦。講到大香港人作識同,知唔知到1860年統計全港得幾千人,仲係講客家同圍頭話。唔係閙人你阿媽係咪大陸來喲,若否咁阿媽啲阿媽呢?唔係著過西裝就唔係唐人架。香港有離開啲自由。
咁細地方有乜本錢玩分化,自由多元啲文化融合,先至係香港所依賴並成功啲社會構成。

雖然覺得某d point 講得幾好
不過唔係全部都可以代表晒香港人囉
你知唔知新界長大嘅香港人 同九龍香港大嘅 細個玩嘅野都唔同
好似捉衣因同何濟公都好多玩法
又唔可以話人地唔同你細個玩開嘅玩法就唔係香港人丫。。做人唔好太狹益,其實分類係變相set 個框框限死左自己,呢d 都係香港人通病   應該保持開放嘅態度接受唔同文化😆😆😆😆😆

但係比人問人工同層樓幾多錢係真係幾討厭嘅  好似過年親戚問你考第幾同幾時結婚1樣,感覺被冒犯

大陸人冇責任感未講,過億字:

佢話得得得,
即係冇打算做,因為未聽你講完就話得,得咩呢?

佢話就到:
即係未出門口

佢話塞緊車:
即係講大話

佢話借車匙:
即係想配匙偷車

佢話幫你看屋:
即係想霸住

佢問你借錢:
一定冇得還,話你比的

佢問你家計情況:
想同你分身家

佢話幫你查下:
一定係冇影

寫住咁多先。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-11 01:32 PM 發表

新香港人已經唔認自己出生的家鄉!
匪類行為,以為搶到就是對

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-12 12:47 PM 發表

講歷史?你知唔知,亞洲人都係非洲行過來!
啱。據説人類是發源於非洲走尼中國,但絕大部分港人先輩,係響大陸落來啲事實。我阿爺就係日本仔侵華時,逃難落尼香港嘅。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]