• 瀏覽: 13,436
  • 回覆: 120
引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-8 01:06 AM 發表

毛澤東死時,個仔係邊?
你想學毛澤東。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-8 01:06 AM 發表

毛澤東死時,個仔係邊?
原來你偶像係毛澤東,唔怪得你咁陰濕。

引用:

毛澤東死時,個仔係邊?
重有呀,毛澤東 成大事不拘小節,做中國皇帝,死一兩個仔又如何,就算絕子絕孫又如何,你得到乜,你情願要錢,定要仔女一生平安呀,蠢豬。你想學, 毛澤東唔阻你。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-8 13:22 發表

人類始終係要覆亡,太陽始終會變紅巨星,呑完水星金星,仲會呑埋地球、火星和木星!
快啲衝出地球,移民去天王星啦!
你有L咁長命咩!

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-8 01:22 PM 發表

人類始終係要覆亡,太陽始終會變紅巨星,呑完水星金星,仲會呑埋地球、火星和木星!
快啲衝出地球,移民去天王星啦!
係喎,走佬嘅係你,你係地球一D都唔安全,共產黨咁西利,如果要拉你,你去邊都走唔甩,你要走去共產黨 搵唔到嘅地方,不如去第4維度,或者落地獄,我擔保共產黨實揾唔到你呢個反共人士,快走。 唔好意思爆咗響口,我希望國安全睇到。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-3 09:16 PM 發表
1. 大陸人以為香港人好 like 美國文化,其實完全估錯!只有大陸人,開口埋口,先講美國!香港人,主要仍係 傳統廣東 同 英國的文化混合!
例如,星期日會同家人聚會,去教會,做義工。
宣揚互助精神、福利主義,社區一定要有公眾可以使用的會堂、文娛康體設施!
不是共產、平分財產!但有能力者,會照顧弱勢社群!

2. 香港人二百幾年都係用英文,不是美語!e.g. colour, centre, 一向串 ...
真係慘。喺香港土生土長,只不過係去美國讀幾年書,再留喺美國實習,返到香港就變成唔係香港人。

引用:

毛澤東死時,個仔係邊?
惜秦皇漢武略輸文采
唐宗宋祖 稍遜風騷
成吉思汗只識 彎弓射大鵰俱往矣
數風流人物還看今朝
毛主席D詩詞 豪邁奔放,擺到明就係 梟雄本色,你走去同人比,毛澤東係做大事嘅人,你只係打飛機篤人背脊,着住 西裝,睇唔起人嘅 偽君子,你想同人地比,你唔信鏡,都信下你 手提電話個mon。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-9 03:47 AM 發表

我諗住去庫頁島旅行返三、兩個月,搵緊有咩航空公司有直航,咁中共幾時統一俄羅斯、收回庫頁島?
游水過去。你病入高夫。睇咗醫生病未 講呢D小學雞,咁大個人都唔L化。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-8 11:40 PM 發表

我老死係美國留學工作結婚,又再回流返香港,佢從來不會主動講美國如何如何!
佢教仔D功課,都係跟 Textbook, 唔會扮美國人,用美式串法!
連 football,都係叫返 football, 唔會叫 soccer!
美國將football同soccer分得好清楚。
Football就係 NFL美式足球,soccer就係英國足球。
求學就是求分數。返香港後教仔做功課,當然要跟香港課本。
隨住美資大量駐港,及留美學生回流,而家好多大廈同購物中心,都會用center或 centre。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-8 11:40 PM 發表

我老死係美國留學工作結婚,又再回流返香港,佢從來不會主動講美國如何如何!
佢教仔D功課,都係跟 Textbook, 唔會扮美國人,用美式串法!
連 football,都係叫返 football, 唔會叫 soccer!
一個人喺美國生活咗一段比較長時間,及一個喺美資公司工作咗一段長時間,都會習慣用美式英語。
點解佢哋就唔係香港人?
而家嘅香港人,又有幾多可以講英國口音英語?難道佢哋都唔係香港人?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]