• 瀏覽: 10,596
  • 回覆: 159
+18
距離深圳市羅湖區的商業中心僅有數百米的距離。

港府擬於羅湖沙嶺建立「超級殯葬城」,預計於2022年落成。沙嶺在香港邊境禁區、附近人口稀少,但其距離深圳市羅湖區的商業購物區例如萬象城等僅有數百米的距離,引起部分深圳市民不滿香港把厭惡措施放到邊境。

事件在內地互聯網上引發爭議,有網民批評「香港政府太自私了,根本就不考慮河對岸深圳的感受!」、「香港考慮過深圳的感受麼?為什麼要在兩市交界的地方建這個?香港真噁心!沒有格局!」、「對面河只有三百米的羅湖都是商業圈和居民區,以後天天都要聞到燒烤味了」。

你又點知道,可能其實人地公務員團隊好多人都唔想大灣區融合呢,起個「超級殯葬城」 嚟隔開佢咪啱啱好囉...

新聞來源連結:
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/8228713-沙嶺將建骨灰龕位-內地網民批:不考慮深圳人感受

實質傷害性唔大。但侮辱性幾大下。。類似系你對家褂曬風水鏡又加個三叉戟

局長就威啦 咩都有佢份

所以撐林鄭個班可能係黃底藍,明撐政府, 暗玩中央,林鄭同佢地根本就係手足 

引用:
原帖由 奶露神街 於 2021-4-3 04:58 PM 發表
距離深圳市羅湖區的商業中心僅有數百米的距離。

港府擬於羅湖沙嶺建立「超級殯葬城」,預計於2022年落成。沙嶺在香港邊境禁區、附近人口稀少,但其距離深圳市羅湖區的商業購物區例如萬象城等僅有數百米的距離,引起部分深圳市民不滿香港把厭惡措施放到邊境。

事件在內地互聯網上引發爭議,有網民批評「香港政府太自私了,根本就不考慮河對岸深圳的感受!」、「香港考慮過深圳的感受麼?為什麼要在兩市交界的地方建這個? ...
創作新聞都幾容易。。。

地圖上羅站去國貿站都超過500米距離啦。。。
佢個地圖連老街站,晒布站(東門一帶),大劇院站(萬象城)都見唔到都可以9up話相距幾百米。。。??

佩服。。。

傻仔,你羅個地圖量下就知啦,離羅湖口岸650米,離最近的深圳鹿丹村340米,你真on9

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 公園冰凍的核心 於 2021-4-3 05:59 PM 發表
傻仔,你羅個地圖量下就知啦,離羅湖口岸650米,離最近的深圳鹿丹村340米,你真on9
傻仔,睇下地圖比例尺啦,編新聞話距離萬象城幾百米呀。。。

引用:
原帖由 公園冰凍的核心 於 2021-4-3 06:00 PM 發表

自己睇圖啦,有埋比例尺去度下。。。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-4-3 05:02 PM 發表
實質傷害性唔大。但侮辱性幾大下。。類似系你對家褂曬風水鏡又加個三叉戟
成座山隔住,起唔高過座山睇鬼到咩

引用:
原帖由 公園冰凍的核心 於 2021-4-3 05:59 PM 發表
傻仔,隔咗座山㗎。見唔到理得人喺山後做咩

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-4-3 05:02 PM 發表
人地深圳眼都唔睇下。大生意人邊有時間同你玩心態

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-4-3 06:20 PM 發表

成座山隔住,起唔高過座山睇鬼到咩
燒完屍既煙同廢氣唔會附近範圍 ?

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-4-3 06:27 PM 發表

人地深圳眼都唔睇下。大生意人邊有時間同你玩心態
人地大陸班官都出聲喇, 你唔好為反而反先得架

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]