• 瀏覽: 2,621
  • 回覆: 17
中美芯片科技戰,中國阻止了美國產業一次進軍。德國《商報》(Handelsblatt)報道,中國以一種策略,阻斷了美國半導體設備和服務供應商應用材料公司(Applied Materials),收購日本同

唔係話美國玩晒ga 咩?

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/2923031?dc_data=6138788_huawei-search-hk&utm_source=taboola&utm_medium=referral&ui=HHUI-919c41805f4ac73a4d6224cd5c5e16b56ce6112bbeae0c6a791b1e2e0944adc1

外媒有臉說話???

點玩法?點解收購日本企業要經中國同意?

有來有往啫,美國獨大已經一去不返,美國妄想再統治世界。
由中國領導全球,世界將會變得更公平.公正,白人優先成為過去式,戰爭將會減少,真正的世界和平.平等來臨。

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-4-2 11:36 AM 發表
因為中國係最大買家之一.

引用:
原帖由 加燦 於 2021-4-2 12:02 PM 發表

因為中國係最大買家之一.
意思系法律上中國系管唔到。只系班友自己怕得罪中國,唔買你既產品?

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-4-2 12:03 PM 發表

意思系法律上中國系管唔到。只系班友自己怕得罪中國,唔買你既產品?
唔係, 好似係國際法之中反壟斷的機制.

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-4-2 11:36 發表
反壟斷法有呢個規定. 舉例說明.

即係當香港只得兩間超市. 百佳/惠康, 因為有兩間公司, 所以無壟斷. 所以無問題. 簡單假設佢地係美國公司.

如果有一日, 惠康收購左百佳, 咁香港超市米變左壟斷咯. 所以跟據反壟斷法, 國家係有權批/唔批呢D收購, 亦即係講中國/香港政府就有權唔批收購, 即使兩間都係美國公司.

引用:
原帖由 cskch 於 2021-4-2 12:15 PM 發表

反壟斷法有呢個規定. 舉例說明.

即係當香港只得兩間超市. 百佳/惠康, 因為有兩間公司, 所以無壟斷. 所以無問題. 簡單假設佢地係美國公司.

如果有一日, 惠康收購左百佳, 咁香港超市米變左壟斷咯. 所以跟據反壟斷法, 國家係有權批/唔批呢D收購, 亦即係講中國/香港政府就有權唔批收購, 即使兩間都係美國公司.
咁都系日本唔批,又帶埋中國使手段咁?

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-4-2 12:20 發表

咁都系日本唔批,又帶埋中國使手段咁?
唔關日本/美國事, 簡單D 講, 公司如果有業務係某個國家, 收購就要果個國家批准. 呢個係反壟斷法的規定, 去避免因為其它國家公司收購, 令到本地出現壟斷情況. 所以佢中國有業務的話, 中國就有權批或唔批. 當然呢間公司都有權唔做中國生意咯.

引用:
原帖由 cskch 於 2021-4-2 12:23 PM 發表

唔關日本/美國事, 簡單D 講, 公司如果有業務係某個國家, 收購就要果個國家批准. 呢個係反壟斷法的規定, 去避免因為其它國家公司收購, 令到本地出現壟斷情況. 所以佢中國有業務的話, 中國就有權批或唔批. 當然呢間公司都有權唔做中國生意咯.
咁講就明白

引用:
原帖由 cskch 於 2021-4-2 12:23 PM 發表

不過有樣唔明。話明封殺中國,點解又會怕唔做中國生意?

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-4-2 12:03 PM 發表

唔係。
情況就好似前年大陸蒙牛,收購日本三得利係澳洲嘅牛奶業務。
一間大陸公司,另一間係日本公司,最後都係澳洲財長反對。

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-4-2 12:27 發表

不過有樣唔明。話明封殺中國,點解又會怕唔做中國生意?
根據2020年度財報,中國是應用材料僅次於台灣的第二大市場,營收占比達到31%.

中國個市場仲係好大, 暫時美國都係封左幾間大公司(華為/中興). 而且仲有好多低價芯片要入貨.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]