• 瀏覽: 1,265
  • 回覆: 28
教育局向全港中小學贈送國情讀本《我的家在中國》叢書,《香港01》向學校借來閱覽,最新繁體版設六大範疇、共48冊。其中8冊簡介不同中國城市,包括

懲前毖後!香港人必然記得歷史,由爺爺常道當年日本仔二戰往事,到因何逃離家園(內地)往香江?!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/606394/教局向各校派-我的家在中國-指港被英國殖民後向內地輸入鴉片

遲早都好過唔做。

一定要嚴防賣國賊學日笨呆蛙篡改歷史教科書之事。

引用:
原帖由 monleegar 於 2021-4-1 11:36 AM 發表
教育局向全港中小學贈送國情讀本《我的家在中國》叢書,《香港01》向學校借來閱覽,最新繁體版設六大範疇、共48冊。其中8冊簡介不同中國城市,包括

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210331/454061929762131968290451.jpeg/mjo4mPWPOTSauI7lrUyTWkos4Za_hS9vL_dfxy_3X8c

懲前毖 ...
咁你阿爺點解來香港?

你阿爺有冇講,係1951年之前香港和內地好多人係自由往來香港內地?而當時內地特別係鄉下好窮?
佢有冇講二戰時好多香港人逃回內地?戰後又返嚟?
咁你有冇睇下而家你鄉下好多人係有錢過你,間屋大過你住緊嘅屋?

之前見過小學填色比賽,標題係「中港一家親」,唸深一層就係灌輸中和港不一樣,但事實上香港就係中國。港人太天真,多數都睇唔穿黃黑既陰濕。

講事實咪得, 鴉片唔係英國佬引入?
莫非香港農民種既?
都ON99

唔撚信英國佬賣九中國人+香港人豬仔去舊金山既, 唔該自己去搵番歷史睇啦
一見英國佬當佢神咁拜, DKLM以前當你中國人係豬咋

引用:
原帖由 fathoz 於 2021-4-1 12:25 PM 發表
唔撚信英國佬賣九中國人+香港人豬仔去舊金山既, 唔該自己去搵番歷史睇啦
當年一戰時中國名義上係戰勝國之一,亦都有派民工去掘戰壕築工事,但戰後列強卻聲都唔聲就私商受受中國嘅土地,奇恥大辱

引用:
原帖由 montejo 於 2021-4-1 12:13 PM 發表

咁你阿爺點解來香港?

你阿爺有冇講,係1951年之前香港和內地好多人係自由往來香港內地?而當時內地特別係鄉下好窮?
佢有冇講二戰時好多香港人逃回內地?戰後又返嚟?
咁你有冇睇下而家你鄉下好多人係有錢過你,間屋大過你住緊嘅屋?
我阿爺本來三兄弟在果欄做野,系67年暴動比人追,逃回廣州,區大佬留在香港,另外一個去了美國,幾兄弟甘就分開幾十年了

所以我經常聽我爺講以前軍閥時候李濟棠點歷史,區地幾兄弟點系香港運點貨返廣州13行賣,確實以前廣州系繁華過香港,兩地都系自由往來,系67年暴動后,英國佬怕人離香港支援暴動,才封關

隨着好多老人家仙去,好多後生壓根不了解歷史,也沒人幫區地講返,比點傳媒任意歪曲,真系失望

利希慎

下一步
搞下班黃師

引用:
原帖由 Ct4683 於 2021-4-1 11:46 AM 發表
一定要嚴防賣國賊學日笨呆蛙篡改歷史教科書之事。
就算歷史教科書正確,也要嚴防賣國賊教學時篡改歷史。

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-4-1 12:48 PM 發表

我阿爺本來三兄弟在果欄做野,系67年暴動比人追,逃回廣州,區大佬留在香港,另外一個去了美國,幾兄弟甘就分開幾十年了

所以我經常聽我爺講以前軍閥時候李濟棠點歷史,區地幾兄弟點系香港運點貨返廣州13行賣,確實以前廣州系繁華過香港,兩地都系自由往來,系67年暴動后,英國佬怕人離香港支援暴動,才封關

隨着好多老人家仙去,好多後生壓根不了解歷史,也沒人幫區地講返,比點傳媒任意歪曲,真系失望
你歷史大部分對

不過封關係1951年,內地封的。當然,封闢只係封內地來港,香港人仍可以上內地,我外父當年係香港人回內地讀書

引用:
原帖由 fathoz 於 2021-4-1 12:25 PM 發表
塞翁失馬,焉知非福。可能留中國在日侵華或國共內戰中死Q左,就算唔死,大躍進餓Q死,文革比人鬥Q死。

引用:
原帖由 monleegar 於 1-4-2021 11:36 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210331/454061929762131968290451.jpeg/mjo4mPWPOTSauI7lrUyTWkos4Za_hS9vL_dfxy_3X8c

懲前毖 ...
黃教師向學生洗腦,講到好似英國人統治香港係為左本土老百姓福祉咁
其實英國要求清廷割讓香港,目的係用來做轉口港,和中國通商做生意

最初中英兩國貿易,主要係英商從中國買茶葉、絲綢、瓷器等,但英國冇乜野可以賣返俾中國,貿易逆差,令英國的白銀源源流失去左中國
後來英國用奸計,引誘中國人食鴉片,上晒癮,大量入口鴉片,白銀便倒轉從中國流失去左英國
於是中國想禁煙,引致鴉片戰爭,英國戰勝,乘機要求清廷割讓香港,方便做轉口港運鴉片入內地
所以香港一開埠,立即大舉拍賣土地,全部係港島北沿岸一帶marine lot地皮,用來做碼頭及貨倉,999年期

主題標籤 #教育局
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]