• 瀏覽: 1,239
  • 回覆: 18
中國已向全球69個發展中國家捐贈新冠疫苗,最新一批分別運抵老撾及斯里蘭卡。

中國第二批援助老撾的新冠疫苗,周三晚上運抵首都萬象,老撾總理潘坎與中國大使姜再冬舉行交接儀式。潘坎指中國疫苗為老撾抗疫提供有力保障,有利提高當地防疫能力。

而首批援助斯里蘭卡的中國疫苗,同日上午運抵首都科倫坡,兩國代表在機場舉行交接儀式。

至於巴基斯坦向中國採購首批康希諾及國藥疫苗,分別在周二及周三運抵伊斯蘭堡。

北京國際機場航運公司指,自去年7月至上月中,已運送1,100噸疫苗到41個國家及地區,而到上月底,已將疫苗送抵43個採購國家,並向69個發展中國家捐贈疫苗。

中國抗美國肺炎病毒疫苗,又發揮公共衛生人類命運共同體的價值
不撚知所謂人權民主國渣霸占晒大部份美國肺炎疫苗

新聞來源連結:
https://news.tvb.com/world/60651c16335d19f173c6ca99/中國向全球69國捐贈疫苗-最新一批運抵老撾及斯里蘭卡

飯要一口一口食
我有點明白,為甚麼美英加歐這些西方國家,要屯積大量疫苗了!
最主要的原因該是,這些疫苗的保護力當初估計只有六至九個月,老美一月開打,到了七月便要再打了,那時怎麼辦?打又死,唔打又死!

點解唔俾國藥香港打?唔公平。

疫苗外交,完勝老尾

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-4-1 10:25 AM 發表
香港有申請要買咩?

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-4-1 10:25 AM 發表
我都想打國藥

成日都做救世主角色,好易招其他國家嫉妒喎

有兩個角度根本正常係會捐贈疫苗: 
1) 好多國家醫護係急需疫苗保護, 只要擁有最基本O既人道立場都會咁做. 
2) 只有對疫苗效果有信心, 越多國家 (地域/人種) 測試疫苗, 疫苗數據將更為全面.

美國唔捐疫苗, 會令人懷疑佢疫苗數據只係夾埋傀儡國造假... 正常有唔同地域O既人想試... 等於有免費白老鼠, 或多或少都會俾 D 佢地使用, 同時達到測試之效... 

比最好的國藥你 你香港班凹家鏟黑心醫護組織,香港甴甴,刁民,區耳猿政棍,
反中撚 第一時間一定大聲吠國藥這個名字即係要我愛國啦
最好就係比美國廢水班仆街馬西醫會長注射先
再來得;就是班奶美狗西注射
看見香港如台灣班詐騙黨一狗樣攞晒大陸著數就一路批鬥大陸
緊能叻唔好入大陸食材,水,米,醫療設備啦出口去大陸賺人仔,
反口又話禁大陸6百幾項食物源料

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-4-1 10:32 AM 發表
關救世乜事?
人哋點睇控制得到?
唔通睇住窮國疫情爆發自己控制得好冇大問題而有疫苗都唔幫助他國?

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2021-4-1 10:23 AM 發表
我有點明白,為甚麼美英加歐這些西方國家,要屯積大量疫苗了!
最主要的原因該是,這些疫苗的保護力當初估計只有六至九個月,老美一月開打,到了七月便要再打了,那時怎麼辦?打又死,唔打又死!
疫苗產能不足,買5個的定單可能只收到一個,發達國家就把定單加大,搶佔疫苗,多出的大可再轉手賣第三世界,像台灣這種出高價買別人不要的疫苗水魚國永不欠缺,說不定更是賺錢的大生意.

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-4-1 10:32 AM 發表
有做冇做, 做或唔做, 或者做乜 ....  冇分別啦 ..... 佢地欲加之罪 何患無辭

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2021-4-1 10:46 AM 發表

疫苗產能不足,買5個的定單可能只收到一個,發達國家就把定單加大,搶佔疫苗,多出的大可再轉手賣第三世界,像台灣這種出高價買別人不要的疫苗水魚國永不欠缺,說不定更是賺錢的大生意.
疫苗會過期的,最近台灣便從韓國那裡收到一批快要過期的阿斯康了。

引用:
因為香港採購疫苗是採用分散風險方式
每種疫苗都為不同機制及原理的各購入一種

滅活疫苗已購入了科興就不會再買國藥
mRNA疫苗買了BNT
非複製型病毒載體買了AZ疫苗
香港雖然會買第四種但仍會採用不同的疫苗
據說是重組蛋白疫苗技術的

引用:
原帖由 ibm1 於 2021-4-1 10:33 AM 發表
有兩個角度根本正常係會捐贈疫苗: 
1) 好多國家醫護係急需疫苗保護, 只要擁有最基本O既人道立場都會咁做. 
2) 只有對疫苗效果有信心, 越多國家 (地域/人種) 測試疫苗, 疫苗數據將更為全面.

美國唔捐疫苗, 會令人懷疑佢疫苗數據只係夾埋傀儡國造假... 正常有唔同地域O既人想試... 等於有免費白老鼠, 或多或少都會俾 D 佢地使用, 同時達到測試之效... 
分析得好,但亦有個原因係因為佢地嘅疫苗係商品,要高價先至會賣,平賣甚至捐贈呢啲唔係佢地考慮之列。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]