• 瀏覽: 3,312
  • 回覆: 45
+3
每逢周日均會有不少外傭在街上聚會,她們多在公園或公共地方擺地墊席地而坐,部分人更利用戶外露營帳幕,有人對此不以為然,但有人卻非常不滿。近日一名網民表示,常常見到有外傭在天橋露營,質疑為何沒有人理,沒有執法人員跟進,引起熱議。

該名網民於Facebook群組「將軍澳主場」上出帖,指出當區一條行人天橋底疑似成為「外傭聚腳聚餐點」,更指有部分外傭會在該處過夜,質疑「點解會冇人理?」

事件卻引起網民幾乎一面倒的批評,不少人認為與樓主無關,「人地都訓街啦,你仲想人點,畀條生路人行下啦」、「點解要理?」、「不如你提議下佢地可以係邊到休息,坐麥記又X,坐街又X」、「有冇同理心架?」等。

其實好多外傭,扔下家庭子女,
離鄉別井,來到香港工作,已經很慘.
連假日,都無處容身.....請大家要善待她們........唔好當她們是奴婢.......

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1532230/即時-港聞-維港會-不滿外傭天橋底露營-網民反被斥欠缺同理心

衛生、罪惡瘟床

僱主平時讓外傭瞓廁所,一星期一次天橋底露營,對外傭來說,已是離鄉別井的最大安慰。

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-4-1 12:19 AM 發表
每逢周日均會有不少外傭在街上聚會,她們多在公園或公共地方擺地墊席地而坐,部分人更利用戶外露營帳幕,有人對此不以為然,但有人卻非常不滿。近日一名網民表示,常常見到有外傭在天橋露營,質疑為何沒有人理,沒有執法人員跟進,引起熱議。

該名網民於Facebook群組「將軍澳主場」上出帖,指出當區一條行人天橋底疑似成為「外傭聚腳聚餐點」,更指有部分外傭會在該處過夜,質疑「點解會冇人理?」

事件卻引起網民幾 ...
唔好再俾外傭來香港啦,根本唔人道

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-4-1 12:19 AM 發表

事件卻引起網民幾 ...
又係扮大愛L,你平時放假會唔會訓係街,係街邊搭個帳幕?
外傭放假,香港好多地方可以去,公園,海灘,行山,教堂……不過唔係市中心街邊搭帳幕

香港人。。。

高尚港人,乜 L 都吊

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-4-1 12:21 AM 發表
衛生、罪惡瘟床
唔請外傭咪冇呢 d 事發生囉

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-4-1 06:42 AM 發表

唔請外傭咪冇呢 d 事發生囉
講真, 外傭露營我自己就未見過, 不過就經常見到佢地違反限聚令同非法擺買。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2021-4-1 06:58 AM 發表

講真, 外傭露營我自己就未見過, 不過就經常見到佢地違反限聚令同非法擺買。
維園門口,好多非法擺賣

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2021-4-1 06:58 AM 發表

順利邨佐敦谷公園,每逢假日,起碼有幾十個呢 d 帳幕係公園裡面,不過眼見大部份都係香港人

引用:
原帖由 kleeeenex 於 2021-4-1 05:29 AM 發表

唔好再俾外傭來香港啦,根本唔人道
很多家庭都要兩公婆一同出去搵錢養家,所以需要請外傭幫手,如果太太不出外工作,香港不單少了一大批勞動力,而有很多家庭都會出現經濟問題,後生仔女,應該想不到了。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-4-1 07:10 AM 發表

順利邨佐敦谷公園,每逢假日,起碼有幾十個呢 d 帳幕係公園裡面,不過眼見大部份都係香港人
中山公園草地,一星期七日都有鬼佬同港媽在草地搭營,成個戶外健身室咁,唔知有冇人投訴?

你班仆街先關心班香港露宿者先啦,天橋,行人隧道好多香港人南亞人長期露宿,又唔見你班仆街去發聲幫助

香港人,養老鼠入米缸

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]