• 瀏覽: 1,652
  • 回覆: 29
+10
全國政協副主席、前行政長官梁振英接受彭博訪問時表示,新的選舉制度,將有助港府解決包括房屋短缺等民生問題。他指,房屋短缺是香港很多社會及經

梁生現為人大委員長,他的話可以代表中央了,應該好快會有大量土地供應,樓價下跌,買樓的要等一等

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/地產樓市/606472/梁振英-住屋是下一個大目標-需創造更多土地-不能讓每人都高興

引用:
原帖由 man78912 於 2021-3-31 11:02 PM 發表
全國政協副主席、前行政長官梁振英接受彭博訪問時表示,新的選舉制度,將有助港府解決包括房屋短缺等民生問題。他指,房屋短缺是香港很多社會及經

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210116/427167267970093056957601.jpeg/Q66LbMCEPizMBL2o0Q20wAg6Skb_tflsPzbfeT8233k?v=w1280r16_9
樓價跌就無人買樓啦!你會唔會買D跌價既野!所有人都租唔買!當冇人買又冇人投資起樓!得政府自己起,冇賣地收入又要投大量錢平整土地起樓!錢從何而來,唯有大力加稅!一加稅資金大舉流走!

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-3-31 11:37 PM 發表

樓價跌就無人買樓啦!你會唔會買D跌價既野!所有人都租唔買!當冇人買又冇人投資起樓!得政府自己起,冇賣地收入又要投大量錢平整土地起樓!錢從何而來,唯有大力加稅!一加稅資金大舉流走!
香港樓點會無人買呢,深圳都升緊,大灣區又升緊……香港政府起幾多樓都有人掃晒。

曱甴王慶過火屎

市區土地賣俾地產商發展
偏遠地方留俾政府起樓
谷D人去開拓新市鎮擴展

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2021-4-1 12:12 AM 發表

佢條冚家鏟點對中央,中央自然會對付番呢條冚家鏟
20190714曱甴搞完新城市
20190715平時潛慣水既發展局黃偉綸忽然走出黎:不會放棄明日大嶼

附件

20190714.JPG(47.36 KB)

20190715.JPG(56.95 KB)

104R.JPG(43.42 KB)

w644 (13).jpg(59.22 KB)

w644 (13).jpg

5aAddK3P0uTjTi_CgQEmX79RCTi_6yOvnMVpsJzFabA.jpg(106.8 KB)

全力支持Cy,他才是真正想幫助香港人解決居住問題,林鄭說用30年起人工島解決居住問題,30年可能已打過兩次世界大戰, 簡直係做show幫地產佬

當年多謝689推冧樓價
給咗我一個建基立業嘅機會
唔介意佢再玩一次
令呢一代年輕人都有一次咁嘅機會

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-5-21 02:44 PM 發表
當年多謝689推冧樓價
給咗我一個建基立業嘅機會
唔介意佢再玩一次
令呢一代年輕人都有一次咁嘅機會
香港人口已見頂,有人移居歐美,內地人亦怕左香港黃黑暴,低生育率,人口老化,如再大舉起屋,樓價會進入長期下跌,買樓就中伏!
政府亦冇左地產賣地收入,加重稅,人人要交30%以上入息稅!

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-5-21 03:11 PM 發表

香港人口已見頂,有人移居歐美,內地人亦怕左香港黃黑暴,低生育率,人口老化,如再大舉起屋,樓價會進入長期下跌,買樓就中伏!
政府亦冇左地產賣地收入,加重稅,人人要交30%以上入息稅!
中國對香港唔會咁衰嘅
如果人口真係有下跌
中國自然會發動有才有財人士落嚟撐場

搏番醃

引用:
原帖由 man78912 於 2021-3-31 11:02 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210116/427167267970093056957601.jpeg/Q66LbMCEPizMBL2o0Q20wAg6Skb_tflsPzbfeT8233k?v=w1280r16_9
唉,之前就流埋眼淚講到粒粒皆辛苦,既然咁辛苦,呀耶都唔需要勞煩佢啦,反正大把人才可以用.Anyway,呀耶都睇透咗忠誠既廢物咪又係廢物

主題標籤 #梁振英
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]