• 瀏覽: 24,889
  • 回覆: 293
  • 追帖: 1
+32
引用:
原帖由 江南一樓主 於 2021-3-31 02:55 PM 發表

師兄見解獨到👍不過,自己人鬧自已人司法上處理方式,呢啲情況已見怪不怪,呢個情況也是作為國際金融中心嘅司法被貽笑大方嘅位置!
見怪不怪係香港的現象還是西方司法都會呢?
你看我的回覆,我2月時聽佢講真係好慶架...

毒菓: 【少年承認破壞「喜茶」 官拒索感化報告免給予假希望 明言受制於上訴庭】

引用:
原帖由 lubbcc 於 2021-3-31 02:25 PM 發表
WTF....朱患有過度活躍症、亞氏保加症、心博過慢症
還有腦殘😅

咁個法官有無罰則?而家唔認真判決喎
係咪以後唔適合判呢類型案件呢?

裁判官溫紹明最初判處12個月感化令,律政司申請覆核刑期獲批後,溫官改判200小時社會服務令

呢條裁判官溫紹明刑毀案只判200小時服務令,真係偏幫到離晒大普,我去佢屋企刑毀係咪都只判咁輕。
啲案俾啲咁嘅人亂判,仲有何法律!

引用:
原帖由 green2016 於 2021-3-31 02:17 PM 發表
一定要重判,呢 d 仆街根本無得救 😡
你指狗姑娘?

引用:
原帖由 男E 於 2021-3-31 02:02 PM 發表
不少示威人士在前年元朗「721事件」翌日到荃灣荃豐中心的立法會議員何君堯辦事處大肆破壞,打破玻璃牆的加拿大籍男學生早前承認一項刑事毀壞控罪,裁判官溫紹明最初判處12個月感化令,律政司申請覆核刑期獲批後,溫官改判200小時社會服務令。惟律政司仍不滿刑期過輕,今早到高等法院上訴庭申請覆核刑期。上訴庭聽取雙方陳詞後,認為溫官沒有認真處理案件的背景及處境,例如沒有特別考慮涉案日期及地點。案件下午再續。
...
黑暴曱甴成日諗住犯咗法一句道歉就冇窮,咁仲有王法嘅~

引用:
原帖由 男E 於 2021-3-31 02:02 PM 發表
不少示威人士在前年元朗「721事件」翌日到荃灣荃豐中心的立法會議員何君堯辦事處大肆破壞,打破玻璃牆的加拿大籍男學生早前承認一項刑事毀壞控罪,裁判官溫紹明最初判處12個月感化令,律政司申請覆核刑期獲批後,溫官改判200小時社會服務令。惟律政司仍不滿刑期過輕,今早到高等法院上訴庭申請覆核刑期。上訴庭聽取雙方陳詞後,認為溫官沒有認真處理案件的背景及處境,例如沒有特別考慮涉案日期及地點。案件下午再續。
...
狗黃官!仲有小文

引用:
...
法官冇認真處理案件?
即係嚴重疏忽職守,唔革職,都應該降級。

其實每當個被告有精神病時,法庭可唔可搵獨立醫生去驗,驗到冇順便告埋個律師或醫生偽造文書

引用:
原帖由 fstephen 於 2021-3-31 02:09 PM 發表
辯方又用原審醫生認為他心情緊張,情緒有困難不宜坐監 ... 😳
不如呼籲果日在場的義士搵一個出黎自首,代佢坐監啦 ...
咁樣,我就覺得係沒有暴徒,只有義士
坐監嘅話會令到其化在囚犯有危險,

放佢出去啦。

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

被拘留坐一陣,三高都會好,胡志偉最清楚。過度活躍症好小兒科,坐完監唔使食藥就自然會好,辯方律師無須擔心。真係擔心到訓唔著,走入去監倉坐一陣就冇事架喇!

朱沛恆患有過度活躍症、亞氏保加症、心博過慢症

又係有病

屍髮王國,隻手無天
發瘟狗宮,無法無天
清除瘀血,消滅毒瘤
屍髮改革,刻不容緩

一被判就咩9垃圾症者拎來求情,
條黃垃圾初判12個月感化令後又犯事,
好明顯冇悔意啦

溫官係2009年起委任做裁判官的
https://www.info.gov.hk/gia/general/200911/27/P200911270217.htm

宜家佢係沙田第一庭裁判官,之前見寫係"署理主任"級,我有分析過,沙田同屯門都係得署理級,其他東區、觀塘、粉嶺、西九龍、九龍城都有正式主任官,所以佢哋兩個 (屯門係張潔宜)都係今次俾人上訴得較勁的對象。

咁搞法,我唔知佢哋幾時俾人升降了 ...

https://www.directory.gov.hk/det ... e,o=government,c=hk

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]