• 瀏覽: 12,967
  • 回覆: 152
  • 追帖: 1
+9
壹傳媒老闆黎智英官司纏身之際,該公司昨日突然公布更換核數師,理由同風險有關。據壹傳媒的通告解釋,提出辭任會計師的中正天恆會計師有限公司,主要

壹傳媒老闆黎智英官司纏身之際,該公司昨日突然公布更換核數師,理由同風險有關。據壹傳媒的通告解釋,提出辭任會計師的中正天恆會計師有限公司,主要是考慮到包括截至今年三月底止年度與審計相關的專業風險、可用內部資源及審核費用水平後,決定自昨日起辭任該公司核數師。
有人辭官歸故里,自然有人漏夜趕科場。該公司公布,在其審核委員會的推薦下,已決定由昨日起委任灝天(香港)會計師事務所有限公司為其新核數師,以填補中正天恆辭任後的臨時空缺,任期至下屆股東周年大會結束為止。至於會否影響壹傳媒公布業績的進展,該公司就解畫,指中正天恆尚未對該公司於今個財政年度展開審計工作,預期核數師變動將不會對其年度審計產生任何影響。
中正天恆就表明除上述因素外,並毋須要通知該公司股東的事項。壹傳媒董事會也確認中正天恆與該公司之間並無分歧,亦無其他與更換公司核數師相關事宜須提其股東垂注。
近期該集團多名高層出事,包括創辦人兼前主席黎智英因涉嫌違反《國安法》及詐騙罪被捕,去年底已辭任主席一職。另外,壹傳媒董事兼前財務總裁周達權、行政總監黃偉強,以及前執行董事丁家裕亦被控詐騙罪

更換核數師,理由同風險有關...隨時上身被控詐騙...
壹傳媒訂閱都頂唔到條數...年年蝕...計唔到填唔到條數...

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1535905/即時-港聞-壹傳媒突然撤換核數師-集團高層紛紛出事

即是資金來源有很大問題,來源不明的黑金??洗黑錢?

辭咗又點啫,唔代表冇事嗰喎
肥佬黎時代係由佢哋負責㗎

之前個核數師應該核到啲嘢都唔定喎。佢話有專業風險,真係好明顯啦,有嘢唔對路,唯有唔做,好過出事啦。

割蓆+篤灰

引用:
原帖由 bambi1 於 2021-3-31 08:33 AM 發表
之前個核數師應該核到啲嘢都唔定喎。佢話有專業風險,真係好明顯啦,有嘢唔對路,唯有唔做,好過出事啦。
印象中核數師話有專業風險,間野九成出事。

條數太鬼!攪唔掂

快D篤灰保平安啦

洗黑錢呀!

轉貼員出來講句野啦染頭

其實喺人都諗到有問題,主席仲要喺不務正業搞政治但又吾出香港政府糧 ⋯ 一間年年蝕錢的上市公司!

執左去算啦、唔捱得幾耐

引用:
原帖由 winghing007 於 2021-3-31 08:45 AM 發表
轉貼員出來講句野啦染頭
轉貼員就黎冇糧出

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-3-31 08:15 AM 發表
壹傳媒老闆黎智英官司纏身之際,該公司昨日突然公布更換核數師,理由同風險有關。據壹傳媒的通告解釋,提出辭任會計師的中正天恆會計師有限公司,主要

https://image.stheadline.com/f/680p0/0x0/100/none/75bcbb612a8495fbb8fb49c31093b7d0/stheadline/inewsmedia/20210331/share_2021033107494948745.jpg ...
幾時釘牌?? 釘牌果日或者會買ㄧ份, 做過見証, 最初發行, 通街用靚女派蘋果, 釘牌果日, 唔知會有咩攪?? 不過, 好快會知. 

282 大 L 鑊 😀

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]