• 瀏覽: 707
  • 回覆: 13
行政長官林鄭月娥表示,未來候選人資格審查委員會的成立將替代現時選舉主任的角色,委員會成員將會由特區政府主要官員擔任,認為有關人士全部由行政長官提名及由中央委任,對中央而言是充分信任的人。 林鄭月娥說,委員會將對每個參選的人進行資格審查,如果對於參選人在效忠特區和擁護《基本法》的問題上有疑問,將交予同...

林鄭月娥說,委員會將對每個參選的人進行資格審查,如果對於參選人在效忠特區和擁護《基本法》的問題上有疑問,將交予同樣由特區政府官員組成的國家安全委員會,警務處國家安全處會開展審查工作,有關結果將提交予國家安全委員會,再決定相關人士是否符合效忠和擁護資格。假如不符合資格,將向資格審查委員會提交意見書,再由委員會決定是否取消有關人士的參選資格,強調相關決定是不能提出訴訟,至於基於其他情況取消資格,仍然可以提出選舉呈請。

騰雞華今日聽到呢個消息, 即時嚇到佢瀨屎瀨尿, 佢即刻去見林鄭, 劈頭第一句就講:[阿太, 求神拜佛你一定唔好搵我做呢個位, 呢個係三殺位有辱無榮, 又冇薪水津貼, 我在美國的銀行有大筆存款又買咗幾層樓收租, 我做呢個位美國立即制裁我.]
騰雞華係林鄭頭馬, 當然要照顧騰雞華的利益, 咁搞法, 高官都唔敢做, 因為驚咗美國制裁.

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1583385-20210330.htm?spTabChangeable=0

無問題,你放心!條柒用人唯親!到最後原班人馬直上!

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2021-3-30 06:37 PM 發表

咁就好囉!
順手趕走呢群英殖遺臣
美國制裁呢單畸屎, 英國一定跟住大佬都玩制裁, 今次港英餘孽高官隻隻都震過貓王.
呢班膠官在美國或英國都有利益聯繫.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-3-30 06:29 PM 發表
行政長官林鄭月娥表示,未來候選人資格審查委員會的成立將替代現時選舉主任的角色,委員會成員將會由特區政府主要官員擔任,認為有關人士全部由行政長官提名及由中央委任,對中央而言是充分信任的人。 林鄭月娥說,委員會將對每個參選的人進行資格審查,如果對於參選人在效忠特區和擁護《基本法》的問題上有疑問,將交予同...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1583385_1_L_20210330172433.jpg ...
有疑問先交俾國安委,但係睇番現任班高官,楊、陳、邱等,個個唔係黃到出汁就係怕事,俾呢班人做審查,肥佬黎參選都無問題可以入到閘。

引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2021-3-30 07:02 PM 發表

有疑問先交俾國安委,但係睇番現任班高官,楊、陳、邱等,個個唔係黃到出汁就係怕事,俾呢班人做審查,肥佬黎參選都無問題可以入到閘。
林鄭呢鑊嘢真係好頭痕, 佢可能只係搵三屍[司]做委員會成員, 依家三司好似只係得波叔冇受美國制裁, 波叔一定在美國有投資, 佢今次真係嚇到晚晚瞓唔著.

本人建議資格審查委員會成立後,各大學校長委任前都要經委員會審一審查一查!!

林鄭如果唔係搵三司, 就係搵局長做, 可能唔會搵常任秘書長, 因為係公務員編制.
局長來來去去都係呢班人, 佢哋只係為糧支而做局長, 最驚美國制裁.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-3-30 06:44 PM 發表

美國制裁呢單畸屎, 英國一定跟住大佬都玩制裁, 今次港英餘孽高官隻隻都震過貓王.
呢班膠官在美國或英國都有利益聯繫.
所以做得呢d位無退路……班曱甴叫外國制裁官員佢哋只有死路一條…d官越來越親中國完全唔會比面班曱甴

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-3-30 06:29 PM 發表

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1583385_1_L_20210330172433.jpg ...
中央一定唔信騰雞華, 騰雞華冇得做反而可以劏雞還神保平安.

正所謂上有政策下有對策,唔好俾我睇死,班膠官一定扮好人博民望,所有曱甴一定可以過關。只要班膠官唔主動出聲,國安公署不能主動介入,從而被架空。

引用:
原帖由 pqrdownloader 於 2021-4-2 01:28 AM 發表
正所謂上有政策下有對策,唔好俾我睇死,班膠官一定扮好人博民望,所有曱甴一定可以過關。只要班膠官唔主動出聲,國安公署不能主動介入,從而被架空。
國安公署應該是會主動介入

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-4-2 01:33 AM 發表

國安公署應該是會主動介入
希望我睇錯,國安公署有份參與每一個申請

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]