• 瀏覽: 4,067
  • 回覆: 33
港區國安法去年7月正式實施,加速港人逃亡潮。根據積金局最新數據,去年第3季(7月至9月)以「永久離開香港」申請提早提取強積金共8,100宗,按季大增2100宗;涉額17.04億元,按季大增72.6%,後者是有季度紀錄以來新高。 特首林鄭月娥曾指國安法起「震懾效果」,令香港恢復...

啊~17億好少數啫, 香港可嚮股市搵返~

新聞來源連結:

https://hk.appledaily.com/financ ... MVAOHIJDZY4TC2PWN4/

對失業率有正面舒緩作用,雙贏囉。

引用:
原帖由 peter925 於 2021-3-30 06:02 PM 發表
對失業率有正面舒緩作用,雙贏囉。
可惜個餅, 同步收縮呢!

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-3-30 06:04 PM 發表

可惜個餅, 同步收縮呢!
經濟起伏一定有,香港已贏好多地方,疫後埋單更加。

計落條數啱啱係退休人數所提取金額。

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-3-30 05:59 PM 發表
港區國安法去年7月正式實施,加速港人逃亡潮。根據積金局最新數據,去年第3季(7月至9月)以「永久離開香港」申請提早提取強積金共8,100宗,按季大增2100宗;涉額17.04億元,按季大增72.6%,後者是有季度紀錄以來新高。 特首林鄭月娥曾指國安法起「震懾效果」,令香港恢復...

https://hk.appledaily.com/resizer/xb8-vrlhPdV3p4l-EfEyQ-q4M10=/720x405/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/HKWI6X2EXJBABF76H2HAGWPB4Q.jpg
毒果新聞,處處呃人

引用:
原帖由 秋落 於 2021-3-30 06:07 PM 發表
計落條數啱啱係退休人數所提取金額。
你點計出嚟?

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-3-30 06:08 PM 發表

你點計出嚟?
口算呀!

有好多怕左黑暴黃屍搞亂,回內地生活!

17億恆指一日成交幾多億

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2021-3-30 06:08 PM 發表

你點計出嚟?
baby boom 退休潮,你睇公務員60歲退休幾年前已經開始啦!2008年新入職公務員,好多已上位啦!升咗一至兩級了
計翻數而家係私人市場65退休潮

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-3-30 06:11 PM 發表
有好多怕左黑暴黃屍搞亂,回內地生活!
廣東、福建計劃吖?呢班廢老有鬼MPF咩?

吓!有8000宗,都係得17億,好L少喎,平均每宗claim case都係得21萬左右!我衰衰地個mpf acc,保本 plan都有6,7X個丫.
仲有,咩叫國安法以來最高?
咁有mpf以來,即2000年以來呢?俾埋依D數據先講啦!
又誤導市民,依份叛國報,幾時執呀?

17億?咁抵???安全穩定何止值17億?是值萬金!

主題標籤 #林鄭月娥
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]