• 瀏覽: 1,406
  • 回覆: 20
(大公報記者 馮錫雄、方學明)政府昨日宣布,英國疫情放緩,取消本港居民英國返港登機限制,滯留當地的港人最快四月下旬可回港,但必須乘搭指定航班,抵港後接受檢測,並在指定酒店隔離21日。
搭指定航班並隔離21日
政府在去年12月21日宣布,禁止所有英國載客航班來港。食物及衞生局局長陳肇始解釋,考慮到英國確診數字下降及當地接種疫苗進度,將會取消登機限制,確保港人可有序返港。政府同時宣布,適度放寬包括澳洲、新西蘭、新加坡等低風險地區的抵港檢疫安排,強制檢疫期將由21日改為「14+7」。
前食物及衞生局政治助理陳凱欣認為,外國地區與內地已經「動態清零」不同,入境防疫措施「宜緊不宜鬆」,仍然要維持隔離強檢一段時間,防止變種病毒輸港。
呼吸系統科專科醫生梁子超認為,外國的中風險地區,隨時可變高風險,放寬宜只限於低風險地區的中國內地,特區政府劃分不同地區風險時,要了解當地監察病毒株的能力。

既然咁嚮往蠅國自由民主生活, 為何又要走返來香港散播美國肺炎變種病毒呢... 乖乖留在蠅國等打貴族疫苗才是啊...

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202103/30/AP60627c07e4b04e1918ce159d.html

🤔可能部分人真係咁啱滯留了果邊...
工作簽證到期 或讀完書畢業後唔走得...
但又唔比佢哋當地合法找工作....

未必是黃人過了去想再回來 或旅行。

🤔我估政府應該事前每個過案都查清才接個別過案。

😂但逃犯反而唔接...我唔捉你了....你留回果邊吧。

引用:
原帖由 hwwong 於 2021-3-30 02:39 PM 發表
(大公報記者 馮錫雄、方學明)政府昨日宣布,英國疫情放緩,取消本港居民英國返港登機限制,滯留當地的港人最快四月下旬可回港,但必須乘搭指定航班,抵港後接受檢測,並在指定酒店隔離21日。
搭指定航班並隔離21日
政府在去年12月21日宣布,禁止所有英國載客航班來港。食物及衞生局局長陳肇始解釋,考慮到英國確診數字下降及當地接種疫苗進度,將會取消登機限制,確保港人可有序返港。政府同時宣布,適度放寬包括澳洲 ...
🤔政府可以做多少少野...
網上公報返部機每個乘客因咩事滯留...

如姓氏、年齡、滯留原因...
陳先生(40),工作簽證到期。
李少姐(23),完成學位課程。
黃少年(18),因暴動後逃離香港。
可先生(46),當地公司倒閉。
陳小姐(24),回港結婚。

🤔咁樣比香港市民自行分析每單合唔合理。

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-3-30 03:02 PM 發表

總之, 這班人回到香港之後, 一定要做好隔離及檢測程序, 確定沒有感染病毒才放行, 不要重演去年的大災難...

引用:
原帖由 hwwong 於 2021-3-30 15:09 發表

總之, 這班人回到香港之後, 一定要做好隔離及檢測程序, 確定沒有感染病毒才放行, 不要重演去年的大災難...
呢個擺明為新一波爆發給力,港英餘孽死唔斷氣

提示: 違規內容已被屏蔽
次次放緩少少就急住放寬, 仲未吸取到第3波第4波及健身群組的教訓

回來播毒...

剛剛有幾日清0, 4月又話要包機接班高危人事回港,
其實疫情都發生左成年, 政府要包幾多機接幾多人回港先得?
你接得英國, 又要接埋印度, 巴西 , 美田, ..........總之有港人都要接晒回來?
我相信世界無一個國家/地方會做呢d多餘操作, 
先唔講係唔係用公家錢包機, 單係用政府資源, 人事, 影響力, 去幫一小撮"港人"回港, 已經係對其他香港市民唔公平.  
正所謂食得咸魚抵得渴, 唔理你咩原因要係疫情下去外地, 但你決定得去外地, 就應該預左疫情下香港/外國都有封關既可能, 未能回港並非政府責任, 正如一般人去夜街, 無車回家, 唔坐的士唔通叫政府專車車你回家?

唔好返黎害人

到時英國變種病毒四散,香港再次大爆發!多謝呢班福佳

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-3-30 03:02 PM 發表

黃少年

想回港就趁手,遲些英國疫情又會再爆上。

引用:
原帖由 hwwong 於 30-3-2021 02:39 PM 發表
搭指定航班並隔離21日
政府在去年12月21日宣布,禁止所有英國載客航班來港。食物及衞生局局長陳肇始解釋,考慮到英國確診數字下降及當地接種疫苗進度,將會取消登機限制,確保港人可有序返港。政府同時宣布,適度放寬包括澳洲 ...
要佢地預先支付左包機機票及酒店隔離費,先好俾佢地上機喎
我估好多都係高官己移民英國的子女,返來避疫,香港納稅人冇責任益呢班假英國人

主題標籤 #陳肇始
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]