• 瀏覽: 1,077
  • 回覆: 22
+5
美國貿易代表戴琦(Katherine Tai)3月29日宣布,根據2013年貿易和投資框架協定,美國將即時暫停與緬甸的所有貿易往來,直至恢復民主選舉的政府。

戴琦表示,美國支持緬甸人民努力恢復民主選舉的政府,形容民選政府是緬甸經濟增長和改革的基礎。她指,美國強烈譴責緬甸安全部隊對平民的殘酷暴力行為,「殺害和平示威者、學生、工人、工人領袖、醫護人員和兒童震驚國際社會的良心,這些行為是直接攻擊緬甸過渡至民主的進程,以及緬甸人達致和平和繁榮未來的努力」。

除了暫停推進框架協定的工作以外,美國貿易代表與國會合作重新批准普遍優惠制(Generalized System of Preferences)的時間將考慮到緬甸的局勢。批准普遍優惠制計劃將為部份發展中國家提供削減關稅和其他貿易待遇。

美帝幾時暫停同中共所有貿易往來?
中共應該先下手為強,暫停同美帝所有貿易往來,制裁美帝
支持中共內循環。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/605878/緬甸政變-美國宣布即時暫停與緬甸所有貿易往來

沙特阿拉伯王子公然於大使館內肢解記者卡舒吉,為何不見美國停止與沙特貿易來往呢?

免電軍方都唔夠力,點打得走班英尾走狗呢。這軍方又不同中俄合作,又要走去反尾角,死L梗啦。伊拉克就係咁死。

引用:
原帖由 paoon 於 2021-3-30 10:19 AM 發表
美國貿易代表戴琦(Katherine Tai)3月29日宣布,根據2013年貿易和投資框架協定,美國將即時暫停與緬甸的所有貿易往來,直至恢復民主選舉的政府。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210330/453501412064628736874135.jpeg/3p2r7Qeja2eU_EXYZ_ZbfpKPrVA1LaS0IQLBsSECwbE?v=w1280r16_9 ...
中共外交係以和為貴、互相尊重,點會制裁美國挑起戰火呀。

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-3-30 10:23 AM 發表
免電軍方都唔夠力,點打得走班英尾走狗呢。這軍方又不同中俄合作,又要走去反尾角,死L梗啦。伊拉克就係咁死。
緬甸軍方有骨氣,唔做鄰國契弟。
對比自稱強國的,甘願墜落做鄰國契弟,緬甸軍方強得多。

引用:
原帖由 paoon 於 2021-3-30 10:19 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210330/453501412064628736874135.jpeg/3p2r7Qeja2eU_EXYZ_ZbfpKPrVA1LaS0IQLBsSECwbE?v=w1280r16_9 ...

自己搞出嚟仲要制裁人

引用:
原帖由 paoon 於 2021-3-30 10:29 AM 發表

免電等被尾角打死啦

其實有幾多先

唔係出兵咩,緬甸都唔敢打...

引用:
原帖由 paoon 於 2021-3-30 10:29 AM 發表

西人越來越無教養

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-3-30 11:12 AM 發表
唔係出兵咩,緬甸都唔敢打...
有L錢咩班兵哥染晒疫醫返都嘥氣仲話去打將行步路都氣喘

引用:

先期待一下「發出聲明唔用新疆」既企業會撤出中國市場.

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-3-30 11:17 AM 發表

有L錢咩班兵哥染晒疫醫返都嘥氣仲話去打將行步路都氣喘
可以帶埋疫苗去,邊打仗,邊打疫苗

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-3-30 11:18 AM 發表

可以帶埋疫苗去,邊打仗,邊打疫苗
打完都無用越爆越大鑊,病毒變種疫苗跟不上速度

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]