• 瀏覽: 8,576
  • 回覆: 150
【明報專訊】本港去年12月下旬起禁止21日內曾逗留英國者飛抵香港,致大批港人滯留,港府昨日宣布取消限制,並於4月下旬安排指定班機接載滯英港人返港。不過,有滯英港人斥「時機已過」,不少人已自行到泰國等地等候21日再返港,稱政府應於3個月前容許港人回港。

港人Stanley去年底送小孩到英國讀書,原本聖誕後回港,結果因登機限制滯英至今,之前不知限制時限,感到無助。Stanley批評港府應於3個月前容許港人回原居地,免除很多港人要克服困難到第三個國家再回港,形容今次安排「時機已過」。但他估計仍有數百港人滯英,建議當局先呼籲他們聯絡入境處,了解預計回港日期、所在地等作適切安排。Stanley已在英國接種首劑阿斯利康疫苗,計劃打第二針後才回港,盼港府考慮豁免或減少已接種者的檢疫日數。
2月因朋友患重病去英國的李小姐則未打疫苗,盼新措施勿拒未打針者。羅小姐在英國就學的兒子自去年9月一直留英,對於兒子可回港感到高興,但關注若航班少,機票價格高,希望排到足夠航班。

咁咪唔好返黎囉.....

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20210330/s00002/1617042008753/政府4月安排班機接返港-滯英港人斥時機過

又賴政苦,如果帶左病毒反黎傳開,又賴唔封關……永遠自己角度睇野!

咁咪唔好返囉

唔好返啦做難民或殖民犬啦

班人好自私

時機過,就咪L返囉,咪街

唔好坐囉

返來又何必呢,浪費了納稅人金錢。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-3-30 06:43 AM 發表
【明報專訊】本港去年12月下旬起禁止21日內曾逗留英國者飛抵香港,致大批港人滯留,港府昨日宣布取消限制,並於4月下旬安排指定班機接載滯英港人返港。不過,有滯英港人斥「時機已過」,不少人已自行到泰國等地等候21日再返港,稱政府應於3個月前容許港人回港。

港人Stanley去年底送小孩到英國讀書,原本聖誕後回港,結果因登機限制滯英至今,之前不知限制時限,感到無助。Stanley批評港府應於3個月前容 ...
我細路上年英國某名校收咗佢,佢都放棄咗。路係自己揀嘅!

好消息,香港英國一家親,大家又可以團聚啦

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-3-30 06:43 AM 發表

港人Stanley去年底送小孩到英國讀書,原本聖誕後回港,結果因登機限制滯英至今,之前不知限制時限,感到無助。Stanley批評港府應於3個月前容 ...
有病就留喺大陰蒂國醫啦!民主大國實醫你㗎!

咪柒返啦!正9西!

有其他渠道可以返港,點解要選擇“滯留”喺英國半年?
去得英國留學,都擔心機票貴?唔係下話!

基本上佢地都冇打算係香港長住 冇需要接佢地返來

引用:

唔滿意咪唔好返嚟囉。你估我哋好恨你地帶d變種病毒返來咩?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]