• 瀏覽: 23,945
  • 回覆: 251
  • 追帖: 4
+2

中國外交部長王毅已完成阿聯酋外訪行程,他說要促進中國及阿聯酋在貿易投資中更多使用本幣結算。中俄外長日前會談也提及相同議題,近年中俄貿易的美元結算比重已大幅下降。中國26日和伊朗簽訂的25年合作協議中,兩國石油結算及貿易將使用人民幣及數字人民幣,避開美元結算。

根據中國外交部網站新聞稿,身兼中國國務委員的王毅在接受阿聯通訊社書面專訪問時,談及中、阿兩國合作方向。他除提到「一帶一路」建設、油氣及新能源領域,還提到本幣結算。
王毅稱,要提升兩國金融和投資合作水平,「促進在雙邊貿易和投資中更多使用本幣結算」,攜手共建中阿「一帶一路」國際交易所。

俄羅斯外交部長拉夫羅夫(Sergey Lavrov)22日在中國廣西和王毅會談前,也提到相同議題,呼籲中俄減少依賴美元以及西方支付系統。他說,中俄應透過科技產業自主創新,推進以本地貨幣結算,擺脫由西方控制的國際支付體系。

近年中俄貿易的美元結算比重也正在下降。俄羅斯央行數據顯示,2013年俄羅斯以美元計價的對華出口有90%,來到2020首三季,已降至61%。

-----------

再下一城?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/605659/王毅訪阿聯酋-提推進人民幣結算

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-3-29 08:52 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210329/453265885159755776708693.jpeg/GanB2E6G0Oqe9Gg2fSohbLuGTrO7exXwVbekxlW3pMY?v=w1280r16_9

中國外交部長王毅已完成阿聯酋外訪行程,他說要促進中國及阿聯酋在貿易投資中更多使用本幣結算。中俄外長日前會談也提及相同議題, ...
尾國佬就黎要發爛渣啦~

美國煲新彊又煲唔起.

引用:
原帖由 top11 於 2021-3-29 08:55 PM 發表

尾國佬就黎要發爛渣啦~
發緊啦, 反正係唔係都發, 理Q佢老美了...

引用:
原帖由 top11 於 2021-3-29 08:55 PM 發表

尾國佬就黎要發爛渣啦~
自己搞分化既功勞

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-3-29 08:57 PM 發表

發緊啦, 反正係唔係都發, 理Q佢老美了...
佢試過向伊朗, 伊拉克等等發動襲擊~

搞店埋部份科技,其實中國未來比歐美好。。中國貨物可以供比第二三國家。歐美既貨,幾萬文套西裝,十萬文個包包。留比自己使咯。。中國唔供貨你歐美,歐美窮人水深火熱。。。。美國唔開戰。我想唔到佢點鬥贏中國。但開戰系唔系贏硬中國?

最好將尾國廢了..

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-3-29 08:59 PM 發表
搞店埋部份科技,其實中國未來比歐美好。。中國貨物可以供比第二三國家。歐美既貨,幾萬文套西裝,十萬文個包包。留比自己使咯。。中國唔供貨你歐美,歐美窮人水深火熱。。。。美國唔開戰。我想唔到佢點鬥贏中國。但開戰系唔系贏硬中國?
講得啱!
中國人如果不消費的話,歐洲這些十萬蚊的包包及其他奢侈品,根本就無法在歐洲本土銷售,一定會銷售滯銷和品牌價值下跌。

支持,唔用美元

引用:
原帖由 holaben 於 2021-3-29 09:12 PM 發表

講得啱!
中國人如果不消費的話,歐洲這些十萬蚊的包包及其他奢侈品,根本就無法在歐洲本土銷售,一定會銷售滯銷和品牌價值下跌。
歐洲每個地方都有哩類牌子。你唔買,我又唔買你。平時咁系賣去日本,中國哩類地方咯。。你歐美玩得大。中國咁系專做第二三世界既國家。都有排做。其實歐洲好著數啦。幾十萬個包都有人買,特別中國。咁大數量。。中國買出去幾十萬,真系成車貨,做到手指都難啊。班友著曬數仲多多聲。仲要做埋大佬

要買新疆綿製品,當然用人民幣啦。

去美元化已成事實

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-3-29 09:06 PM 發表
之前都未國際化⋯可況宜家
估計目前的國際市場佔有率已是史上最x
做任何事都由0開始

主題標籤 #交易所
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]