• 瀏覽: 10,485
  • 回覆: 55
看看人家普京 他難道會不知道 動了克里米亞 俄羅斯會遭受到歐美的經濟制裁嗎??

但人家就是敢亮出刀來,中國呢?? 連個菲律賓都不敢明刀明槍的來!!

是不是中國如果遭受到俄羅斯那樣的經濟制裁, 中共政權會徹底崩潰??

^^"
不是不敢,是不藉得去打。打收益太少,你打完人家人會恨你。

又來門低B野
解放軍愛好和平嘛
不到重要關頭不輕易出手

膚淺

建國以來解放軍都是被動應戰,不像丑國那樣無緣無故主動攻打別國。

進入二十一世紀以來,誰會軍事上挑戰大陸?

為何要殺人? 人地自爆咪好囉. 當然有人找死, 大陸都唔怕送佢一程!

引用:
原帖由 航空母艦 於 2021-3-29 04:40 PM 發表
看看人家普京 他難道會不知道 動了克里米亞 俄羅斯會遭受到歐美的經濟制裁嗎??

但人家就是敢亮出刀來,中國呢?? 連個菲律賓都不敢明刀明槍的來!!

是不是中國如果遭受到俄羅斯那樣的經濟制裁, 中共政權會徹底崩潰??
如果唔係烏克蘭政府反俄,克里米亞居民唔會要求脫烏入俄,俄軍就唔洗出兵。

世界上只有美國為首集團會主動攻擊別國。

技弔戰爭是政經外的延續. 既然政經外已取得成效, 時間又在中國這邊, 看不到中國需要主動打, 反而註定滅亡的反動派, 帝國主義者就很需要中國主動打.
兵者 國之大事 死生之地 存亡之道 不可不察也. 既然伐謀伐交大棋局而成, 樂見歐美繼續折騰消耗, 這對中國在後超級金融滯脹崩潰下, 領導國際復甦更加有利. 台灣基本已是中國嚢中物, 現在作用是繼續驅使歐美墮入戰略黑洞空轉, 止蝕或繼續投入, 直到永不翻生.

引用:
原帖由 航空母艦 於 2021-3-29 04:40 PM 發表

如果中國唔敢打仗
蔡英文一早宣布台獨啦on狗仔
你試下叫你主人同中國開戰囉,咪知道中國敢唔敢打仗

引用:

美國不斷打仗,政府債台高築;中國幾十年無打仗,人民財富不斷增加,有乜理由主動想去打仗呢!

引用:
原帖由 航空母艦 於 2021-3-29 03:40 AM 發表

國雖大

好戰必亡

天下雖安

忘戰必危

引用:

照你咁講, 每個國家都應該派軍隊去大恰細啦?

打邊? 

引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-3-29 08:05 PM 發表

美國不斷打仗,政府債台高築;中國幾十年無打仗,人民財富不斷增加,有乜理由主動想去打仗呢!
美國只係政府債高,財富在商人金主手上,中國相反

你試下揾人入侵下香港、新彊,睇下會唔會打到你豬頭西咁

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]