• 瀏覽: 9,377
  • 回覆: 55
看看人家普京 他難道會不知道 動了克里米亞 俄羅斯會遭受到歐美的經濟制裁嗎??

但人家就是敢亮出刀來,中國呢?? 連個菲律賓都不敢明刀明槍的來!!

是不是中國如果遭受到俄羅斯那樣的經濟制裁, 中共政權會徹底崩潰??

^^"
熱賣及精選
不是不敢,是不藉得去打。打收益太少,你打完人家人會恨你。

又來門低B野
解放軍愛好和平嘛
不到重要關頭不輕易出手

回覆 引用 TOP

膚淺

回覆 引用 TOP

建國以來解放軍都是被動應戰,不像丑國那樣無緣無故主動攻打別國。

進入二十一世紀以來,誰會軍事上挑戰大陸?

回覆 引用 TOP

為何要殺人? 人地自爆咪好囉. 當然有人找死, 大陸都唔怕送佢一程!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 航空母艦 於 2021-3-29 04:40 PM 發表

看看人家普京 他難道會不知道 動了克里米亞 俄羅斯會遭受到歐美的經濟制裁嗎??

但人家就是敢亮出刀來,中國呢?? 連個菲律賓都不敢明刀明槍的來!!

是不是中國如果遭受到俄羅斯那樣的經濟制裁, 中共政權會徹底崩潰??
如果唔係烏克蘭政府反俄,克里米亞居民唔會要求脫烏入俄,俄軍就唔洗出兵。

世界上只有美國為首集團會主動攻擊別國。

回覆 引用 TOP

技弔戰爭是政經外的延續. 既然政經外已取得成效, 時間又在中國這邊, 看不到中國需要主動打, 反而註定滅亡的反動派, 帝國主義者就很需要中國主動打.
兵者 國之大事 死生之地 存亡之道 不可不察也. 既然伐謀伐交大棋局而成, 樂見歐美繼續折騰消耗, 這對中國在後超級金融滯脹崩潰下, 領導國際復甦更加有利. 台灣基本已是中國嚢中物, 現在作用是繼續驅使歐美墮入戰略黑洞空轉, 止蝕或繼續投入, 直到永不翻生.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 航空母艦 於 2021-3-29 04:40 PM 發表

如果中國唔敢打仗
蔡英文一早宣布台獨啦on狗仔
你試下叫你主人同中國開戰囉,咪知道中國敢唔敢打仗

國小時:「媽,我長大不要嫁了!我要待在妳的身邊!」
國中時:「媽,我會和妳住在一起!」  
高中時:「媽,我會常回來看妳的。」  
大學時:「媽,有空常來看我啊!」
嫁人後:「媽,沒事別來找我啊!」
引用:

美國不斷打仗,政府債台高築;中國幾十年無打仗,人民財富不斷增加,有乜理由主動想去打仗呢!

引用:
原帖由 航空母艦 於 2021-3-29 03:40 AM 發表

國雖大

好戰必亡

天下雖安

忘戰必危

法輪神功 神功蓋世 法輪心經 天下無敵 欲練神功 必須自宮 就算自宮未必成功 練成神功就可以人變豬豬變人 法輪弟子一齊變

回覆 引用 TOP

引用:

照你咁講, 每個國家都應該派軍隊去大恰細啦?

回覆 引用 TOP

打邊? 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-3-29 08:05 PM 發表

美國不斷打仗,政府債台高築;中國幾十年無打仗,人民財富不斷增加,有乜理由主動想去打仗呢!
美國只係政府債高,財富在商人金主手上,中國相反

回覆 引用 TOP

你試下揾人入侵下香港、新彊,睇下會唔會打到你豬頭西咁

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]