• 瀏覽: 10,468
  • 回覆: 55
一打會引起連鎖反應,後果好難預料

引用:
原帖由 航空母艦 於 2021-3-29 04:40 PM 發表
看看人家普京 他難道會不知道 動了克里米亞 俄羅斯會遭受到歐美的經濟制裁嗎??

但人家就是敢亮出刀來,中國呢?? 連個菲律賓都不敢明刀明槍的來!!

是不是中國如果遭受到俄羅斯那樣的經濟制裁, 中共政權會徹底崩潰??
軍隊除向敵國打仗.

仲要向天災打仗..

中國2008年汶川地震.軍隊一聲令下,24小時內動員,救災係極冒險既行動,軍人一一完成行動要求..

反觀日本311地震,傳出軍人要求在核電廠上空投水彈降溫,軍人拒絕.
如係事車,顯出日本人不"敢"打仗...

引用:
原帖由 隨風隨緣 於 2021-3-29 07:51 PM 發表

如果中國唔敢打仗
蔡英文一早宣布台獨啦on狗仔
你試下叫你主人同中國開戰囉,咪知道中國敢唔敢打仗
從2008年汶川地震.到2020新冠肺炎,
由汶川地震時軍人動員能力,去到肺炎時,中國既建設速度..
呆蛙一叫獨,全國軍民一條心去解放台灣省...

樓主 打仗會有大量人員傷亡, 雙方會有好多家庭會破損, 一個正常國家未到最壞時刻,或者底線,都唔會輕易去打仗, 只有美國呢D好戰國家先會借事去打仗, 唯恐天下不亂,去食人血饅頭,  何必係樹散佈仇恨意識呢~

誰先動誰就輸的遊戲!

烏克蘭和台灣,看看那個會繼世貿中心之後,搶先成為美國要先動手開戰的活祭品…

引用:
原帖由 航空母艦 於 2021-3-29 04:40 PM 發表
看看人家普京 他難道會不知道 動了克里米亞 俄羅斯會遭受到歐美的經濟制裁嗎??

但人家就是敢亮出刀來,中國呢?? 連個菲律賓都不敢明刀明槍的來!!

是不是中國如果遭受到俄羅斯那樣的經濟制裁, 中共政權會徹底崩潰??
中國經濟規摸,俄國會有得比拼咩?宜家俄國連保養現有武器都係一大難題,乜都要錢丶錢丶錢至有得發圍,俄國仲有能力大量創新去建造?原來學越王勾踐相當困難,不停會比自己國民針對,但問題係,你是否承認自己係中共國民先呢?如果並非的話,中共想點處埋,其實關你乜事?莫非你想民不聊生係最好選擇?

唔發動戰爭唔打仗都要被抽秤,痴乸線😒

世界和平唔好咩,都和白皮咁到處欺負弱小,咁嘅生活里嚮往咩?

引用:
原帖由 alanzzk 於 2021-3-29 05:01 PM 發表
不是不敢,是不藉得去打。打收益太少,你打完人家人會恨你。
無錯,好似打印度咁,送番D武器裝備同人,一樣恨到依家

孫子曰:“上兵伐謀 其次伐交 其次伐兵 其下攻城 攻城為非不得已”
樓主自己消化下

黃絲話,中國點夠人打呀,最多把刀同斧頭咋嘛有咩同人打啫!中國咁窮咩都冇邊有得同人打啫{黃絲嘅思想}

引用:

俄羅斯除了能源出口,其餘民用產業發展係一張白紙,無論西方制唔制裁佢經濟上都冇咩作為,
嚴格來講俄羅斯係冇前途,制裁只係日子過得更辛苦咁解,中國唔同中國有前途大把世界。

中國就好比武俠小說主角,但凡上乘內功練到最後關頭,都要打通任督二脈衝破生死玄關,
方得功行完滿大功告成,在練功緊要關頭一旦受外界侵擾除時功虧一簣,中國正處於此階段。

孫子兵法既野 好難同你解釋
第一二次大戰就係歐洲各國同蘇聯及之後日本
結果他們生活好嗎?
打殘美國佬又如何
拿到虛名又如何

如果打仗就要非勝不可
若然驚動核子大國,中國、美國、俄羅斯…等,邊個會攬住D核彈認輸

因為中國人熟讀孫子兵法。當中大部份其實係謀,不是打。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]