• 瀏覽: 6,591
  • 回覆: 57
國庫空虛,外強中乾之下!美國都走向印度第二 ,假大空!

一支導彈,實含包散!

引用:
原帖由 highbury64 於 2021-3-28 12:55 PM 發表
https://www.economist.com/science-and-technology/2021/03/25/aircraft-carriers-take-to-the-air

美國正在研發?定係一早整好,
因為Nike 俾人搞,所以公布出嚟表示霸氣

附圖三款可能設計
美國的目的是想中國跟它一樣發展空天航母,浪費人力,物力,財力,時間,最終好似蘇聯咁失敗。

遲些好似登陸月球咁做過戲棚出來呃人

美國經常拋一些科幻項目出來
希望中俄花大量財力研究美國也做不出來的東西,例如電磁炮呀,超音速導彈呀,時速千幾公里的列車等,俄羅斯就這樣搞到無晒錢
不過對付大陸就兩回事,這些科幻項目真的比大陸搞出來,美國的疑敵計劃反給中國提供思路

放心, 美國這方面未能領先中俄, 所以就算美國推得出, 中國俄羅斯都會有對應的!!!

引用:
原帖由 simpson777 於 2021-3-28 06:23 PM 發表
美國經常拋一些科幻項目出來
希望中俄花大量財力研究美國也做不出來的東西,例如電磁炮呀,超音速導彈呀,時速千幾公里的列車等,俄羅斯就這樣搞到無晒錢
不過對付大陸就兩回事,這些科幻項目真的比大陸搞出來,美國的疑敵計劃反給中國提供思路
空天航母的確為中國人提供思路。但唔係美國,最早係二戰前德國就人提過。
唔現實。關鍵就係留空時間。 所以德國人當年提係飛艇。

而大陸科學家就好聰明。佢地從呢個思路發現,如果係有人戰機。就好難實現停機。因為部航母會好L死大。現有發動機同油料唔夠佢飛。

所以大陸係研發,無人機搭載個空天航母。 非常正路

重咁高調!?老尾實踐能力已走下坡!

好似現時英國,只有能力設計,做出來係垃圾!

航天航母,難不在彈射,而難度最大是回收/上彈/再出戰,如果戰機出戰無回收,那只是有戰鬥力的導彈而已

引用:
原帖由 highbury64 於 2021-3-27 11:55 PM 發表
https://www.economist.com/science-and-technology/2021/03/25/aircraft-carriers-take-to-the-air

附圖三款可能設計
   想引阿共仔打軍備競賽以期好似拖垮前蘇聯招數呀?不過阿共仔緊記毛太祖戰略,你打你的、我打我的唔會跟你咁玩呢啲假大空嘅嘢。

引用:
原帖由 highbury64 於 2021-3-28 12:55 PM 發表

附圖三款可能設計
不得不說,美國又贏啦,哈

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-3-28 04:14 PM 發表

美國的目的是想中國跟它一樣發展空天航母,浪費人力,物力,財力,時間,最終好似蘇聯咁失敗。
蘇聯只係軍大頭,無經濟實力
中國唔同軍隊仲未夠強,經濟仲勁過老美。
老美gdp確實係高過中國,但係美國經濟係虛大過實,d錢都係股票市場
大陸經濟係真實力

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-3-28 08:54 PM 發表

空天航母的確為中國人提供思路。但唔係美國,最早係二戰前德國就人提過。
唔現實。關鍵就係留空時間。 所以德國人當年提係飛艇。

而大陸科學家就好聰明。佢地從呢個思路發現,如果係有人戰機。就好難實現停機。因為部航母會好L死大。現有發動機同油料唔夠佢飛。

所以大陸係研發,無人機搭載個空天航母。 非常正路
其實整無人飛天航母咁麻煩,不如簡單D整無人導彈飛船算啦啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]