• 瀏覽: 2,921
  • 回覆: 21
美歐日都對台海局勢高度緊張,但係島內就「定個笠六」繼續挑釁,係乜野奇葩心態?

引用:
原帖由 starr 於 2021-3-28 12:50 PM 發表
美歐日都對台海局勢高度緊張,但係島內就「定個笠六」繼續挑釁,係乜野奇葩心態?
人人都急,
係太監唔急

引用:
原帖由 lindinwu 於 2021-3-28 08:48 PM 發表

人人都急,
係太監唔急
太監剦左都會急啦,但灣灣真係唔識急

我估係因為台灣省已經進入極端二元社會
1. 對大陸正面既一群,覺得解放軍非常勁唔會打到平民
2. 對大陸負面既一群,覺得解放軍非常廢怕左佢老美唔敢打

結論都係唔使擔心...

引用:
原帖由 starr 於 2021-3-28 09:36 PM 發表

結論都係唔使擔心...
真的打過來了,結論都是解放軍真的勁,投降吧。

引用:
原帖由 橋頭古牛 於 2021-3-29 11:14 AM 發表
我嘅觀點系美歐日聯盟等大陸武統,到時大陸就坐實「二戰嘅日本」,聯盟「正義出兵」討伐大陸,依家美國四處游講中國周邊地區,就系喺台灣問題上布局.
聯合國認可台灣係中國一部分、聯合國憲章不干涉內戰、全世界都在一中框架
大陸攻台絕對乎合國際規則,如何坐實「二戰既日本」?
當然,西方國家向來無恥,已經靠謊言入侵多國,呢樣就要以實力作後盾

應該唔係冷感, 只係日日都"共軍犯台"但又唔見D乜, 有D厭惡.

一日未見共軍集結, 都唔會有反應.

引用:
原帖由 橋頭古牛 於 2021-3-29 11:48 AM 發表

我認為無恥鷹派唔會理會國際組織,中國古語「出師有名」,世界通用,鷹派點才能出師有名?就系等中武統灣灣,畀中國扣「統治世界」、「打壓民主」嘅帽子,然後和着聯盟軍討伐中國,佢繼續世界第一
叼,又吾系未打過,響中國周邊點打都吾怕

引用:
原帖由 starr 於 2021-3-28 09:36 PM 發表

結論都係唔使擔心...
仲有就係必要時攞起自己條白色底環,講聲我們都是中國人!
中華人民共和國萬歲萬歲萬萬歲歲!就即時變返白雪公主嚕!

引用:
原帖由 bronze18man 於 2021-3-29 08:29 PM 發表

仲有就係必要時攞起自己條白色底環,講聲我們都是中國人!
中華人民共和國萬歲萬歲萬萬歲歲!就即時變返白雪公主嚕!
台灣省的確係奇葩既地方
二戰時,台灣皇民係日本侵華既一分子,本來應該作為戰敗方承受後果,但隨蔣介石在大陸兵敗偷走屬於幾億中國人既黃金逃到台灣,台灣人唔止變成二戰戰勝方,更揮霍著來自大陸的大量資金,過上前所未有既好生活
二十一世紀,隨大陸擊敗美軍解放台灣,又可能再次重演由戰敗方收戰勝方既奇葩情景...

引用:
原帖由 橋頭古牛 於 2021-3-29 11:48 AM 發表

我認為無恥鷹派唔會理會國際組織,中國古語「出師有名」,世界通用,鷹派點才能出師有名?就系等中武統灣灣,畀中國扣「統治世界」、「打壓民主」嘅帽子,然後和着聯盟軍討伐中國,佢繼續世界第一
西方就係一個美軍,其他軍力弱到可以忽略不計

引用:
原帖由 橋頭古牛 於 2021-3-29 11:14 AM 發表
我嘅觀點系美歐日聯盟等大陸武統,到時大陸就坐實「二戰嘅日本」,聯盟「正義出兵」討伐大陸,依家美國四處游講中國周邊地區,就系喺台灣問題上布局.
美國做野邊駛諗咁多㗎,要同大陸打仗,南海、釣魚台、黃岩島,都可以打啦。

美國根本吾想打會自傷嘅仗。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]