• 瀏覽: 844
  • 回覆: 15
緬甸軍方鎮壓反軍事政變示威之際,有武裝組織表示,軍方派出戰機空襲鄰近泰國邊境的一條村莊。 控制緬甸東南地區的少數族裔武裝組織克倫民族聯盟說,多架戰機星期六晚8時左右,攻擊聯盟佔領的一條村莊,村民慌忙逃生。有民間組織透露,村民報告空襲導致兩死兩傷,由於當地位處偏遠地區,死傷人數可能會增加。 克倫民族聯...

『  聯盟較早前表示,他們佔領了一個軍事基地,殺死10名士兵,包括一名中校 』

聯盟嘅行動,已經可以定性為恐怖組織。
緬甸隨時會變成亞洲敘利亞。

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1582951-20210328.htm

一個國家有兩股勢力,好聽叫抗衡,唔好聽就叫兩個大佬。好似以前國共咁。最後都要內戰。最傷既都系平民。。

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-3-28 12:44 PM 發表
一個國家有兩股勢力,好聽叫抗衡,唔好聽就叫兩個大佬。好似以前國共咁。最後都要內戰。最傷既都系平民。。
而家要睇美國會唔會插手持聯盟對抗軍方政府,圍堵中國。

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-3-28 12:49 PM 發表

而家要睇美國會唔會插手持聯盟對抗軍方政府,圍堵中國。
似乎老美一早已插手反軍方,樓主米咁天真啦!

引用:
原帖由 mlf707a 於 2021-3-28 12:55 PM 發表

緬甸曱甴

引用:
原帖由 mlf707a 於 2021-3-28 12:55 PM 發表

美國仲未正面插手。
如果美國正面插手,中國就因為堅持不介入外國事務而會嵌入兩難局面。
如果中國唔入,就會被美國切斷一帶一路。

如果中國介入,就會被美國執到口實話中國軍事擴大野心。再將其他事發酵,就可能實現到拜登嘅和歐堵中計劃。亦可以令南海國家偏向美國。

嗰條村係咪叫香港村……若不是中國夠硬2019年香港會唔會咁發展

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-3-28 12:41 PM 發表
緬甸軍方鎮壓反軍事政變示威之際,有武裝組織表示,軍方派出戰機空襲鄰近泰國邊境的一條村莊。 控制緬甸東南地區的少數族裔武裝組織克倫民族聯盟說,多架戰機星期六晚8時左右,攻擊聯盟佔領的一條村莊,村民慌忙逃生。有民間組織透露,村民報告空襲導致兩死兩傷,由於當地位處偏遠地區,死傷人數可能會增加。 克倫民族聯...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1582951_1_L_20210328012012.jpg
少數族裔聯邦軍對政府軍,內戰開始。

糜蟈聯同歐盟搞到緬甸開始內戰,聯合國又詐唔知。

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-3-28 01:52 PM 發表
糜蟈聯同歐盟搞到緬甸開始內戰,聯合國又詐唔知。
球證、球員、足協大部份都是滷味的人,聯合國根本不會出聲譴責顏色革命叛軍,因為球證也是他們的人。😢😩

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-3-28 01:34 PM 發表

美國仲未正面插手。
如果美國正面插手,中國就因為堅持不介入外國事務而會嵌入兩難局面。
如果中國唔入,就會被美國切斷一帶一路。

如果中國介入,就會被美國執到口實話中國軍事擴大野心。再將其他事發酵,就可能實現到拜登嘅和歐堵中計劃。亦可以令南海國家偏向美國。
師兄,明白,不是正面介入就唔叫介入

誤信老尾的結果

等滅族

有老美呢個國家,地球永世唔會安寧

引用:
原帖由 門前送行 於 2021-3-28 02:24 PM 發表

師兄,明白,不是正面介入就唔叫介入
介入意義太廣。
從邊方面可以肯定美國已經介入緬甸?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]