• 瀏覽: 26,525
  • 回覆: 276
+10
國務委員兼外交部長王毅昨日抵達伊朗進行訪問,今日(27日)王毅與伊朗總統魯哈尼會面,並與伊朗外交部長扎里夫簽署中伊25年合作協議。王毅指,中伊關係不會受當前局勢影響,並且具有永久性和戰略性,他讚揚伊朗能自主決定與別國關係,批評部分國家會因為一個電話,就改變立場。

中美會談後,中國分別與俄續簽20年、與伊朗再簽25年「盟約」,布熱津斯基《大棋局》裡的 "中俄伊反霸聯盟" 成真

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202103/27/AP605f3aa4e4b04e1918cdae8b.html

全世界敢同伊朗做生意既,我估都無五個國家。但伊朗又餓唔死。其實點解?

恭喜中國又簽單大刁.

引用:
原帖由 starr 於 2021-3-28 11:56 AM 發表
國務委員兼外交部長王毅昨日抵達伊朗進行訪問,今日(27日)王毅與伊朗總統魯哈尼會面,並與伊朗外交部長扎里夫簽署中伊25年合作協議。王毅指,中伊關係不會受當前局勢影響,並且具有永久性和戰略性,他讚揚伊朗能自主決定與別國關係,批評部分國家會因為一個電話,就改變立場。

https://dw-media.wenweipo.com/dams/wwpproduct/image/202103/27/605f3a92e4b0b801673228721.jpg
他讚揚伊朗能自主決定與別國關係,批評部分國家會因為一個電話,就改變立場。

🤔我估做到這點...應該得美國、中國、俄羅斯、北韓、伊朗。

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-3-28 02:54 PM 發表

他讚揚伊朗能自主決定與別國關係,批評部分國家會因為一個電話,就改變立場。

🤔我估做到這點...應該得美國、中國、俄羅斯、北韓、伊朗。
🤔咁講...當中4國又好似比較友好....
4比1局面!

而且大家都是大老,不是別人的小弟,
平起平坐。

王毅指,中伊關係不會受當前局勢影響,並且具有永久性和戰略性,他讚揚伊朗能自主決定與別國關係,批評部分國家會因為一個電話,就改變立場。

伊朗應該更加認同呢句話...

128隻殲10CE戰機快要交貨到伊朗手!!

中伊共同守護波斯灣!!

伊朗強大後, 應可幫阿富汗趕美軍走!

如果加埋北韓,聯盟就更強更完美了!

看到戰狼一片, 

在非洲, 當地人見美國旗會打鑊甘, 但見到中國旗會舉手歡迎

美國真係乞人憎到冇朋友,

遲些中國人去中東, 也是一樣!!

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-3-28 12:01 PM 發表
全世界敢同伊朗做生意既,我估都無五個國家。但伊朗又餓唔死。其實點解?
呢啲制裁同謀殺有咩唔同呢,下下要人死,而家伊朗有死罪咩?你話事啊?

引用:
原帖由 dAHeNrY 於 2021-3-28 03:24 PM 發表

呢啲制裁同謀殺有咩唔同呢,下下要人死,而家伊朗有死罪咩?你話事啊?
屌柒歐美

有保護費嗎?

引用:
原帖由 starr 於 2021-3-28 11:56 AM 發表

https://dw-media.wenweipo.com/dams/wwpproduct/image/202103/27/605f3a92e4b0b801673228721.jpg
伊朗係brother

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-3-28 03:26 PM 發表

屌柒歐美
7狼蒲涉嫌違反中國制裁加拿大,昨天吃了龍蝦,應該足去午門示眾。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]